Primarul ales la Bubuieci, fără studii generale? Ministerul Educației sesizează CNA, iar Umaneț reacționează: „Nu este vina mea”
Full Article 6 minutes read

Primarul ales la Bubuieci, fără studii generale? Ministerul Educației sesizează CNA, iar Umaneț reacționează: „Nu este vina mea”

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a sesizat Centrul Național Anticorupție (CNA) în privința situației școlare a lui Leonid Umaneț, primarul orașului Bubuieci, ales în urma alegerilor din 19 noiembrie. Se întâmplă după ce MEC a constatat că Umaneț nu a terminat studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

Pe 17 noiembrie, deputatul PAS Vasile Grădinaru a publicat un mesaj pe Facebook despre faptul că primarul ales al orșaului Bubuieci, Leonid Umaneț, care a participat la alegeri din partea Mișcării Alternative Naționale (MAN) – formațiune condusă de edilul capitalei Ion Ceban – nu și-a finalizat studiile generale. Totodată, acesta l-a acuzat pe șeful Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) din cadrul Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, care este membru MAN, că a întocmit un act care confirmă că Umaneț și-ar fi finalizat studiile.

Partidul lui Ivan Ceban a înaintat un candidat la funcția de primar al Comunei Bubuieci, pe Umaneț Leonid. Așa cum Codul Electoral stabilște că candidatul trebuie să aibă măcar studii generale finalizate, iar Leonid Umaneț nu are un asemenea act, s-a adresat la Andrei Pavaloi, șeful DGETS Chișinău, pentru a-i da un asemenea act. Pavaloi s-a adresat la instituția unde Umaneț ar fi studiat, pentru a obține un act confirmativ. Tatiana Jora îi răspunde lui Pavaloi că nu există vreun act care ar confirma acest fapt. Deși a primit răspuns, că nu sunt acte confirmative, Pavaloi întocmește un act confirmativ, făcînd trimitere la răspunsul d-nei Jora precum și la un proces verbal confirmativ inexistent. Aceasta se cheamă fals în acte! Aceasta înseamnă că înregistrarea lui Umaneț trebuie radiată și exclus din cursă! Iar Pavaloi Andrei riscă acum dosar penal!”, a menționat parlamentarul.

Totodată, Vasile Grădinaru a publicat o serie de fotografii cu documentele care îi confirmă afirmațiile.

Primul document este răspunsul directorului Liceului Seral nr. 2 din Chișinău, Tatiana Jora, către șeful DGETS, referitor la studiile generale ale lui Leonid Umaneț.

În act se indică că Umaneț și-a făcut studiile în cadrul Școlii medii serale nr. 14, în anii 80′. Precizăm că instituția respectivă a fost lichidată în 1988, iar documentele privind contingentul de elevi sunt păstrate la Liceul Seral nr. 2.

În același timp, în răspunsul său către Pavaloi, Tatiana Jora ar confirma că în registrul care duce evidența eliberării atestatelor, pentru anii 1985-1986, nu există informații despre prezența și rezultatele examenelor lui Leonid Umaneț sau eliberarea atestatului de studii medii generale.

IP LT cu Învățământ Seral nr. 2, confirmă că în ordinul nr. 22 din 21 mai 1986 (se anexează 7 file) și în Registrul de evidență și eliberare a atestatelor de studii medii de cultură generală, pentru anii 1985-1986 (se anexează 9 file), nu se regăsește informație referitor la prezența și rezultatele la examene ale domnului Umaneț Leonid și la eliberarea atestatului de studii medii de cultură generală”, se arată în text.

Primarul ales la Bubuieci, fără studii generale? Ministerul Educației sesizează CNA, iar Umaneț reacționează: „Nu este vina mea”

Facebook/Vasile Grădinaru

În al doilea document, Pavaloi invocă faptul că Leonid Umaneț și-ar fi terminat studiile generale.

Prin prezenta, Direcția generală educație, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău (DGETS), în bază actelor doveditoare prezentate de către directorul IP Liceul Teoretic Seral nr.2, Jora Tatiana, confirmă că cetățeanul, Umanet Leonid, anul naşterii 08.12.1967, după finalizarea şcolii medii incomplete, prin ordinul nr.17 din 05.09.1983, a fost înmatriculat în clasa a IX-a în Școala medie serală nr. 14 din or.Chişinău şi a finalizat studiile medii de cultură generală (clasa a XI-a) în anul 1986 (decizia Consiliului profesoral din 23.05.1986)”, se arată în actul care ar fi fost semnat de șeful DGETS.

Primarul ales la Bubuieci, fără studii generale? Ministerul Educației sesizează CNA, iar Umaneț reacționează: „Nu este vina mea”

Facebook/Vasile Grădinaru

Iar cel de-al treilea document este răspunsul ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, către Vasile Grădinaru, după ce a sesizat pe 15 noiembrie situația din jurul studiilor generale ale lui Umaneț.

În act se indică faptul că, în urma sesizării, Ministerul Educației și Cercetării a instituit un Grup de lucru pentru a elucida situația școlară a lui Umaneț.

La 26.09.2023 în adresa Direcției Generală Educație Tineret şi Sport a mun. Chişinău a fost transmis rezultatul examinării documentației din arhiva instituției IP Liceul Teoretic cu învățământ seral nr. 2 (scrisoarea nr. 351 din 26.09.2023), cu concluzia că informații referitor la prezența și rezultatele la examene a cetățeanului UMANET Leonid, precum şi eliberarea atestatului de studii medii de cultură generală lipsesc. Actul de studii doveditor lipseşte. Subsidiar, comunicăm că o confirmare nu înlocuiește un act de studii”, se arată în documentul, care datează din 17 noiembrie.

Primarul ales la Bubuieci, fără studii generale? Ministerul Educației sesizează CNA, iar Umaneț reacționează: „Nu este vina mea”

Facebook/Vasile Grădinaru

NM a solicitat un comentariu de la purtătorul de cuvânt a Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, referitor la acuzațiile deputatului Vasile Grădinaru la adresa șefului DGETS.

Perciun: Am sesizat CNA

În cadrul unor declarații de presă din 22 noiembrie, la trei zile după ce Umaneț a câștigat fotoliul de primar al orașului Bubuieci, ministrul Perciun a comentat cazul.

Candidatul nu a prezentat un act de studii. Candidatul a prezentat o scrisoare din partea direcției municipale, care invoca faptul că există un proces verbal prin care ca și cum la o anumită etapă, acelei persoane i s-ar fi eliberat vreun act de studii. Noi am fost sesizați despre această situație, a fost o comisie care s-a deplasat în incinta liceului, a verificat arhiva, a discutat cu directoarea, și a constat faptul că liceul, la o etapă anterioară, informase direcția despre faptul că nu există nicio dovadă a existenței unui act de studiu”, a spus oficialul pentru One TV.

Întrebat dacă Ministerul Educației și Cercetării a sesizat organele de drept referitor la o posibilă infracțiune de fals în declarații, Dan Perciun a spus: „Am sesizat CNA-ul”.

Umaneț: „Nu sunt de vină. Am fost admis în cursa electorală cinstit”

Între timp, astăzi, Leonid Umaneț și câteva zeci de simpatizanți de-ai lui au protestat în fața sediului primăriei Bubuieci.

Ceea că nu se regăsesc documentele necesare, nu sunt de vină eu. (…) Eu am fost admis în ambele curse electorale și am trecut absolut cinstit, fără a aduce prejudicii localității”, a declarat acesta în fața mulțimii.

***

Precizăm că, pe 19 noiembrie, în Republica Moldova s-a desfășurat al doilea tur al alegerilor locale generale. În orașul Bubuieci din municipiul Chișinău, în turul doi de scrutin au acces Leonid Umaneț de la Mișcarea Alternativă Națională și Alexei Percemlî de la Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate. Alegerile au fost câștigate de Umaneț, care a acumulat 50.75% din sufragii. Percemlî a obținut 49,25% din voturile alegătorilor.

Primarul ales la Bubuieci, fără studii generale? Ministerul Educației sesizează CNA, iar Umaneț reacționează: „Nu este vina mea”

CEC


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: