Viceprimara Irina Gutnic și deputatul Gaik Vartanean, huiduiți la CNA. Maria Olar: „Hoții de la primărie, la gunoi”
Full Article 4 minutes read

Viceprimara Irina Gutnic și deputatul Gaik Vartanean, huiduiți la CNA. Maria Olar: „Hoții de la primărie, la gunoi”

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid fondat și condus de primarul capitalei, Ion Ceban – a depus marți, 19 martie, un nou denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) pe marginea licitației pentru selectarea operatorului economic care va lua în locațiune spațiile din incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), organizată de Guvern. La CNA, însă, viceprimara capitalei Irina Gutnic și deputatul Gaik Vartanean, care au denunțat public noi abateri de la legislație, au fost întâmpinați nu doar de presă, dar și de activista Maria Olar. Cea din urmă a huiduit și a fluierat membrii formațiunii politice, împiedicându-i să facă declarații pentru presă.

„Ca și în primul denunț, așa și în al doilea, noi am sesizat că criteriile, pe de o parte, sunt restrictive. Pe de altă parte, s-a încălcat în totalitate legislația aferentă organizării acestei licitații, iar cei care se fac responsabili de organizarea, desfășurarea și atribuirea ulterioară a acestui contract unui operator care declară deschis că va investi 3 milioane de euro… Ce sunt 3 milioane de euro, în raport cu alți operatori din Moldova care achită impozite și taxe la bugetul de stat? Este o sumă nesemnificativă. De asta trebuie să fie analizat foarte minuțios, fără a ignora cadrul legal. Țara nu este a voastră, voi sunteți ai țării și legea trebuie să fie respectată de toți”, a declarat viceprimara Irina Gutnic.

Activista Maria Olar, care pe toată durata declarațiilor făcute de Irina Gutnic a scandat, fluierând: „Hoață” sau „Închide gura”, a venit cu o replică: „Ce ai spus? Țara nu este a ta. Primăria nu este a ta, este a noastră. Primăria este a mea. (…) Hoții din primărie, la gunoi!”.

Fostul socialist Gaik Vartanean, în prezent membru al MAN și deputat independent în Parlament, a acuzat, în reacție, partidul de guvernare Acțiunea și Solidaritate (PAS) că ar fi trimis-o special pe Maria Olar în fața CNA, pentru „a împiedica oamenii să audă adevărul”.

„Faptul că suntem bruiați de provocătorii profesioniști PAS, asta înseamnă că suntem pe calea cea dreapta. Celor din PAS, celor care au organizat această licitație, nu le place că noi, dar și societatea civilă, am descoperit numeroase încălcări. Ei au trimis un provocator PAS ca să nu fim auziți, ca oamenii să nu audă adevărul”, a spus Gaik Vartanean.

Declarațiile deputatului au fost respinse de PAS. „Sunt aberații”, a declarat purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, pentru NM.

În cele din urmă, Gutnic și Vartanean au declarat că vor aștepta reacția organelor de drept în raport cu licitația organizată de Guvern la Aeroport.

***

Amintim că Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat pe 20 februarie relansarea licitației publice în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Anunțul a venit după ce, la prima licitație cu strigare organizată de Guvern, au participat doar două companii – Lagardere și LeBridge. Șeful APP, Roman Cojuhari, susținea că prima licitați nu a asigurat o concurență „suficientă”, în timp ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declara că licitația a fost „sabotată” de oligarhul fugar Ilan Șor. „Au fost identificate carențe, s-a lansat o anchetă internă și ne vom clarifica”, a spus Spînu pe 21 februarie, în cadrul unei emisiuni televizate.

Baptiste Duguit, vicepreședintele Lagardere Travel Retail, a susținut pe 22 februarie o conferință la Chișinău. El a comentat decizia autorităților de la Chișinău de a anula, pe ultima sută de metri, licitația de la Aeroport și a răspuns „zvonurilor” răspândite pe internet. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: