Procedura de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19, suspendată temporar. Care este motivul
Full Article 2 minutes read

Procedura de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19, suspendată temporar. Care este motivul

Autoritățile au suspendat temporar procedura de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19 din motiv că a fost prelungit termenul limită de depunere a ofertelor. Despre acest lucru a anunțat Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, astăzi, 26 martie. 

„Precizăm că platforma menţionată în mod automat transferă procedura în statut suspendat, pentru a permite autorității contractante să răspundă la clarificări”, se arată într-o notă informativă publicată de instituție.

Potrivit sursei citate, „procedura de achiziție publică va fi reluată imediat după prezentarea răspunsului la clarificări”.

Menționăm că guvernul a anunțat o licitație pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID. Pentru o doză de vaccin autoritățile oferă 175 de lei, suma totală pentru achiziționarea lotului fiind de 70 de milioane de lei.

Amintim că președinta țării Maia Sandu a declarat că are anumite nedumeriri față de licitația lansată de Ministerul Sănătății, privind achiziționarea vaccinurilor.

„Chiar am expediat o scrisoare prim-ministrului și aștept răspunsuri concrete la întrebările pe care le-am formulat. Sunt mai multe condiții dubioase în această licitație. Nu este clar de ce după preț sunt excluse anumite tipuri de vaccin. Există vaccinuri și mai scumpe și mai ieftine. Eu cred că noi trebuie să cumpărăm și de un fel și de altul”, a explicat președinta țării.

Maia Sandu a explicat că toate guvernele negociază direct cu producătorii, pentru că aceste companii nu vor veni să liciteze pentru a vinde loturi de doar 200-400 de mii de doze de seruri. Aceasta susține că autoritățile trebuie să cumpere nu prin intermediari și nu doar un fel de vaccin, iar în prezent ar exista acest risc: „Eu discut în continuare și cu companii, dar și cu țări de la care să putem să cumpărăm acest vaccin. Între timp, acțiunile Ministerului Sănătății sunt cel puțin dubioase”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: