Procuratura Anticorupție (PA) dezvălui detalii necunoscute despre relația dintre Procurorul General suspendat de drept Alexandr Stoianoglo și controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. Cei doi s-ar fi întâlnit în fiecare zi de sâmbătă, după ce Stoianoglo avea ședințele cu procurorii care investigau dosarele în privința lui Platon. Acest lucru este demonstrat de mai multe probe, inclusiv și de înscrisurile din agenda fostului procuror general.
În urma mai multor declarații publice asupra dosarului penal în privința Procurorului General suspendat, învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații, inclusiv în privința a doi procurori din cadrul PCCOCS, oamenii legii au decis să se expună la acest subiect.
Potrivit PA, Stoianoglo ar fi făcut uz de dreptul de a depune demers de eliberare din detenție a condamnatului Veaceslav Platon, astfel acestuia i-a reușit să părăsească teritoriul Republicii Moldova, în timp ce figura în multiple dosare penale.
Totodată, procurorii ar deține mai multe înscrisuri ridicate din biroul de serviciu al lui Stoianoglo din care reiese, că acesta cunoștea ce se întâmpla în dosarul lui Platon și personal conducea acțiunile procurorilor la realizarea procesului de revizuire.
Mai mult, cei doi s-ar fi întâlnit cu regularitate în zilele de sâmbătă, de obicei la ora 15:00, după ce Stoianoglo avea ședințele cu procurorii care investigau dosarele în privința lui Platon. Aceste circumstanțe se probează prin înscrisuri, dar și prin declarațiile martorilor.
De asemenea, oamenii legii susțin că dețin probe care demonstrează că soția Procurorului General a fost înregistrată în calitate de beneficiar efectiv al întreprinderilor din Ucraina controlate de Platon. Procurorii au depus plângeri în acest sens, care au fost respinse de organele competente ale Ucrainei. Astfel, soția lui Stoianoglo rămâne a fi beneficiară a acelor întreprinderi.
”Acest șir de evenimente și probe administrate care demonstrează faptele prejudiciabile incriminate poate fi continuat, însă justiția urmează să se facă în sălile de judecată, Procuratura evitând de a fi implicată în polemici cu privire la cauzele penale aflate în gestiune și probatoriul administrat”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Anticorupție.
Pe 17 octombrie 2022, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor a informat opinia publică despre expedierea în instanța de judecată a dosarul penal în privința Procurorului General suspendat, învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații, inclusiv în privința a doi procurori din cadrul PCCOCS. Conform actele de învinuire, prejudiciu cauzat bugetului public național e peste 869 milioane de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!