Procuratura Generală susține că solicitarea Platformei DA de audiere în parlament a procurorului general, pe marginea mai multor cauze penale de rezonanță iese din limitele legalului. Răspunsul a fost publicat pe site-ul instituției.
„Parlamentul nu controlează activitatea procesuală a Procuraturii, iar solicitarea deputatului de audiere a Procurorului General pe anumite dosare în Parlament iese din limitele legalului și poate fi apreciată ca amestec al puterii legislative în activitatea autorității judiciare (vezi cauza la CEDO – Guja vs Moldova; Hotărârea Curții Constituționale nr.29 din 23.09.13 și Decizia Curții Constituționale nr.71 din 27.07.2017, întemeiate atât pe prevederi ale cadrului normativ intern, cât și pe mai multe recomandări ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei)”, se arată în declarație.
Reprezentanții instituției mai menționează că, cu excepția controlului ierarhic intern, unica autoritate ce realizează controlul procesual al prestației procurorilor este sistemul judecătoresc.
Reacția vine după ce, în această dimineață, vicepreședintele parlamentului, Alexandr Slusari, a publicat o scrisoare adresată speakerului legislativului, prin care se solicită invitarea procurorului general în plenul parlamentului. Mai exact, deputații din Platforma DA au cerut lui Alexandr Stoianoglo să prezinte informații actualizate privind mai multe dosare de rezonanță.