noi.md

Programul de învățare a limbii române pentru minorități: când va fi lansat și câte persoane vor beneficia de cursuri gratuite?

Programul național pentru învățarea limbii române, destinat minorităților naționale din Moldova, va fi aprobat în primul trimestru al anului viitor, iar cursurile vor putea fi urmate de peste 10 000 de oameni. Informația a fost confirmată pentru NM de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării din Moldova.

Proiectul Programulului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2022-2025, a fost publicat pentru consultări publice. Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au precizat că în prezent inițiativa este în curs de completare și îmbunătățire, iar versiunea finală va fi prezentată la ședința cabinetului de miniștri. Cel mai probabil, executivul va aproba hotărârea privind noul program în primul trimestru al anului 2023.

Potrivit reprezentanților instituției, programul va include cursuri de limba română pentru un număr de peste 10 000 de oameni (inclusiv cursuri pentru adulți, angajați ai instituțiilor de stat, dar și din mediul privat), elaborarea materialelor video și audio, organizarea taberelor de vară și a concursurilor, etc).

Programul este planificat pentru trei ani – din 2023 până în 2025, iar bugetul total se ridică la 30 mln lei.

Principalele obiective ale programului ar fi asigurarea utilizării limbii române în toate domeniile de activitate publică și creșterea nivelului de responsabilizare a funcționarilor publici. Ministerul Educației a subliniat că programul nu presupune măsuri destinate angajării la lucru pentru cetățeni (astfel de ipoteze sunt discutate pe canalele de telegram).

Amintim că, pe 26 decembrie, președinta Maia Sandu a anunțat că, începând cu anul 2023, adulții alolingvi vor putea învăța gratuit limba română.

„Programul național de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include și cursuri pentru adulți, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a declarat șefa statului și a adăugat că, în anii următori, programul va fi extins.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucraina, vizată de noi atacuri cu rachete și drone: două persoane ucise la Cernăuți. Mesajul lui Zelenski

În noaptea trecută, Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene. În orașul Cernăuți, din vestul țării, două persoane au murit în urma căderii resturilor unor drone doborâte, iar cel puțin 14 persoane au fost rănite, potrivit  Radio Svoboda.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în cursul nopții Rusia a lansat asupra Ucrainei 26 de rachete de croazieră și 597 de drone, dintre care mai mult de jumătate au fost de tip Shahed, cu capabilități de atac. Potrivit lui, forțele de apărare antiaeriană au doborât peste 20 de rachete și majoritatea covârșitoare a dronelor.

La Cernăuți, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 43 de ani au fost uciși din cauza unor fragmente căzute, a raportat Ruslan Zaparnyuk, șeful Administrației Militare din Cernăuți. Cel puțin 14 persoane au fost rănite în regiune, inclusiv patru persoane care se află în stare gravă, notează The Kyiv Independent.

La Lvov a izbucnit un incendiu pe acoperișul unei clădiri nerezidențiale, a raportat primarul Andrii Sadovy. Mai multe clădiri rezidențiale și industriale, vehicule și o grădiniță au fost lovite în oraș.

Harkovul a fost lovit de două bombe aeriene ghidate și 10 drone. Doi oameni au fost răniți și spitalizați, a anunțat primarul orașului, Igor Terehov.

În regiunea Cerkasî au fost avariate 8 clădiri și linii electrice.

La Luțk, o casă privată a fost complet distrusă, iar alte distrugeri au fost raportate, fără informații despre victime.

Explozii s-au produs în cursul nopții și în Kiev, Nikolaev, Kropivnițki și Herson.

„Ritmul atacurilor aeriene ale Rusiei impune decizii rapide și poate fi redus prin sancțiuni, chiar acum. Sunt necesare sancțiuni secundare dure împotriva tuturor celor care ajută „rușii” să producă drone și să câștige bani din petrol. Este nevoie de mai multă apărare antiaeriană și investiții în drone-interceptoare, care deja dau rezultate bune. Războiul poate fi oprit doar prin forță. Așteptăm din partea partenerilor nu doar semnale, ci acțiuni care să salveze vieți”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram.

ДСНС України
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: