unimedia.info

Proiectul privind amnistia, votat în prima lectură. Sub incidență cad circa 1700 de deținuți

Proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova a fost aprobat, în data de 9 decembrie, în prima lectură. Sub incidența amnistiei cad 1723 de deținuți, 67 dintre care vor fi pasibili liberării imediate.

În cazul celorlalți, ar putea fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului.

„Prin proiectul de lege se urmărește reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate, prin prevenirea și repararea prejudiciului suportat din cauza condițiilor rele de detenție, dar și o măsură de depopulare a instituțiilor de detenție, precum și descărcarea organelor Procuraturii și instanțelor de judecată de cauze penale, care trebuie examinate sau soluționate”, a declarat unul dintre autorii proiectului, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Trebuie de menționat că actul de amnistie nu va putea fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum si infracțiunile de corupție și conexe corupției.

Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propune ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții, stabilite în proiect.

Potrivit documentului, va fi creată o Comisie specială, care va analiza dosarele de amnistie. În acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor va prezenta Comisiei lista condamnaților care cad sub incidența acestei legi.

Ulterior, vor fi inițiate demersurile către instanțele de judecată competente privind aplicarea unei soluții, cum ar fi absolvirea sau reducerea pedepsei condamnatului.

***

Amintim că o cerere de grațiere a fost depusă la Președinție și de către avocatul Nataliei Ursachi, femeia din Drochia, mamă a cinci copii, care a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Ion Guzun, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, a declarat într-un briefing pe 12 noiembrie, că  femeia nu întrunește condițiile de grațiere prevăzute de legislație și că nu poate fi făcută recomandarea către președinta țării Maia Sandu de a o grația pe Natalia Ursachi.

Între timp, pe 16 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a președinției, Sorina Ștefârță, a confirmat că Maia Sandu s-a întâlnit cu mama femeii condamnate și i-ar fi promis că va verifica detaliile din acest caz pe parcursul săptămânii curente.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația Presei Sportive din Moldova

Moldova, exclusă de la Campionatul european de fotbal al jurnaliștilor, din Lituania. Exclusiv: Explicația organizatorilor

Echipa de jurnaliști sportivi din Republica Moldova a fost exclusă de la ediția din acest an a Campionatului European de Fotbal al Jurnaliștilor, care urmează să aibă loc în perioada 11–14 septembrie, în orașul Druskininkai din Lituania. Decizia aparține organizatorilor, care invocă mai multe abateri și nereguli. Reprezentanții Asociației Presei Sportive din Moldova resping, însă, toate acuzațiile.

Despre excluderea Moldovei a anunțat, pe 15 iulie, președintele Asociației, Eduard Ciobanu. Acesta a menționat, într-o postare pe rețelele de socializare, că echipa moldovenească a primit inițial invitația oficială, dar ulterior a fost informată că organizatorii nu își mai doresc prezența Moldovei, „considerată favorită” în competiție.

Din „favoriți”, în afara jocului: ce i se reproșează echipei din Moldova

Contactată de NewsMaker, Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania a explicat că echipa din Moldova a fost exclusă din competiție din cauza unor incidente anterioare și a suspiciunilor privind componența lotului. Potrivit organizatorilor, la edițiile din 2019 și 2021 ale turneului ar fi participat jucători care nu erau  doar jurnaliști, ci și foști fotbaliști profesioniști – fapt confirmat, susțin aceștia, inclusiv de membrii echipei Moldovei.

Organizatorii mai susțin că ar fi existat plângeri similare și în alte turnee internaționale, iar la un moment dat mai multe echipe ar fi amenințat cu boicotul. Totodată, aceștia reclamă un comportament inadecvat al reprezentanților moldoveni la evenimentele oficiale și afirmă că, în ultimele săptămâni, ar fi fost supuși unor presiuni din partea conducerii Asociației Presei Sportive din Moldova – inclusiv prin invocarea unor relații politice sau apeluri la alte federații – pentru a obține participarea la campionatul din acest an.

„După o analiză detaliată, organizatorii au decis în unanimitate să nu invite echipa Moldovei, pentru a evita posibilele incidente. Organizatorii au tot dreptul să ia o asemenea decizie, fiindcă ei organizează și finanțează întregul turneu. Ulterior, s-a confirmat că decizia organizatorilor a fost corectă”, a precizat Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania pentru NewsMaker.

Captură foto: răspunsul oferit de Federația Jurnaliștilor Sportivi din Lituania redacției NewsMaker

Moldova neagă acuzațiile: „Sunt lipsite de dovezi”

Contactat pentru o reacție, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova, Eduard Ciobanu, a respins acuzațiile, pe care le califică drept „grave” și „lipsite de dovezi”. Acesta susține că echipa moldovenească este formată exclusiv din jurnaliști acreditați, cu legitimații valabile. „Nu avem niciun jucător profesionist în echipă. Sunt doar băieți care practică fotbalul la nivel de amatori”, a declarat Ciobanu.

Acesta consideră că excluderea de la campionatul european din Lituania este „nedreaptă, discriminatorie și lipsită de transparență” și acuză organizatorii că au aplicat „standarde nescrise” și „ambigue”, în lipsa unui regulament care să stipuleze clar „regulile jocului”. De asemenea, Ciobanu a respins acuzațiile potrivit cărora Asociația pe care o conduce ar fi exercitat presiuni.

„Probleme invocate nu sunt concrete. Din păcate sunt doar niște vorbe, fără dovezi concrete. Asta și ne doare cel mai mult – că s-a procedat pe nedrept, pe spuse. Sunt niște aberații totale”, a declarat Eduard Ciobanu pentru NewsMaker.

El a cerut intervenția organizațiilor internaționale pentru a investiga cazul și a asigura tratament egal pentru toate echipele participante. Totodată, Ciobanu a declarat pentru NewsMaker că Asociația pe care o conduce a decis să rupă toate legăturile cu conducătorul Asociației  Jurnaliștilor din Lituania, în semn de protest: „Nu vom pleca și nu vom invita echipa Lituaniei la turneele noastre. Nu vom avea nicio colaborare”.

Campionatul European de Fotbal al Jurnaliștilor, organizat anual în Lituania din 2005, a ajuns în acest an la ediția a XX-a. Potrivit organizatorilor, este cel mai vechi și cel mai mare turneu de acest gen din Europa. În total, turneul reunește echipe de jurnaliști din circa 20 de țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: