Proiectul privind suspendarea reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție, votat de parlament
Full Article 2 minutes read

Proiectul privind suspendarea reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție, votat de parlament

Aplicarea de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție va fi suspendată. Deputații au votat un proiect în acest sens, astăzi, 12 martie.

Potrivit proiectului, se suspendă aplicarea de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție, conform prevederilor art. 385 alin. (5), art. 4732 alin. (3) si 4734 alin. (4) din Codul de procedură penală al Republicii Moldova.

Noile prevederi nu se vor aplica în privința plângerilor depuse în condițiile art. 4732 alin. (1) din Codul de procedură penală al Republicii Moldova, până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Aceasta va intra în vigoare la data publicării.

Totodată, guvernul, până la 1 septembrie 2020, va prezenta parlamentului un proiect de lege privind perfecționarea mecanismului compensator.

Anterior, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, și-a exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia guvernului de a introduce moratoriu asupra acestui mecanism și a calificat acestă acțiunea „ca un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în Republica Moldova”.

De asemenea, Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova a scris că „dacă dorim să avem relații înțelegătoare cu Consiliul Europei și să evităm condamnările la CEDO”, atunci nu trebuie abrogat mecanismul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție. „Dacă practica este deficientă, ea trebuie schimbată, nu legea”, a mai spus acesta.

Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, până la data de 10.02.2020 au fost înregistrate 5372 plângeri ale deținuților cu privire la condițiile precare de detenție din instituțiile penitenciare din țară, din totalul de aproximativ 6700 deținuti aflați în custodia statului. Din numărul total de plângeri adresate au fost examinate 3445, iar soluții au fost pronunțate în cazul a 2402 de plângeri.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: