PSRM, gata să iasă la protest alături de Mitropolia Moldovei împotriva legalizării cuplurilor LGBT+: „Suntem gata”
Full Article 4 minutes read

PSRM, gata să iasă la protest alături de Mitropolia Moldovei împotriva legalizării cuplurilor LGBT+: „Suntem gata”

Partidul Socialiștilor (PSRM) și-a declarat susținerea pentru poziția Mitropoliei Moldovei, care a denunțat decizia CtEDO din 17 ianuarie 2023, prin care Republica Moldova ar putea fi obligată să își ajusteze legislația pentru a proteja traiul în comun a familiilor formate din persoane LGBT+. Totodată, socialiștii au acuzat-o pe președinta Maia Sandu, dar și guvernarea că ar ignora poziția Bisericii Ortodoxe și a majorității populației. NM a cerut o reacție de la Președinție și Partidul PAS în legătură cu acuzațiile aduse. 

PSRM a declarat că protecția ortodoxiei și a familiei tradiționale este unul dintre punctele fundamentale ale programului formațiunii.

„Împărtășim pe deplin poziția Mitropolitului Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove, care a condamnat public decizia rușinoasă a CEDO care obligă țara noastră să instituie o formă legală de protecție a „uniunilor” între persoane de același sex. O astfel de decizie este un scuipat al judecătorilor CEDO în fața poporului Republicii Moldova”, se arată în declarația socialiștilor.

PSRM susține că „presa gurvenamentală” ar fi început o campaniei de denigrare împotriva Mitropolitului Vladimir și Bisericii Ortodoxe, lucru pe care partidul îl condamnă.

„Condamnăm atacurile și amenințările la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova, a episcopului ei conducător, Mitropolitul Vladimir, a reprezentanților clerului Bisericii. Considerăm nedemnă campania de denigrare a Mitropoliei Moldovei în presa pro-guvernamentală. Persecuția Bisericii va duce la o confruntare sporită în societatea noastră”, se menționează în declarație.

Acuzații în adresa PAS și președintei țării

Socialiștii au acuzat și partidul de guvernământ, cât și pe Maia Sandu că ar ignora poziția ostilă a societății referitor la decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului.

„Partidul Socialiștilor condamnă atitudinea ipocrită a președintelui Maia Sandu, a guvernului și a partidului PAS, care ignoră cu cinism opinia celei mai mari confesiuni religioase din țară, Biserica Ortodoxă din Moldova, și a majorității ortodoxe, datorită voturilor căreia au obținut puterea în țară”, a spus PSRM.

În același timp, socialiștii au declarat că susțin apelul Mitropolitului Vladimir către cetățenii Moldovei să „ia atitudine” și sunt gata să se alăture oricăror acțiuni de protest în acest sens.

„Partidul Socialiștilor susține apelul Mitropolitului Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove către locuitorii ortodocși din Moldova de a apăra credința, tradiția și valorile familiale ale poporului nostru în limitele legii. Suntem gata să ne alăturăm oricăror acțiuni pașnice de protest care vor fi organizate cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova”

Contactați de NM, reprezentanții PAS au refuzat să comenteze acuzațiile socialiștilor. Nici instituția prezidențială nu a vrut să comenteze declarația.

Ce a nemulțumit Mitropolia Moldovei?

 Mitropolia Moldovei a comentat decizia CtEDO din 17 ianuarie 2023, prin care Republica Moldova ar putea fi obligată să își ajusteze legislația pentru a proteja traiul în comun a familiilor formate din persoane LGBT+. Astfel, reprezentanții Mitropoliei promit „o reacție pe măsură” la „cea mai cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Republica Moldova” și le cer credincioșilor să „ia atitudine”.

Mitropolia a ținut să sublinieze că cetățenii creștin-ortodocși reprezintă o covârșitoare majoritate a societății și a cerut ca aceștia să ia atitudine, pentru ca în Moldova să nu fie permisă legalizarea cuplurilor LGBT.

Ulterior, Centrul de Informații GENDERDOC-M, care militează pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor bisexuale și transgen din Republica Moldova, a anunțat că intenționează să depună o plângere la poliție în urma declarației publicate de Mitropolia Moldovei cu privire la decizia CEDO din 17 ianuarie 2023 privind legiferarea cuplurilor LGBT. Reprezentanții ONG-ului consideră că Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, încălcări prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova.

„Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, încălcări prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova, Articolul 346. Instigarea la acţiuni violente pe motive de prejudecată. De asemenea, declarația Mitropoliei conține enunțuri ce contravin Constituției Republicii Moldova, cum ar fi art.20. Accesul la justiție și art. 31. Libertatea conștiinței. Centrul de Informații GENDERDOC-M intenționează să depună o plângere pe acest fapt”, se arată în comunicatul organizației.

Contactată de NM, Angelica Frolov, reprezentanta organizației, a precizat că plângerea va fi depusă la poliție.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: