Publicitatea electorală necruțătoare a politicienilor din Moldova. Cu ce ne-a surprins campania prezidențială din 2020
Full Article 6 minutes read

Publicitatea electorală necruțătoare a politicienilor din Moldova. Cu ce ne-a surprins campania prezidențială din 2020

Mulți numesc campania electorală prezidențială din anul 2020 una dintre cele mai apatice și mai plictisitoare. Dar candidații nu se dau bătuți și încearcă să atragă atenția alegătorilor prin toate metodele posibile: video cu holograma deputatului fugar, care „se plimbă” prin Orhei și „se salută” cu trecătorii, socialiști cu hanorace cu citate-meme-uri ale președintelui Igor Dodon, măști medicale cu lozincile din campania Maiei Sandu, karaoke cu Andrei Năstase și multe altele. NM a selectat cele mai memorabile momente prin care se face remarcată actuala campanie electorală.

1. Violeta Ivanov și Șor virtual

Violeta Ivanov, candidata Partidului „Șor” la funcția de președinte, este susținută activ de Ilan Șor, liderul formațiunii politice. Și chiar dacă se știe că politicianul fugar se află în Israel, cei din partid încearcă să creeze aparența că Șor este în Moldova.

La conferința de presă de lansare a campaniei electorale, Ilan Șor „stătea” practic alături de Ivanov sub forma unui ecran instalat special.

La sfârșitul campaniei electorale, Partidul „Șor” a lansat un spot în care este montată întrevederea lui Ivanov cu virtualul Ilan Șor în centrul Orheiului. Și holograma nu numai că „discută” cu Ivanov, dar și „se salută” cu trecătorii.

Și chiar dacă se vede cu ochiul liber că spotul este montat, presa afiliată lui Șor a distribuit știri cu titluri de genul „Ilan Șor și Violeta Ivanov discută în centrul Orheiului despre transformările așteptate de Moldova”. „Cei doi lideri sunt surprinși cum discută în plin centrul Orheiului despre programul electoral „Moldova-2024”al Violetei Ivanov”, se menționa în știri.

2. Năstase, aplicația gratuită și karaoke

Și în stafful lui Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, sunt folosite tehnologiile moderne. Cu câteva luni înainte de campania electorală, ei au lansat aplicația mobilă gratuită „Andrei Năstase”, care permite comunicarea directă dintre alegători și candidat. Ce-i drept, ultima informație a fost publicată în aplicație la 31 august 2020. Conform datelor pentru luna octombrie 2020, aplicația a fost copiată de peste 1 mie de persoane.

Publicitatea electorală necruțătoare a politicienilor din Moldova. Cu ce ne-a surprins campania prezidențială din 2020

Screenshot/NM

De asemenea, Năstase a reușit să-și demonstreze capacitățile muzicale participând la o emisiune la Diaspora FM, unde a interpretat o piesă în format karaoke.

3. Maia Sandu și „oamenii buni”

Maia Sandu, candidata Partidului „Acțiune și Solidaritate”, și-a ales sloganul electoral: „E vremea oamenilor buni”. Simpatizanții săi au început să poarte măști medicale cu inscripția „Om bun”.

Stickere cu sloganul electoral au apărut și pe automobile. Și nici aici nu s-a trecut fără curiozități. Oponenții politici, de exemplu, nu au ratat șansa de a constata că „omul bun” poate să parcheze ca un cerb.

Publicitatea electorală necruțătoare a politicienilor din Moldova. Cu ce ne-a surprins campania prezidențială din 2020

Facebook/Ирина Астахова

De asemenea, simpatizanții lui Sandu se deplasează prin sate și discută cu electoratul. Uneori, apar întrebări față de reportajele foto ale acestor întrevederi. Astfel, pe rețelele sociale se discută pe larg o fotografie montată a lui Sergiu Litvinenco, deputat PAS. Mulți au observat că sub un teasc nu există un rezervor pentru must. Unii au comparat peripețiile lui Litvinenco cu cele ale altui deputat – Sergiu Sârbu, care s-a memorizat pentru mulți în campania electorală din anul 2019.

4. Igor Dodon și toți-toți-toți

Simpatizanții lui Dodon au decis să diversifice autoironia și au început să poarte hanorace roșii cu citatele președintelui, care au devenit meme-uri.

În lista de citate s-a inclus, de exemplu, „De-atâta” – astfel a comentat cândva Dodon crearea coaliției dintre PSRM și PDM. Hanoracele cu astfel de imprimeuri pot fi văzute la Corneliu Popovici, ex-ministrul educației, dar și la Grigore Novac, deputat PSRM, și soția acestuia.

În lista citatelor au intrat și frazele-meme-uri ale lui Dodon „Nu vă jucați cu focul” și „Beți ceai și nu vă diorgăiți”.

Iar la una dintre întâlnirile cu alegătorii din Taraclia, Dodon a spus că i-a fost prezisă victoria în turul întâi. „O bătrână din Etulia ghicește în ouă. Nu știu ce fel de prezicere e aceasta, dar ea a transmis prin cineva că voi câștiga din primul tur”, a povestit Dodon.

5. Octavian Țâcu, boxul și intelectul

Încă în cursa electorală pentru funcția de primar al capitalei, Octavian Țâcu, candidatul Partidului Unității Naționale, s-a prezentat astfel: „Boxer, bărbat și intelectual”. În campania prezidențială, Țâcu s-a poziționat aproximativ la fel: „Boxer, intelectual și istoric”.

Țâcu reamintește despre realizările sale și de la tribuna parlamentului:

Și spoturile sale publicitare încep cu secvențe în care el boxează. Iar dacă e să urmărim pagina candidatului de pe rețelele sociale, pot fi găsite înregistrări de la antrenamentele sale anterioare.

6. Renato Usatîi, sloganele lui Zelenski și site-ul Maiei Sandu

Renato Usatîi, candidatul „Partidului Nostru”, a folosit în această campanie electorală următoarele lozinci: „Nu vom aștepta primăvara – îi vom pune la închisoare iarna” și „Voi fi mereu sluga poporului meu și al nimănui altcuiva”.

Acestea au reamintit multora sloganele campaniei electorale ale actualului președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski: „Primăvara va veni – vom băga la pușcărie!” și „Președintele este sluga poporului!”. Ce-i drept, Usatîi a spus într-un interviu pentru NM că aceste coincidențe sunt „întâmplătoare”.

În același timp, site-ul lui Usatîi s-a dovedit a fi asemănător cu site-ul altui candidat – cel al Maiei Sandu. Dar Usatîi a găsit și aici o explicație: „Mi-a transmis cineva site-ul Maiei Sandu […], ei, și eu zic: „bun site”, am decis să adaug o rubrică […], zic, nu am timp, iată, uitați-vă, luați culorile noastre”, a spus el.

7. Deliu – candidatul care nu promite

Tudor Deliu, candidatul Partidului Liberal Democrat, a decis în această campanie „să ia” alegătorul cu sinceritatea. În locul promisiunilor tradiționale, el spune ce nu promite: de exemplu, că va majora salariile, va rezolva problema sistemului de irigare, va închide pe cineva ori va schimba istoria.

Deliu motivează acest lucru prin faptul că, potrivit Constituției, președintele nu are astfel de atribuții. „Eu nu vând iluzii și nu mint alegătorii”, susține Deliu. Și se consideră „unicul candidat care nu promite”.

8. Chirtoacă și performance-ul cu harta României și „kuliokul”

Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal, a venit la dezbateri cu o machetă de lemn a hărții României Mari de care este despărțită Moldova, prin sârmă ghimpată. La fel, el a adus o pungă cu calendar asemănătoare cu cea în care Plahotniuc i-ar fi transmis bani lui Dodon. El a mai adus și câteva bucăți de sârmă ghimpată de la Prut și a făcut din ele ceva asemănător cu niște gratii. „Zidul care ne-a acoperit timp de 80 de ani poate deveni o metodă de a-i închide pe cei care fură”, a menționat el.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: