Partidul Unității Naționale (PUN) a depus pe 18 decembrie o sesizare la Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, adoptată la 16 decembrie 2020, de către PSRM și fracțiunea Partidului „ȘOR”. Liderul formațiunii, deputatul neafiliat Octavian Țîcu, susține că inițiativa nu urmărește interesele legitime ale cetățenilor și că constituționalitatea acesteia este discutabilă.
Octavian Țîcu susține că legile adoptate pe 16 decembrie sunt „nedemocratice și netransparente”.
„Deciziile adoptate la 16 decembrie 2020 de coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma “Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept, constituie un asalt fără precedent asupra democrației din R. Moldova, acutizează la maxim confruntarea din societate și adâncește iremediabil izolarea internațională a statului. Împreună cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, fără a servi interesele legitime ale cetățenilor, toate aceste aspecte punând în discuție constituționalitatea lor”, a declarat Țîrcu într-un briefing din 18 decembrie.
Partidul Unității Naționale a condamnat adoptarea legii bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale, precum și abrogarea „legii miliardului”.
„Fideli angajamentelor asumate față de cetățenii R. Moldova și în vederea apărării valorilor democratice și naționale, am considerat imperios necesar depunerea astăzi a unei sesizări la Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, adoptată la 16 decembrie 2020, „pe întuneric”, de majoritatea parlamentară Dodon-Șor”, a anunțat Țîcu.
***
Proiectul de lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Moldovei prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.
Amintim că și deputații PAS au anunțat că ar putea contesta la Curtea Constituțională legile adoptate pe 16 decembrie. Președintele în exercițiu Igor Dodon a anunțat pe 18 decembrie că a promulgat mai multe dintre acestea.