Interviul realizat de jurnalistul Dorin Galben cu controversatul om de afaceri și politician Veaceslav Platon, precum și demisia acestuia de la postul privat de televiziune TV8, a stârnit mai multe comentarii pe rețelele de socializare, inclusiv din partea breslei jurnaliștilor. În timp ce unii internauți au sărit în apărarea lui Galben și au criticat TV8 că l-a demis după ce l-a intervievat de Platon, alții l-au criticat că ar fi sfidat etica jurnalistică, întrebându-se dacă instituțiile media și jurnaliștii trebuie să ofere sau nu platforme pentru promovarea unor persoane controversare. NM a adunat a adunat reacțiile de pe rețelele de socializare la acest subiect.
„Jurnalistul este în serviciul cititorului. Putem judeca produsul, dar nu faptul că l-a realizat”
Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, jurnalista Cornelia Cozonac, susține că însăși „problema” scoasă la iveală în urma interviului publicat de Dorin Galben „este deontologia” – până unde mergem și până unde le oferim unor persoane controversate platforma pentru promovare.
„Dorin Galben a făcut interviul cu Platon în stilul care-l caracterizează, uneori încălcând sau la limita normelor deontologice. Dar nu a făcut altceva decât făcea pana acum pe vlogul sau. Este foarte greu să faci un interviu cu un personaj ca Platon, care manipulează jurnalistul și își promovează mesajele pe care vrea să le promoveze. (…) Nu sunt fana lui Dorin, deși cândva i-am făcut o propunere să vină în echipa noastră și îl vedeam jurnalist bun de investigație, dar recunosc că am urmărit multe interviuri pe care le-a făcut. Și nu cred că trebuie pus la stâlpul infamiei….”, a scris Cozonac pe rețelele de socializare.
„Îmi place să cred că Galben i-a oferit tribună personajului odios din prostie și vanitate ( aroganță), și tot din prostie a crezut că-l va putea avea pe Platon ( în platou, am în vedere) și va putea ieși cu dividende din asta. N-aș vrea să cred că ar putea fi si alte variante, de exemplu presiunea sau condițiile sponsorilor, schimbare de tarife cu mult in plus la publicitate sau contracte noi, deși admit că și așa ceva n-ar fi exclus. Dar că n-a luat bani îl cred, și că a achitat toată expediția singur, tot. Doar că asta e puțin. Eu tare sper că va veni o zi, când toți „influencerii” din Moldova vor înțelege ce înseamnă fraza “devii responsabil pentru totdeauna pentru cei pe care i-ai îmblânzit”. Și X mii, zeci sau sute de mii de urmăritori nu înseamnă doar bani și dragoste populară”, a scris regizoarea Viorica Meșină pe rețelele de socializare.
Între timp, jurnalista Lorena Bogza este de părere că „interviurile cu astfel de personaje trebuie făcute doar dacă ești foarte bine pregătit”. „În caz contrar – te transformi în purtătorul lor de cuvânt”, susține prezentatoarea TV.
La rândul său, jurnalista Julieta Savițchi s-a întrebat pe rețelele de socializare de ce a pornit „valul de atacuri” împotriva lui Galben, după publicarea interviului cu Platon. Potrivit ei, „indiferent dacă ne place sau nu cineva, jurnaliștii trebuie să facă abstracție de acest lucru”.
„Aceasta este presa libera, acesta este dreptul la libera exprimare. Jurnalistul este în serviciul cititorului. Acesta este cel care decide să accepte sau nu produsul unui jurnalist. Putem judeca produsul. Dar nu faptul că a realizat acest produs”, a scris Savițchi.
„Sfidarea eticii jurnalistice, a breslei, a justiției și a bunului simț, mai are de azi, un nume”, a scris directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.
Interviul lui Dorin Galben cu Veaceslav Platon a fost comentat și de fostul prim-ministru Ion Sturza.
„Sunt câțiva băieți (de vârstă medie) în breasla jurnalistică descurcăreți. Lucru care le permite în mare să fie ok. Doar o trebușoară îi macină permanent: cum dracu’ eu – așa de deștept, frumos și special – nu am mașină mare, casă cu coloane, prietenă cu silicoane, iar alții – mai proști, urâți și banali – au?! Așa și riscă să moară de la simplul gând: de ce? Și nimeni nu o să riște să le spună: „Băieți, de-atâta!”. Солнышки, блин…”, a scris Sturza pe rețelele de socializare.
La rândul său, caricaturistul și activistul civic Alex Buretz a publicat pe conturile sale de pe internet o caricatură. Potrivit imaginii, Buretz a făcut aluzie că Galben ar fi perceput bani pentru interviul realizat cu Platon.
Demisia lui Galben de la TV8: „Oamenii – un fel de carne de tun. Cine nu este cu sistemul este aruncat în stradă”
Demisia lui Dorin Galben de la postul TV8, acolo unde a moderat mai multe emisiuni în ultimii doi ani, la doar câteva ore de la publicarea interviului, a fost comentată de edilul capitalei, Ion Ceban, atât pe rețelele de socializare, cât și în ședința serviciilor Primăriei Chișinău din 11 martie. Primarul de Chișinău susține că felul cum se procedează cu unii jurnaliști „demonstrează nivelul cel mai jos al celor care o fac”.
„Oamenii au devenit un fel de carne de tun, cine nu este cu sistemul este aruncat în stradă. Tare mare luptă se dă pentru a închide gura celor care nu fac parte din caracatița galbenă, unii jurnaliști au rămas fără muncă după ce au închis televiziunile, iar acum se duce o luptă aprigă contra bloggerilor și canalelor de telegram sau alte rețele, ca acestea să fie închise. Doar „democratic” nu putem numi toate acțiunile lor, ce sunt departe de standardele europene”, a scris Ion Ceban pe rețele.
„Cea mai „liberă” presă din Moldova trece din scandal în scandal. Ba aflăm că cei mai liberi jurnaliști au un chat comun cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, ba este concediat Dorin Galben de la TV8. Nu este suficient pro-european? Sau nu este suficient pro-PAS?”, s-a întrebat consilierul municipal Grigore Bejenaru, ales în funcție pe listelele MAN, partid condus de Ion Ceban.
„Când sub regimul lui Putin se fac liste cu persoane care nu pot fi invitate la emisiuni sau cu care nu se pot face interviuri lumea buna spune ca aceasta este cenzură, caracteristică unui stat totalitar. Însă când aceleași practici se aplică la noi, evident că așa ceva nu se poate spune, chiar daca abordarea nu se deosebește prin nimic principial – cine nu-mi place trebuie redus la tăcere. Încerc să-mi explic fenomenul și unica explicație, aparent logică, pare a fi autocenzura, ca o formă de manifestare a unei mentalități totalitare”, a scris juristul Nicolae Eșanu pe rețele.
Amintim că TV8 a decis să încheie contractul de colaborare cu jurnalistul Dorin Galben. Televiziunea nu a comunicat un motiv în acest sens. Anunțul a fost făcut pe 10 martie, în aceeași zi în care jurnalistul a publicat pe pagina sa de YouTube un interviu cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a adunat critici din partea breslei jurnaliștilor. Jurnalista TV8 Mariana Rață a menționat că s-a decis încheierea contractului de colaborare cu Dorin Galben „din considerente de politică editorială”, fără să ofere, însă, mai multe explicații. Dorin Galben a comentat în seara aceleiași zile criticile aduse în mediul online, precum și demisia de la TV8. „Eu nu iau bani pentru interviurile pe care le fac”, a scris el pe pagina sa de Facebook.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!