Reacția lui Gheorghe Petic după ce Alexandru Jizdan a fost pus sub învinuire pentru fabricarea dosarului său

Fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, care a făcut publice mai multe scheme de contrabandă cu țigări, a venit cu o reacție după ce ex-ministru de Interne al Moldovei, Alexandru Jizdan, a fost pus sub învinuire pentru fabricarea dosarului său în 2018. Ofițerul în rezervă susține că „o bună parte a Ministerului Afacerilor Interne s-a ocupat nu cu lupta împotriva criminalității, dar contra oponenților politici”.

„După o muncă de mai bine de trei ani, iată că, s-a adeverit totuși implicarea fostului ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan în acel dosar mizerabil. Implicarea acestuia a fost prin mai multe moduri, atât direct cu Inspectoratul de Poliție Ungheni, cât și prin subalternii săi. Domnia s-a întotdeauna a spus că nu are nici o implicare, dar iată că procurorii de la PCCOCS… Vreau să vă spun că a fost o muncă enormă, evident că am participat și eu la mai multe acțiuni.

Procurorii mai mult de lucru pentru elucida și alte dosar în care este implicat Alexandru Jizdan. Vreau să vă spun că în acest dosar societatea va afla foarte multe lucruri interesante despre cum o bună parte a Ministerului Afacerilor Interne s-a ocupat nu cu lupta împotriva criminalității, dar contra oponenților politici”, a declarat Gheorghe Petic pentru TV8.

Amintim că pe 20 ianuarie fostul ministru de Interne al Moldovei, Alexandru Jizdan, a fost pus sub învinuire în dosarul Petic. Informația a fost confirmată pentru NM de către purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.

Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, acuzat de viol, a fost achitat. Petic declara că va cere prejudiciu material, dar îndeosebi, moral, pentru că numele său a fost ponegrit. „Voi avea mai întâi o discuție cu Guvernul Republicii Moldova, iar dacă cerințele mele nu vor fi satisfăcute, evident că ne vom adresa la CEDO”, a mai spus Petic.

Într-un interviu acordat pentru NM, fostul polițist de frontieră a spus dacă a cunoscut-o pe femeia care l-a învinuit de viol, ce a demonstrat expertiza «părului, pielii și spermei», de ce nu a vorbit imediat despre contrabandă și de ce a adus la ședința de judecată pește congelat.

Pe 7 octombrie 2021, Judecătoria Chișinău cu sediul la Ciocana a dispus aplicarea arestului pentru 30 de zile în privința a 6 foști angajați ai Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Inspectoratului General al Poliției al MAI. Aceștia au fost învinuiți de activitate ilegală în interesul organizației criminale „Plahotniuc”. Mai exact, aceștia au înscenat un viol, ceea ce a dus la reținerea ilegală a fostului polițist de frontieră Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic a fost reținut pe 19 iulie 2018, fiind învinuit de viol. Pe 20 martie 2019, acesta a fost condamnat la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis și o amendă de 30 mii lei. Ulterior, după nouă luni de detenție, Petic a fost eliberat printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău.

Precizăm că Gheorghe Petic este ofițer în rezervă și fost polițist de frontieră, care a făcut publice mai multe scheme de contrabandă cu țigări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucrainenii expulzați din Rusia care au rămas blocați la granița cu Georgia pentru că Moldova le-ar „bloca tranzitul” protestează față de condițiile inumane în care sunt ținuți

Zeci de ucraineni expulzați din Rusia și blocați la granița cu Georgia au protestat în fața punctului de trecere „Verhnii Lars”, cerând acces la apă și condiții umane. În timpul manifestației, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului, potrivit Медуза.

La acțiune au participat între 60 și 70 de persoane. Ei le-au cerut grănicerilor georgieni să le permită accesul în zona duty-free, „măcar ca să poată cumpăra apă îmbuteliată”, scrie Novaia Gazeta Europa, citând participanți la protest.

Potrivit sursei citate, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului. Ambulanța ar fi ajuns abia după două ore, însă bărbatul a supraviețuit. El a explicat gestul său prin faptul că, deși a cumpărat bilete de avion din Georgia de două ori, grănicerii nu l-au lăsat să treacă.

Săptămâna trecută, Novaia Gazeta Europa a relatat, citând voluntari, că la punctul de trecere „Verhnii Lars”, de la granița ruso-georgiană, există din 2023 un subsol în care sunt ținuți cetățeni ucraineni expulzați din Rusia și cărora li s-a refuzat accesul în Georgia din lipsa documentelor. În prezent, acolo s-ar afla aproximativ 90 de cetățeni ucraineni – atât foști deținuți eliberați din închisorile rusești, cât și persoane deportate din teritoriile ocupate pentru că au refuzat să colaboreze cu autoritățile ruse.

Voluntarii afirmă că în acel subsol nu există acces la aer proaspăt, hrană adecvată sau asistență medicală.

Amintim că Ucraina a evacuat 43 de cetăţeni ai săi deportaţi din Rusia şi reţinuţi în zona de tranzit de la frontiera cu Georgia în condiţii deplorabile, a declarat sâmbătă, 19 iulie, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, potrivit Agerpres.

„Condiţiile sunt inumane. Sunt privaţi de produsele de primă necesitate: hrană, apă şi condiţii sanitare”, a declarat pentru AFP Maria Belkina, responsabilă a organizaţiei neguvernamentale „Volunteers Tbilisi”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că a discutat situația cu Ministerul ucrainean de Externe. „Aceştia sunt ucraineni eliberaţi de ruşi din închisori şi colonii penitenciare din teritoriile controlate de Rusia. Diplomaţii noştri lucrează pentru a le asigura revenirea în siguranţă în Ucraina”, a declarat Zelenski.

Anterior, Republica Moldova a fost menționată într-o investigație realizată de BBC, care documentează situația a zeci de cetățeni ucraineni deportați de autoritățile ruse și blocați, de mai bine de o lună, la frontiera dintre Rusia și Georgia. Potrivit sursei citate, aceștia sunt cazați în condiții precare, într-un subsol fără lumină naturală și fără suficiente locuri de dormit. Singura rută disponibilă pentru revenirea în Ucraina – prin Georgia și Republica Moldova – ar fi fost suspendată la începutul lunii iulie. Contactată de NM, Poliția de Frontieră a precizat că accesul străinilor pe teritoriul Moldovei este evaluat individual la punctele de trecere, iar instituția nu adoptă din timp decizii generale privind interdicțiile de intrare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: