Reacția Silviei Radu, după percheziții: „Nu cunosc nimic și nu am nicio legătură cu aceste tranzacții”
Full Article 3 minutes read

Reacția Silviei Radu, după percheziții: „Nu cunosc nimic și nu am nicio legătură cu aceste tranzacții”

Fostul primar al capitalei, Silvia Radu, sparge tăcerea și vine cu o reacție oficială după ce procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins în dimineața zilei la domiciliul său, precum și a altor patru persoane, suspectate de spălare de bani. Radu declară că nu cunoaște nimic și că nu ar avea nicio legătură cu tranzacțiile la care este suspectată că ar fi participat. Fostul edil al capitalei declară că va colabora cu ancheta, pentru a-și dovedi nevinovăția.

„Eu nu cunosc nimic despre tranzacțiile care fac obiectul declarațiilor publice de astăzi și nu am nici o legătură cu tranzacțiile respective. Nu am semnat contracte. Nu am făcut și nu am primit plăți. Nu am participat nici la frauda bancară și nici la furtul miliardului”, se arată în mesajul postat de Silvia Radu pe pagina sa de Facebook.

Fosta primăriță declară că este gata să colaboreze cu ancheta pentru a-și dovedi nevinovăția, însă condamnă modalitatea de a face acest lucru „prin lezarea imaginii publice și a demnității unor persoane nevinovate”.

„Consider că astfel de acțiuni, fără suport probatoriu, încalcă vehement drepturile omului. Eu cred în stat de drept și sper în neadmiterea abuzurilor. Regret situația de astăzi și sper că, în cel mai scurt timp, organele competente se vor convinge că toate aceste bănuieli la adresa mea sunt absolut nefondate”, a mai scris Radu.

***
Precizăm cu procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins, în această dimineață, la patru persoane vizate într-un dosar de spălare de bani. Ar fi vorba, inclusiv, de fostul primar al capitalei, Silvia Radu, ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant sau ex-directorul Autorității Aviației Civile (AAC), care a fost reținut pentru 72 de ore, urmare a perchezițiilor. Potrivit surselor NM, este vorba despre fostul director al AAC Eugeniu Coștei.

Într-o reacție pe Facebook, ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile Valentin Vizant a calificat perchezițiile drept o acțiune „de prost gust”. Vizant a declarat spune că va prezenta, în curând, public, informații cu privire la cei care ar fi stat „în spatele” perchezițiilor de azi, 15 august, precum și un raport privind activitatea companiilor gestionate.

Potrivit CNA, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. S-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, se investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: