Reacția SIS după ce NM a publicat un document cu privire la presupusa implicare a colaboratorilor SPPS în răpirea lui Ceaus
Full Article 4 minutes read

Reacția SIS după ce NM a publicat un document cu privire la presupusa implicare a colaboratorilor SPPS în răpirea lui Ceaus

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) neagă autenticitatea documentului publicat în ajun de NM, în care se menționează despre presupusa implicare a colaboratorilor Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) în răpirea de la Chișinău a ex-judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus.

„SIS menționează că așa-numitul document emis de către instituție, la care se face referire în mijloacele de informare în masă, reprezintă un fals, fapt despre care vor fi informați oficial și membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Instituția își  reiterează poziția și neagă orice implicare în activități ilicite  legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean”, se arată în răspunsul oferit pentru NM de către reprezentanții SIS.

În același timp, SIS subliniază că investigațiile pe acest caz continuă, iar instituția „acordă suport constant organelor de ocrotire a normelor de drept întru elucidarea tuturor circumstanțelor și stabilirea persoanelor implicate”.

Amintim că, pe 17 iunie, NM a publicat o presupusă copie a raportului unui locotenent-colonel al SIS în care se menționează despre implicarea colaboratorilor Serviciului Pază de Stat în răpirea de la Chișinău a ex-judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus.

Totodată, în cadrul ediției din 17 iunie a unei emisiuni la TV8, deputații Adrian Lebedinschi și Vasile Năstase, membri ai Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri, au declarat că un ofițer de rang înalt din cadrul SIS, dar și alți 30 de ofițeri ai SPPS, au fost implicați în răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.

„Din informațiile operative, dar iarăși SIS-ul refuză să ne prezinte informațiile reale, este implicat în comiterea acestei infracțiuni, angajatul SIS-lui care are un grad destul de înalt. Noi am prezentat aceste informații organului de urmărire penală, inclusiv informația asupra câtorva angajați ai SPPS, care în ziua respectivă au asigurat traseul spre Otaci”, a declarat Lebedinschi.

Deputatul a mai declarat, că directorul SIS a fost la audieri în cadrul Comisiei de anchetă, dar a avut un comportament arogant.

***

Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Mycola Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

Pe 9 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a fost reținut un complice în cazul răpirii fostului judecător Nicolae Ceaus. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Pe un canal de Telegram creat recent cu numele Chaus au fost publicate mai multe adresări video în care apare acesta. Soția sa, însă, și-a exprimat îngrijorarea și susține că maniera în care acesta apare nu îi este caracteristică.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a confirmat pentru NM că a expediat o comisie rogatorie către autoritățile din Ucraina în privința dosarului penal intentat pe faptul răpirii fostului judecător al acestui stat, Nicolae Ceaus. De asemenea, PCCOCS a precizat că organele de drept din Ucraina au solicitat informații suplimentare de la Chișinău, însă au refuzat, la rândul lor, să ofere Chișinăului detalii despre unii cetățeni ucraineni.

Jurnaliștii de la RISE Moldova și portalul ucrainean „Слiдство.инфо” au desfășurat o investigație despre răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Aceștia au intrat în posesia datelor din pașaport ale unor cetățeni ai Ucrainei, care ar face parte din cadrul serviciilor speciale din țara vecină și care ar putea avea legătură cu acest caz.

Pe 17 iunie, deputatul Vasile Năstase, președintele Comisiei parlamentare de anchetă care a investigat circumstanțele răpirii lui Ceaus, a dat citire concluziilor. Comisia a recomandat demiterea directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pe care îl acuză de „inactivitate”. De asemenea, deputații au recomandat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să întocmească o notă de protest Ucrainei în legătură cu acțiunile diplomaților ucraineni acreditați în Republica Moldova

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: