Criza energetică: Congresul Civic pregătește proteste, Șor – „plan de acțiuni”, iar Partidul Schimbării îl acuză pe Spînu de incompetență
Full Article 4 minutes read

Criza energetică: Congresul Civic pregătește proteste, Șor – „plan de acțiuni”, iar Partidul Schimbării îl acuză pe Spînu de incompetență

Criza energetică, amplificată de solicitarea „Premier Energy” S.R.L, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, cu privire la majorarea semnificativă a tarifului pentru energie electrică, a provocat indignare în rândul mai multor actori politici. Congresul Civic a anunțat că se va întruni în ședință în vederea organizării protestelor. Partidul Schimbării a publicat o declarație prin care critică activitatea Guvernului, a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și a conducerii Moldovagaz. Iar deputatul fugar Ilan Șor susține că formațiunea sa va veni în curând cu „un plan de acțiuni și cu propuneri concrete” împotriva actualei guvernări.

Partidul Schimbării a publicat pe 10 ianuarie o declarație pentru presă în care își manifestă îngrijorarea față de scumpirea gazului. Mai precis, în ianuarie, Moldova a cumpărat gaz de la Gazprom cu peste 640 de dolari/1000 m3, deși tariful pentru consumatorii finali constituie 430 de dolari/1000m3. Politicienii avertizează că, din cauza neajustării tarifului, Moldovagaz ar urma să acumuleze o datorie de $60 mln doar pentru lunile decembrie și ianuarie.

„Partidul Schimbării este extrem de îngrijorat de inacțiunea și incompentența Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, inacțiunea și incompetența Directorului general S.A. „MoldovaGaz”, Vadim Ceban și servilismul Agenției pentru Reglementare în Energetică în contextul eventualei agravări a crizei energetice pe motiv de neajustare a tarifului, acumularea datoriilor și crearea riscului de deconectare a gazelor de către Gazprom”, se arată în declarație.

Totodată, conducerea formațiunii susține că „agenți de influență” ai Rusiei ar specula pe această temă, pentru a acumula credit electoral.

„Folosindu-se de lipsa de transparență, incompetența și proasta administrare a crizei de către cei enumerați mai sus, unii actori politici și agenți de influență a Federației Ruse lansează mesaje de destabilizare şi îndeamnă la proteste, în dorinţa de a crește  nemulţumirea și de a specula acest fapt în interes politic îngust”, se mai spune în comunicat.

Între timp, ex-deputatul comunist Mark Tkaciuc a anunțat că Comitetul Republican al Congresului Civic, formațiune pe care o reprezintă, se întrunește, marți, în ședință, în vederea pregătirii protestelor față de actula guvernare.

„Dacă în Moldova puterea există numai pentru a înregistra cu indiferență sinuciderea civică în masă și să se mute într-o țară din vest, atunci este mai aproape ca niciodată de succes. Șmecherii de la Premier Energy, Energocom și alții care trăiesc din veniturile lor iată-iată vor începe să ne povestească despre regulile de piață, ne vor propune să strângem cureaua și să acceptăm realitatea. Însă de data asta, nu cred că va trece tentativa”, a scris Tkaciuk.

Politicianul a anunțat că formațiunea se va întruni în ședință penru a organiza proteste și a îndemnat și alți politicieni să se alăture inițiativei.

Și Partidul ȘOR s-a arătat indignat de scumpiri. Deputatul Ilan Șor, care este cercetat penal și dat în căutare, susține că actuala stare de lucruri „nu mai poate fi tolerată”.

„Cred că trebuie să luăm atitudine. Nu mai putem urmări pasiv de acasă cum această grupare ne distruge țara. Este timpul să spunem „STOP” acestei bande, care, de dimineață până seara nu face altceva decât să distrugă viețile oamenilor, care și așa sunt destul de complicate. Voi veni, în următoarea perioadă, cu un plan de acțiuni și cu propuneri concrete în această privință”, a menționat Ilan Șor.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu a publicat, deocamdată, o reacție oficială la acest subiect.

Amintim că „Premier Energy” S.R.L, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe tarife noi în anul 2022. Mai exact, consumatorii ar urma să plătească 2,79 lei pentru un kWh, în loc de 1,51 de lei/kWh, cât era până acum. Noile prețuri ar urma să fie aplicate nu mai târziu de 1 februarie.

Tot astăzi, Moldovagaz a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 USD pentru mia de metri cubi. De menționat că în noiembrie, prețul mediu de achiziție al gazelor pentru Moldova a fost de 450 de dolari mia de metri cubi, iar în decembrie – 550 de dolari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: