Tudor Mardei / NewsMaker

Recean, către instituțiile responsabile de lupta anticorupție: Este o responsabilitate comună și o vulnerabilitate națională”

​Premierul Dorin Recean a subliniat importanța unei acțiuni coordonate între instituțiile statului în combaterea corupției și a fraudelor electorale. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții instituțiilor anticorupție, Recean a vorbit despre potențiale riscuri de cumpărare a voturilor în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă și a cerut implicare fermă din partea tuturor structurilor responsabile.

În discuția de azi, premierul a subliniat două priorități care trebuie puse în practică:

„1. Colaborarea mai strânsă și mai activă între instituții și asumarea curajoasă din partea fiecăruia a rolului său. 2.⁠ ⁠Combaterea corupției electorale. Am văzut în alegeri cum corupția electorală poate distruge suveranitatea unui stat. Rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav și distructiv”, a declarat premierul.

De asemenea, premierul a subliniat că lupta cu corupția este o responsabilitate comună.

„Corupția nu este o problemă doar a CNA-ului, Procuraturii sau a altei instituții. Este o responsabilitate comună a tuturor instituțiilor statului și o vulnerabilitate națională care dăunează întreagii societăți și chiar securității naționale. Lupta împotriva corupției nu este un exercițiu birocratic. Orice întârziere nejustificată, blocaj sau pasare de responsabilitate unul la altul înseamnă încetinirea luptei anticorupție — iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, a menționat acesta.

Dorin Recean a avertizat despre existanța riscurilor de cumpărare a voturilor și în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă.

„Urmează alegerile parlamentare din toamnă. Vor exista din nou tentative de cumpărare masivă a voturilor, iar rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav. Suntem în fața unei alegeri: ori pierdem acest moment istoric — din frică, din lene, din cinism sau oboseală — ori acționăm împreună: instituțiile statului, polițiști, judecători, procurori, ca să devenim un stat membru al Uniunii Europene, cu bunăstare, pace și dreptate”, a subliniat Recean.

Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc pe 28 septembrie. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a precizat că, miercuri, 16 aprilie, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat un proiect de hotărâre prin care propun desfășurarea scrutinului la această dată.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: