Tudor Mardei / NewsMaker

Recean, către instituțiile responsabile de lupta anticorupție: Este o responsabilitate comună și o vulnerabilitate națională”

​Premierul Dorin Recean a subliniat importanța unei acțiuni coordonate între instituțiile statului în combaterea corupției și a fraudelor electorale. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții instituțiilor anticorupție, Recean a vorbit despre potențiale riscuri de cumpărare a voturilor în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă și a cerut implicare fermă din partea tuturor structurilor responsabile.

În discuția de azi, premierul a subliniat două priorități care trebuie puse în practică:

„1. Colaborarea mai strânsă și mai activă între instituții și asumarea curajoasă din partea fiecăruia a rolului său. 2.⁠ ⁠Combaterea corupției electorale. Am văzut în alegeri cum corupția electorală poate distruge suveranitatea unui stat. Rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav și distructiv”, a declarat premierul.

De asemenea, premierul a subliniat că lupta cu corupția este o responsabilitate comună.

„Corupția nu este o problemă doar a CNA-ului, Procuraturii sau a altei instituții. Este o responsabilitate comună a tuturor instituțiilor statului și o vulnerabilitate națională care dăunează întreagii societăți și chiar securității naționale. Lupta împotriva corupției nu este un exercițiu birocratic. Orice întârziere nejustificată, blocaj sau pasare de responsabilitate unul la altul înseamnă încetinirea luptei anticorupție — iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, a menționat acesta.

Dorin Recean a avertizat despre existanța riscurilor de cumpărare a voturilor și în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă.

„Urmează alegerile parlamentare din toamnă. Vor exista din nou tentative de cumpărare masivă a voturilor, iar rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav. Suntem în fața unei alegeri: ori pierdem acest moment istoric — din frică, din lene, din cinism sau oboseală — ori acționăm împreună: instituțiile statului, polițiști, judecători, procurori, ca să devenim un stat membru al Uniunii Europene, cu bunăstare, pace și dreptate”, a subliniat Recean.

Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc pe 28 septembrie. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a precizat că, miercuri, 16 aprilie, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat un proiect de hotărâre prin care propun desfășurarea scrutinului la această dată.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: