Tudor Mardei | NewsMaker

Recean: Cele 12 posturi TV cu licența suspendată nu-și vor relua activitatea nici după anularea stării de urgență

Cele 12 televiziuni, care au rămas fără licență în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), nu vor activa nici după ce se va termina starea de urgență. Precizarea a fost făcută de premierul Dorin Recean. Potrivit oficialului, Guvernul a pregătit mai multe pachete legislative care îi va permite „să gestioneze astfel de situații și în afara stării de urgență”. Recean a declarat că pachetele legislative nu vizează doar domeniul media, dar și cel energetic, situația cu privire la refugiați. 

La emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, Recean a fost întrebat ce se va întâmpla cu cele 12 posturi TV, închise în două etape, după ce starea de urgență nu va mai fi prelungită.

Guvernul pregătește și a pregătit și iată și a adoptat mai multe pachete legislative, care să permită Guvernului să gestioneze astfel de situații în afara stării de urgență. Prin urmare cele 12 televiziuni, care sunt despre propagandă și despre finanțare ilegală, despre propagandă și deservirea unor grupări criminale, nu vor putea să emită în eter mai departe. Chiar dacă se termină starea de urgență, cele 12 canale nu vor putea să funcționeze”, a precizat Recean.

Potrivit oficialului, în perioada următoare urmează să apare decizii în acest sens. Acestea, a adăugat Recean, nu vizează doar domeniul media.

Pe alte dimensiuni tot așa. Guvernul a muncit foarte mult ca să-și pregătească instrumentarul necesar pentru a gestiona aceste probleme care au apărut în starea de urgență și care necesitau intervenția imediată a Guvernului, pentru ca să poată să gestioneze diferite situații excepționale”, a adăugat Recean, menționând că nu e vorba doar de domeniul media, dar și cel „energetic, refugiați”. „Sunt foarte multe”, a conchis prim-ministrul.

***

În noiembrie 2023, președinta Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități Olesea Stamate a declarat că Republica Moldova nu va mai prelungi starea de urgență. Deputata susținea că Legislativul urmează să ajusteze cadrul legal necesar, în ultimele 30 de zile de stare de urgență, care urmează să expire la sfârșitul anului, pe 31 decembrie.

Starea de urgență în Moldova a fost introdusă din 24 februarie 2022 – zi în care Rusia a invadat Ucraina – pe un termen de 60 de zile. Ulterior, aceasta a fost prelungită de fiecare dată, pentru încă 60 de zile. Pe 24 noiembrie, Guvernul a cerut în plen prelungirea stării de urgență, însă doar cu 30 de zile, începând cu 1 decembrie. De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, Republica Moldova a prelungit starea de urgență, în total, de 11 ori.

La sfârșitul anului trecut, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova) până la anularea stării de urgență din țară

Ulterior, în octombrie 2023, șeful Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a propus Comisiei pentru Situații Excepționale să suspende temporar licența a altor șase posturi de televiziune: Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Marian Lupu

Un fost președinte al CSM aderă la „Respect Moldova”. Lupu: „Un om de valoare”

Victor Micu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a aderat la Mișcarea „Respect Moldova”. Anunțul a fost făcut pe 8 iulie de liderul formațiunii politice, Marian Lupu.

Încă un om de valoare și un profesionist desăvârșit s-a alăturat Partidului „Mișcarea Respect Moldova”. Este vorba despre judecătorul Victor Micu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. (…) Ne bucurăm că Victor Micu a ales să-și pună cunoștințele, experiența și energia în slujba unui proiect politic care are scopul de a consolida statul de drept, respectul față de cetățeni și reformele reale. Îi urăm bun venit în echipă și îl asigurăm că, alături de noi, va avea libertatea să-și exprime punctul de vedere, să lupte pentru o justiție corectă și să contribuie la construcția unei Moldove în care fiecare cetățean să se bucure de respect, dreptate și siguranță”, a transmis Marian Lupu.

Victor Micu a activat de-a lungul timpului în cadrul Judecătoriei Chișinău, sectorul Rîșcani, deținând funcții de judecător, vicepreședinte și, ulterior, președinte al instanței. Între anii 2014 și 2019 a deținut de două ori funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Pe 16 iulie 2019 a fost revocat revocat din funcția de președinte al CSM, dar și-a păstrat calitatea de membru al Consiliului.

În mai 2022, Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Victor Micu. Este vorba despre faptul că acesta, în calitate de membru CSM, a votat pentru sine însuși pentru acordarea gradului I de calificare. Nu i-au fost aplicate interdicții deoarece era la prima abatere de la lege.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: