Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins, pe 2 decembrie, apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas, relatează Digi24.ro. De asemenea, Erdogan a precizat că Hamas, care în octombrie a atacat Israelul și a provocat în consecință un război între cele două părți, nu este „o organizație teroristă”.
„Îmi menține poziția. Indiferent ce spun unii, nu pot accepta că Hamas e o organizație teroristă”, a spus Erdogan într-o declarație făcută presei turce, în timpul unui zbor cu avionul său prezidențial.
Precizăm că, pe 25 octombrie, Erdogan a făcut o declarație șocantă atunci când a spus că Hamas e „un grup de luptători”, și nu o organizație teroristă.
În cursul unei vizite în Turcia în această săptămână, Brian Nelson, subsecretar pentru terorism şi infracţiuni financiare în cadrul Trezoreriei Statelor Unite, exprimase „profunda” îngrijorare a Washingtonului faţă de legăturile întreţinute de Ankara cu Hamas.
Totuși, Statele Unite, a precizat Nelson, nu au detectat fluxuri financiare în direcţia Hamas via Turcia de la debutul războiului actual. El a afirmat însă că Ankara a ajutat Hamas să acceadă la finanţări în trecut, şi a chemat Turcia să ia măsuri împotriva unor potenţiale transferuri viitoare de fonduri.
Sâmbătă, preşedintele Erdogan a amintit că Washingtonul ştie că Turcia, spre deosebire de SUA, nu consideră Hamas drept organizaţie teroristă.
„În primul rând, Hamas este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo, care s-a prezentat la alegeri în calitate de partid politic şi le-a câştigat. Noi elaborăm şi concepem politica noastră externă la Ankara exclusiv în funcţie de interesele Turciei şi de aşteptările poporului nostru. Sunt sigur că interlocutorii noştri recunosc eforturile constante şi echilibrate ale politicii externe a Turciei în astfel de crize umanitare şi conflicte”, a declarat Erdogan, potrivit unui text publicat de administraţia prezidenţială.
Potrivit canalului NTV, Erdogan a mai spus sâmbătă că şansele de pace în Gaza după pauza umanitară s-au pierdut deocamdată din cauza poziţiei „intolerante” a Israelului.
Vorbind cu reporterii la întoarcerea din Emiratele Arabe Unite, preşedintele turc a a declarat că nu îşi pierde speranţa într-o pace durabilă, şi a adăugat că Hamas nu poate fi exclus dintr-o potenţială soluţie la conflict.
„Trebuie să ne concentrăm pe soluţia cu două state. Excluderea Hamas sau distrugerea Hamas nu constituie un scenariu optimist”, a spus Erdogan în interviu.
Erdogan a mai spus că un grup de contact format de Organizaţia Cooperării Islamice şi Liga Arabă se va deplasa în SUA pentru a discuta o posibil rezolvare a conflictului din Gaza, după ce anterior s-a întâlnit cu autorităţi la Londra, Paris, Barcelona şi Naţiunile Unite.
***
Amintim că în Israel a fost instituită stare de război pe 8 octombrie – la o zi distanță după ce gruparea teroristă palestiniană Hamas a atacat această țară. Militanții grupării au bombardat Israelul, au ucis civili și au răpit oameni, pe care i-au dus în Gaza. Chiar dacă, ulterior, teroriștii au fost eliminați de pe teritoriul Israelului, luptele dintre Hamas și armata israeliană continuă în Gaza.
Pe 24 noiembrie, a intrat în vigoare un armistițiu temporar – ulterior prelungit de două ori – pentru eliberarea ostaticilor israelieni și livrarea de ajutor umanitar și combustibil în Fâșia Gaza. În acest timp, din Fâșia Gaza au fost eliberați 80 de israelieni și 24 de cetățeni străini, care au fost luați ostatici. De cealaltă parte, 240 de palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene. Pe 1 decembrie, armistițiul a expirat și nu a mai fost prelungit, iar cele două părți s-au învinuit reciproc de încălcarea termenilor acordului. De atunci, se dau lupte grele în Fâșia Gaza.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!