Relații „tradiționale” cu SUA, UE, Rusia și China. Stoianoglo a votat pentru președinte, nu și la referendum (VIDEO)

Candidatul la funcția de președinte Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, a venit la secția de vot alături de soție și cele două fiice. El a spus că nu a luat buletinul cu privire la referendum. Cu privire la scrutinul prezidențial, el a menționat că a votat „pentru o Moldovă pașnică”. Întrebat care va fi prima țară care o va vizita, dacă ajunge președinte, el răspuns că „noi trebuie în primul rând să ne concentrăm pe agenda internă” și a menționat că va vizita regiunea transnistreană. Întrebat ce politică externă va promova, el a declarat că o „politică externă echilibrată, cu susținerea relațiilor tradiționale cu Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite și China”.  

„Împreună cu familia mea, astăzi, am votat pentru o Moldovă pașnică, o Moldovă modernă, o Moldovă prosperă. Moldova are nevoie de o altă guvernare. Moldova are nevoie de respectarea cetățenilor, oamenilor noștri, indiferent de etnie, vârstă, viziuni politice, religie”, a comunicat Stoianoglo, la ieșirea din secția de vot.

Întrebat ce politică externă va promova, dacă ajunge președinte, Stoianoglo a comunicat: „Politică externă echilibrată, legată și cu susținerea relațiilor tradiționale cu Uniunea Europeană și cu Rusia, cu Statele Unite, China”.

La întrebarea care este prima țară care o va vizita, dacă ajunge șef de stat, el a răspuns: „Prima vizită o voi efectua în Transnistria. Noi trebuie în primul rând să ne concentrăm la agenda internă a Republicii Moldova”.

La precizarea jurnaliștilor dacă a luat și al doilea buletin, cu privire la referendum, Stoianoglo a menționat: „Nu, nu l-am luat. Nu pentru că eu sunt împotrivă, eu sunt un susținător al integrării privind UE. Eu am arătat asta încă 10 ani în urmă. Este un semn de protest față de acțiunea ilegală a actualei guvernări. (…) Nu este legat de Uniunea Europeană (nota red. referendumul), dar este un referendum pentru modificarea Constituției”.

Menționăm că funcționarii electorali oferă alegătorilor două buletine de vot iar aceștia decid „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”. Detalii AICI.

Pe 8 iulie 2024, liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo va candida la următoarele alegeri prezidențiale. Dodon a spus că Partidul Socialiștilor îl va susține și că Stoianoglo este „un candidat apartinic”. Detalii AICI. Pe 21 august 2024, după ședința Consiliului Republican al PSRM, liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo se lansează oficial în alegerile prezidențiale. Cu toate că a fost susținut „unanim” de membrii Consiliului Republican al PSRM, Dodon a ținut să precizeze că Stoianoglo „nu are apartenență politică”. Detalii AICI. Pe 2 septembrie, Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat pe Stoianoglo în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Instituția electorală i-a înregistrat și simbolul electoral – „o stea cu cinci raze”. Detalii AICI.

***

Stoianoglo a fost numit procuror general în urma unui concurs, în noiembrie 2019, decretul fiind semnat de Dodon. În octombrie 2021, Stoianoglo a fost suspendat și reținut fiind acuzat de abuz de putere, corupție pasivă și furnizarea de informații false în declarațiile de avere. În baza unei plângeri a deputatului PAS, Lilian Carp, în doar câteva ore, au fost deschise mai multe dosare penale împotriva lui Stoianoglo.

Socialiștii au organizat atunci proteste în sprijinul acestuia, în special în Găgăuzia, de unde este originar Stoianoglo.

Stoianoglo nu și-a recunoscut vina și s-a adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). În cazul uneia dintre plângeri, CtEDO a decis că Moldova i-a încălcat dreptul la un proces echitabil și i-a acordat o despăgubire de 3.600 de euro. Într-un alt caz, legat de abuzul de putere, instanțele moldovenești l-au achitat. Cel de-al treilea dosar este încă în curs de examinare.

Paralel cu dosarele penale, Maia Sandu a inițiat procedura de evaluare a activității lui Stoianoglo ca procuror general. Activitatea sa a fost evaluată ca nesatisfăcătoare, iar în septembrie 2023 Sandu a semnat decretul de demitere a lui Stoianoglo. În noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea din legea „Despre Procuratură”, în baza căreia a fost efectuatăevaluarea lui Stoianoglo. Cu toate acestea, decizia de demitere a acestuia nu a fost anulată.

Stoianoglo afirmă astăzi că nu este politician. Totuși, el a fost deputat în Parlament din partea Partidului Democrat și vicepreședinte al Parlamentului. De două ori a candidat pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, dar fără succes.

În ciuda faptului că este susținut de formațiunea pro-rusă PSRM, Stoianoglo spune că a pledat mereu pentru integrarea europeană, „dar nu în forma în care se produce acum”. El se declară un adept al neutralității și consideră Rusia un „partener de dezvoltare” cu care „trebuie să fim prieteni”. Printre ceilalți parteneri menționează Uniunea Europeană, SUA și China. Sloganul său pentru aceste alegeri este „Dreptate pentru toți”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: