IGP

Restricții pentru trotinetele electrice: viteză nu mai mare de 10-15 km/h și persoane nu mai grele de 120 kg

Poliția a anunțat pe 19 august că va impune restricții pentru trotinetele electrice. Astfel, în zonele aglomerate, va fi interzisă deplasarea cu aceste mijloace de transport cu o viteză mai mare de 10-15 km/h. De asemenea, greutatea maximă a persoanei care conduce trotineta va trebui să fie de maximum 120 de kg. 

În urma unei analize efectuate de către polițiști cu privire la circulația trotinetelor electrice în trafic și implicarea acestora în incidente sau accidente a fost desfășurată o reuniune între reprezentanții INSP și agenții economici, care oferă acest gen de mijloc de transport în chirie.

În cadrul discuțiilor avute a fost subliniat numărul crescut de trotinete, motiv care duce la dificultăți de circulație, dar și viteza de deplasare a acestora pentru a nu pune în pericol participanții la trafic.

În context s-a decis ca limita de viteză a trotinetelor electrice care se dau în chirie să fie setată astfel ca să nu depășească 10-15 km/h  în parcuri, zonele unde se înregistrează un flux mare de cetățeni, trecerile de pietoni, dar și străzile din Chișinău unde au fost înregistrate accidente/incidente cu implicarea trotinetelor.

De asemenea, a fost setată limita greutății persoanei carese va afla la ghidonul acestora, adică nu mai mult de 120 de kg.

De la începutul acestui an, s-au produs 50 de incidente/accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice în trafic. În consecință, o persoană a decedat, iar 50 au suferit traumatisme.

Pentru diminuarea numărului acestor cazuri, reamintim tuturor conducătorilor unui astfel de mijloc de transport:

– să traverseze strada pe trecerea de pietoni coborând de pe vehicul și transportându-l de ghidon;

– să poarte echipament de protecție și vestă reflectorizantă;

– să fie atenți la pietoni;

– să nu circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De la interimat, la șef cu drepturi depline: Cine este Marcel Dumbravan, noul conducător al Procuraturii Anticorupție

Procuratura Anticorupție are o nouă conducere. Marcel Dumbravan a câștigat concursul pentru șefia instituției, decizia fiind aprobată luni, 23 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procuraturii (CSP).

Potrivit datelor CSP, Dumbravan, care până acum a ocupat funcția de șef interimar al Procuraturii Anticorupție, a obținut 76,64 puncte, în timp ce contracandidatul său și adjunctul actual, Octavian Iachimovschi, a acumulat 72,44 puncte.

Amintim că anterior, Marcel Dumbravan a deținut funcția de interimar la Procuratura Anticorupție.

Potrivit CV-ului său, începând cu aprilie 2005 și până în mai 2005 a fost procuror stagiar la Procuratura raionului Florești. Începând cu luna mai 2005 și până în martie 2006 a fost procuror-interimar la Procuratura raionului Florești. Începând cu luna iunie 2005 și până în ianuarie 2008 a fost procuror la Procuratura raionului Florești. Din decembrie 2019 și până în iunie 2021 a fost adjunct al procurorului șef, responsabil de Oficiul Nord, Procuratura Anticorupție.

Totodată, din ianuarie 2008 și până în octombrie 2021 a fost procuror la Procuratura Anticorupție. Din octombrie 2021 până în prezent a fost adjunct al procurorului șef, responsabil de Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție.

Marcel Dumbravan este licențiat în drept penal, a absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Drept, specialitatea – Drept General. Deține și un Master în Drept. 

***

Amintim că funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție a devenit vacantă după ce Veronica Dragalin și-a anunțat demisia, la mijlocul lunii februarie 2025. Decizia a survenit în contextul unui scandal, declanșat de intenția Ministerului Justiției de a crea o nouă procuratură specializată, care să preia atribuțiile actualelor PA și PCCOCS în combaterea corupției și crimei organizate.

Reforma a fost dur criticat de procurorii celor două instituții, inclusiv de Dragalin, care a calificat-o drept „un atac împotriva sistemului justiției”. Deși mai multe voci din sistem au criticat inițiativa, susținând că ar fi fost gândită pentru a forța plecarea Veronicăi Dragalin, proiectul a fost votat în prima lectură de Parlament și urmează să fie supus votului final în lectura a doua.

După demisia Veronicăi Dragalin, conducerea Procuraturii Anticorupție a fost preluată, la 4 martie, de Marcel Dumbravan, procuror cu o experiență de peste 20 de ani în sistem.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: