Rezultatele financiare preliminare Victoriabank la 31 Decembrie 2020

Chișinău, 9 martie 2021. În anul 2020 Victoriabank s-a evidențiat prin adaptabilitate și implicare intensă în activitatea economică. Transparența afacerii a generat o creștere continuă a activității ce a permis întreprinderea unui șir de măsuri în vederea redresării economice, în urma impactului cauzat de pandemia de COVID-19.

Victoriabank continuă să-și susțină clienții și să furnizeze servicii în conformitate cu așteptările acestora. Printre acțiunile întreprinse de bancă în acest sens, pe parcursul ultimului an, se numără:

  • Amânarea ratelor de plată pentru mai mult de 2 mii de credite, deținute de persoane fizice și juridice;
  • Lansarea produselor specifice IMM-urilor și agricultorilor;
  • Micșorarea tarifelor la executarea ordinelor de plată la distanță;
  • Livrarea la domiciliu a cardurilor perfectate la solicitarea clienților;
  • Facilitarea plăților prin intermediul VB24 Pay: cumpărături contactless la comercianți, transferuri de bani și donații, toate prin telefon;
  • Promovarea în decembrie a 10 companii prin intermediul campaniei „Cumpără de lângă tine”;
  • Modernizarea a 13 unități Victoriabank și deschiderea unei noi în mai puțin de un an din martie 2020.

În toată această perioadă Victoriabank a continuat să își surprindă plăcut clienții cu oferte atractive în ceea ce privește atât produsele de creditare, cât şi atragerea de depozite.

“Anul 2020 a fost un an greu pentru fiecare din noi. Într-o situație fără precedent și claritate de viitor am contat doar pe susținerea reciprocă. Am dat dovadă de solidaritate și implicare, am acționat rapid pentru a ușura adaptarea la noua normalitate. Împreună ne-am mobilizat și am venit în ajutor cu facilități și soluții, astfel încât să fim pentru clientul nostru un partener de încredere. Am muncit zi de zi reflectând energie optimistă și spirit creativ, chiar și în vremuri dificile”, a declarat Bogdan Pleșuvescu, Președintele Comitetului de direcție al Victoriabank.

Totodată, anul 2020 a fost un an al rezistenței și solidarității, plin de provocări marcate de pandemia COVID-19 care au necesitat numeroase decizii proprii, orientate spre susținerea clienților băncii.

Eforturile Victoriabank de sprijinire a clienților pe timp de criză au contribuit la creșterea băncii:

  • Activele Victoriabank au constituit 15,374.9 milioane lei la finalul anului 2020, majorându-se cu 558.7 milioane lei pe parcursul anului;
  • Portofoliul de depozite a ajuns la 12,030.5 milioane lei, înregistrând o creștere cu 542.1 milioane lei pe parcursul anului;
  • Portofoliul de credite clienți persoane fizice și juridice (principal) la data de 31.12.2020 a ajuns la 4,568.2 milioane lei, crescând cu peste 602 milioane lei față de finele anului precedent;
  • Portofoliul de credite persoane fizice a crescut de la început de an cu 45.1% sau cu 688.4 milioane lei;
  • Peste o mie de familii din Moldova și-au procurat locuințe (inclusiv în cadrul programului de stat „Prima Casă”) cu ajutorul Victoriabank, fiind creditate în 2020 cu aproximativ 600 milioane lei;
  • Calitatea portofoliului de credite s-a îmbunătățit continuu, NPL diminuându-se al patrulea an consecutiv;
  • Capital Adequacy Ratio s-a majorat până la 40.82%, iar Fondurile proprii au atins valoarea de 1,975.7 milioane lei, cu 459.3 milioane lei mai mult decât la început de an;
  • În anul 2020 au fost virate la Buget peste 136 milioane lei sub formă de taxe și impozite;
  • Profitul net în anul 2020 a atins valoarea de 261.8 milioane lei;
  • A fost lărgită cu 240 de comercianți rețeaua de parteneri STAR Card;
  • A crescut numărul de utilizatori ale aplicațiilor web și mobile banking ale Victoriabank – peste 100 000 de utilizatori noi folosesc platforma VB24 pentru banking de zi cu zi;
  • Au fost efectuate 2.67 milioane de tranzacții web (prin VB24 Web) și peste 2.46 milioane de tranzacții de pe dispozitivele mobile (prin VB24 Mobile);

Conform clasamentului Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, Victoriabank s-a plasat în 2020 în topul dealerilor primari, iar portofoliul băncii şi a clienților săi constituie 25.31% din totalul valorilor mobiliare de stat emise pe piața primară la finele anului 2020.

Victoriabank este un angajator important în Republica Moldova. 1,067 angajați profesioniști lucrează în cele 30 de sucursale și 57 de agenții ale Victoriabank în întreaga țară. Aportul asiduu al angajaților a contribuit la dezvoltarea business-ului, iar cifrele vorbesc de la sine.

Pe lângă activitățile de gestionare a crizei, anul 2020 a fost un an al schimbărilor și acțiunilor pozitive. Victoriabank a făcut donații semnificative în contextul pandemiei:

  • au fost alocate mijloace pentru procurarea echipamentelor medicale în vederea susținerii sistemului medical în perioada declanșării pandemiei;
  • au fost efectuate donații în cadrul proiectului „Gala Generozității”, organizat de către CCF Moldova.
  • au fost instruite peste 150 de persoane prin intermediul proiectul Zoom în banking;

Anul 2020 pentru Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, a fost unul al schimbărilor frumoase: datorită rebranding-ului sucursalelor și agențiilor băncii care au capătat o vizibilitate nouă şi modernă, au fost întreprinse dezvoltări majore ale platformelor digitale.

Informații pentru acționarii Victoriabank: Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2020 sunt disponibile pe site-ul Victoriabank / Guvernanţa băncii / Dezvăluirea informației în conformitate cu Legea privind piaţa de capital / Rapoarte ale emitentului (http://www.victoriabank.md/ro/details-dezvaluirea-informatiei-in-conformitate-cu-legea-privind-piata-de-capital).

Despre Victoriabank:

Victoriabank este unul dintre cele mai recunoscute branduri din Republica Moldova. În 2018, Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din România, a devenit acționar majoritar al Victoriabank, alături de BERD. Instituția bancară traversează un proces complex de change management și de transformare culturală, iar investițiile în platformele digitale rămân o prioritate, acestea reprezentând viitorul. Potrivit statisticilor publice ale Băncii Naționale a Moldovei, Victoriabank este banca sistemică cu procentul cel mai mare de tranzacții efectuate de clienți fără numerar din numărul total de operațiuni bancare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video

Guțul, prima reacție după ce procurorii au cerut să fie condamnată la 9 ani de închisoare

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea afirmă că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală. Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, a declarat după ședința în care au fost susținute pledoariile finale că speră într-o „decizie corectă”, care să o recunoască nevinovată.

„Până în 2023, până în momentul în care eu am devenit bașcan al autonomiei găgăuze, toți au uitat. Cu părere de rău, din peste 20 de colaboratori de monitorizare ai biroului central al Partidului Șor, doar eu am ajuns pe banca acuzaților și, pentru companie, Svetlana Popan. Evident că este un dosar politic, dacă nu ar fi fost statutul meu, nu și-ar fi adus aminte ca și de alți colegi, ce au trecut din statutul de învinuit în cel de martor. Chiar și cei cu un statut mai mare în ierarhie, colegi de-ai mei, sunt martori, iar eu, secretară a Partidului Șor din 2022, sunt judecată”, a declarat Evghenia Guțul.

„Ei au nevoie de Guțul în calitate de inculpată” – așa a comentat bașcana solicitarea procurorilor, care au cerut marți ca aceasta să fie condamnată la 9 ani de închisoare, iar fosta sa colegă de partid, ex-secretara Partidului „Șor”, la 8 ani.

„Am anticipat această (nr.red: solicitare), pentru că încă din prima zi în care domnul Iepure a preluat cazul meu, mi-a fost clar că așa vor cere. Astăzi, Guțul este folosită ca un exemplu de pedeapsă publică — o persoană care va fi un exemplu pentru cei din opoziție că nu trebuie să meargă împotriva actualei puteri. Astăzi, Guțul reprezintă acea față care poate fi bătută, arătată. Desigur, decizia finală aparține judecătorului”, a declarat Guțul.

Bașcana a menționat că se așteaptă în continuare la o „decizie corectă”. Rugată de presă să explice ce înseamnă acest lucru, Guțul a declarat: „Contez pe faptul că judecătorul mă va recunoaște nevinovată”.

Ea susține că acuzarea nu ar fi prezentat probe convingătoare în instanță, ci doar afirmații nefondate: „Problema este că nu au prezentat niciun fel de probe: eu presupun, eu am auzit, la nivelul bârfelor”.

Amintim că procurorii au cerut, pe 1 iulie, o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru fosta secretară a Oficiului Central al ex-partidului „Șor”, Svetlana Popan, a anunțat procurorul de caz, Cristina Gladcov. Potrivit acesteia, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare.

Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei. Procurorii au declarat pentru presă că au demonstrat „pe deplin” vinovăția Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan în instanță.

Următoarea ședință în dosarul în care este vizată Evghenia Guțul este programată pentru 3 iulie, dată la care ar putea fi pronunțată și hotărârea instanței.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

PAS cere oprirea „propagandei pro-Ceban” din transportul public. Primăria: „Sunt campanii de informare”

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Centru, solicitând „verificarea legalității și oprirea a mesajelor” difuzate în transportul public din capitală, pe care le consideră „propagandă politică în favoarea primarului Ion Ceban, în afara oricărei campanii electorale”. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat pentru „NewsMaker” că sunt, de fapt, „campanii de informare”.

Potrivit consilierilor PAS, mesajele audio au devenit mai frecvente în 2025 și „nu mai au caracter informativ, ci electoral”. Într-un exemplu citat, pasagerii aud în troleibuze afirmații precum: „Primăria Chișinău are un buget social de 60% și sute de servicii sociale, unele fiind unice în țară…”.

„Astfel de afirmații nu sunt neutre și creează disconfort și confuzie în rândul cetățenilor, constituind o formă de poluare fonică și propagandă politică într-un spațiu public finanțat din bugetul municipal. Prin aceste practici, administrația municipiului Chișinău încalcă legislația privind publicitatea, afectează confortul public și creează premisele unui avantaj electoral incorect pentru edilul Ion Ceban. Cerem oprirea imediată a difuzării acestor mesaje și sancționarea celor responsabili”, susțin consilierii PAS.

În context, Fracțiunea PAS a solicitat autorităților: verificarea legalității difuzării acestor mesaje, identificarea persoanelor care au aprobat și implementat această campanie; sancționarea conform legii a celor implicați și oprirea difuzării mesajelor sonore în transportul public.

Solicitată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat că „astfel de campanii sunt permanent, de mulți ani“.

„Sunt campanii de informare ale primăriei Chișinău”, a precizat comunicatoarea.

PlatzForma

Scurgere scăzută a apei în Nistru, Prut și afluenții lor timp de 7 zile. Cod galben, portocaliu și roșu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben, portocaliu și roșu de scurgere scăzută a apei. Avertizarea hidrologică va fi în vigoare în perioada 1 – 8 iulie.

Potrivit SHS, în intervalul de timp menționat, în râurile Nistru, Prut și afluenții acestora, se va menține scurgerea redusă a apei, situată sub valorile medii lunare multianuale. Pe unele sectoare sunt prognozate valori extrem de scăzute:

  • Cod roșu: scurgerea apei ≤ 15% din media multianuală;
  • Cod portocaliu: scurgerea ≤ 30%;
  • Cod galben: scurgerea ≤ 50%.
Telegram/Meteo MD

Astfel, SHS a recomandat agențiolor economici și populației să consume rațional resursele de apă.

socialistii.md

Fracțiunea PSRM critică proiectul bugetului capitalei: „Primarul a hotărât să fie împărat. Împarte banii așa cum vrea”

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a declarat că proiectului bugetului municipal pentru 2025 este „anti-social” și că consultările organizate asupra lui ar fi fost superficiale. Totodată, aceasta l-a acuzat pe primarul capitalei, Ion Ceban, că prevederile documentul ar fi îndreptate spre promovarea partidului său – Mișcarea Alternativă Națională. Consilierii PSRM au solicitat includerea amendamentelor propuse de ei și consultări reale cu toate fracțiunile din CMC pentru a sprijini proiectul de buget. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 1 iulie, susținută de câțiva consilieri socialiști.

Acest buget, din punctul nostru de vedere, este un buget anti-social, unde nu sunt incluse compensații, care au fost cerute de către fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Ba mai mult, acest buget a fost consultat de dragul consultațiilor, adică pentru a pune o bifă. Toate amendamentele care au fost propuse de către consilierii fracțiunii Partidului Socialiștilor din CMC nu au fost luate în calcul. (…) În acest buget sunt împuterniciri suplimentare de a lua credite, în acest buget au fost băgate diferite regulamente care nu au fost consultate”, a declarat consiliera socialistă Ala Ursu-Antoci.

Totodată, fracțiunea PSRM a spus că prevederile actualului proiect al bugetului municipal pentru 2025 sunt îndreptate spre promovarea Mișcării Alternative Naționale.

Primarul nostru a hotărât să fie împărat în Chișinău și să împartă banii așa cum vrea el, din bocceluța lui, să-și facă interesele cu proiectul lui politic”, a menționat consiliera Silvia Grigore.

Astfel, consilierii socialiști au solicitat consultări reale pe marginea proiectului de buget cu toate fracțiunile și includerea amendamentelor propuse de reprezentanții PSRM în schimbul susținerii documentului.

NM a solicitat un comentariu în legătură cu acuzațiile socialiștilor de consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Anterior, și fracțiunea PAS s-a declarat nemulțumită de proiectul bugetului municipal, catalogându-l drept unul „anti-social” și „electoral”. Consilierii municipali ai formațiunii au cerut introducerea a șapte amendamente, printre care alocarea a 80 milioane lei pentru compensații la încălzire pentru 40 000 de familii cu venituri mici; alocare a 66 milioane lei pentru angajarea a 1 000 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe și stoparea creditării ilegale.

Amintim că, deși este luna iulie, Chișinăului nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a-l adopta au eșuat: inițial din cauza lipsei de cvorum la ședințele CMC, iar ulterior din cauza numărului insuficient de voturi acumulat de proiectul bugetului.

Podul de pe strada Mihai Viteazul, redeschis  după trei ani. Ceban, mesaj către „marii critici care nu au făcut nimic”

După aproape trei ani de reconstrucție, podul de pe strada Mihai Viteazul din Chișinău a fost redeschis circulației rutiere, a anunțat primarul Ion Ceban. În prezent, lucrările continuă la trotuarele pietonale, care au fost lărgite în cadrul proiectului de reabilitare.

„Întrebare pentru marii „critici” care nu au făcut nimic: ce subiecte urmează să mai exploateze intenționat? Aceste lucrări erau extrem de necesare și urgente. Ne-am asumat toate criticile, pentru că securitatea este prioritară”, a declarat Ion Ceban.

Cu o lungime de 320 de metri, o lățime de 26 de metri, 6 benzi de circulație și 2 trotuare, podul este unul dintre cele mai mari din Republica Moldova, a subliniat Ceban. Construcția are 9 deschideri (grinzi), fiecare de câte 33 de metri.

În ceea ce privește podul de pe strada Ismail, primarul a precizat că lucrările de proiectare au fost finalizate, iar în prezent se află în faza de verificare de stat.

Precizăm că reparația podului de pe strada Mihai Viteazu a început în septembrie 2022 și, inițial, se plănuia ca lucrările de reparație să fie finalizate la 1 septembrie 2023. Ulterior, autoritățile municipale au anunțat că termenul de finalizare al reparației a fost prelungit până în noiembrie 2024, iar mai târziu – aprilie 2025. De atunci, costul proiectului s-a ridicat de la 108 la 128 de milioane de lei.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: