Rezultatele neauditate ale Iute Credit Europe pentru primul trimestru al anului 2022 – creșterea profitului și digitalizarea în fiecare țară, achiziționarea primei bănci.
Full Article 6 minutes read

Rezultatele neauditate ale Iute Credit Europe pentru primul trimestru al anului 2022 – creșterea profitului și digitalizarea în fiecare țară, achiziționarea primei bănci.

INDICATORI STRATEGICI

 

  • Numărul total al clienților a crescut cu 23,7% și a atins cifra de 850 de mii (31 decembrie 2021: 687 de mii).
  • Achiziționarea pachetului de control al băncii Energbank din Republica Moldova cu potențial dublu pentru fluxuri suplimentare de venituri cu servicii Wallet (plăți) și mărirea portofoliului de credite fără creșterea riscului valutar.
  • Bilanțul și capitalul consolidat ale grupului s-au dublat la 31 martie 2022.
  • Majorarea numărului clienților care folosesc platformele digitale. Astfel, aplicația MyIute  a fost descărcată de către 245 de mii de clienți (31 decembrie 2021: 181 de mii de clienți).
  • Investiții continue într-o nouă platformă IT de bază pentru gestionarea serviciilor oferite clienților și a fluxurilor de valoare integrate pentru împrumuturi și portofel.

INDICATORI OPERAȚIONALI

  • Creditele debursate au crescut cu 27,9%, până la 41,7 milioane de euro (primul trimestru al anului 2021: 32,6 milioane de euro).
  • Număr de contracte de credite încheiate/semnate: 127,0%, până la 73.987 (primul trimestru al anului 2021: 32.589).
  • Bilanțul a crescut cu 5,6%, până la 176,2 milioane de euro (31 decembrie 2021: 166,8 milioane de euro).
  • Portofoliul brut de credite a crescut cu 2,1%, până la 122,9 milioane de euro (31 decembrie 2021: 120,4 milioane de euro), din care valoarea datoriei de bază a creditelor a crescut cu 1,9%, până la 108,0 milioane de euro (31 decembrie 2021: 106,0 milioane de euro).
  • Disciplina de rambursare (Indicele de performanță/calitate a clienților, CPI30) s-a îmbunătățit semnificativ până la un maxim istoric de 91,0% (3M/2021: 87,9%).
  • Portofoliul net de credite a crescut cu 2,5%, până la 108,0 milioane de euro (31 decembrie 2021: 105,4 milioane de euro).
  • Existența a 63 de bancomate fără carduri reduce numărul intermediarilor, cel al cardurilor de plastic, precum și volumul deșeurile de plastic.

INDICATORI FINANCIARI

  • Venitul din dobânzi și comisioane a crescut cu 22,0%, până la 13,1 milioane de euro (primul trimestru al anului 2021: 10,7 milioane de euro), datorită creșterii constante a creditelor debursate, comparativ cu creșterea cu 18,3% a portofoliului net mediu de credite.
  • Venitul net din dobânzi și comisioane a crescut cu 17,4%, până la 8,8 milioane de euro (primul trimestru din 2021: 7,5 milioane de euro), ca urmare a plăților majorate a dobânzilor aferente emisiunilor de obligațiuni, în timp ce poziția de numerar a rămas ridicată.
  • Venitul total a crescut cu 14,4%, până la 15,9 milioane de euro (primul trimestru al anului 2021: 13,9 milioane de euro).
  • Raport dintre cheltuieli și venituri a fost înregistrat la un nivel de 44,2% (primul trimestru din 2021: 38,5%), în special ca urmare a cheltuielilor legate de achiziția Energbank, redresarea activității de afaceri și normalizarea costurilor aferente, precum și în urma inițiativelor strategice și costurilor de consultanță.
  • Indicatorul EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere si amortizare) ajustat pentru reevaluarea valutei, în creștere cu 21,3%, până la 6,2 milioane de euro (primul trimestru din 2021: 5,1 milioane de euro);
  • Profit net de 0,6 milioane euro (primul trimestru din 2021: 1,1 milioane euro).
  • Capitalizare și profitabilitate înaltă – acordurile cu privire la euroobligațiuni au fost depășite.

Iute Credit Europe (ICE), un grup european important de finanțare a persoanelor fizice, a raportat astăzi rezultatele neauditate pentru primul trimestru al anului 2022.

„În urma eforturilor comune din ultimii trei ani, am achiziționat prima bancă pentru grup. Achiziția strategică a băncii moldovenești Energbank deschide un dublu potențial de fluxuri suplimentare de servicii pentru clienții noștri de retail și, prin urmare, fluxuri de venituri pentru IuteGroup. În consecință, vom evolua de la un simplu furnizor de servicii la un furnizor de servici multiple, care oferă o experiență extraordinară cliențilorsăi. Pe lângă generarea de valoare pe termen lung, achiziția înseamnă și recompense imediate pentru IuteGroup, și anume:Bilanțul consolidat s-a dublat și a ajuns la 300 de milioane de euro, iar capitalul propriu a crescut până la 50 de milioane de euro. Începînd de acum, și în următoarele două trimestre, intenționăm  să remodelăm guvernanța corporativă a băncii, să stabilim linii de comunicare internă și să aliniem structura organizațională și indicatorii de afaceri la principiile IuteGroup. Remodelarea proceselor de servicii pentru clienții noștri va dura, în mod natural, ceva mai mult, până în 2023. Adevăratele beneficii oferite de bancă pentru clienții noștri și randamentele ulterioare de la clienți în contul nostru de venituri ar trebui să devină vizibile în cursul anului 2023.

În același timp, digitalizarea IuteGroup în vederea acordării unor servicii și mai performante și monetizarea datelor continuă. Menționăm că numărul utilizatorilor aplicației MyIute a ajuns la 245 de mii. De asemenea, IuteGroup se află în prezent în faza de tranziție către un sistem IT de ultimă generație, care va permite o gestionare mult mai bună a datelor și conversia lor în afaceri.

Pe de altă parte, în primul trimestru al acestui an, 2022, ne-am confruntat cu noi obstacole. Inflația s-a majorat în toată Europa, reducând flexibilitatea pentru rambursarea creditelor și cererea de noicredite. Așadar, suntem mai mult decât mulțumiți de performanțele clienților noștri care au inregistrat un indice-record, datoritată disciplinei de rambursare. Totodată, trebuie să menționăm conservatismul clienților noștri când este vorba despre asumarea unor noi angajamente. Ca urmare, volumul noilor credite nu a fost atât de mare pe cât era prognozat. Portofoliul net de credite a crescut cu doar patru milioane de euro în primul trimestru (excluzând creșterea din achiziția Energbank).

Invazia Federației Ruse în Ucraina și războiul din această țară au avut și ele un efect negativ. Încrederea clienților din Moldova este limitată și astfel creditele  acestora au fost limitate.

Pe scurt, suntem încrezători că vom obține, din nou, o creștere a profitului în acest an. Așteptăm să avem în continuare un an 2022 cu rezultate bune. Scopul nostru este să ne majorăm numărul de clienți, să extindem valoarea serviciilor, să continuăm digitalizarea și politica noastră de achiziții și, în cele din urmă, să atingem ținta de venituri pentru 2022 de peste 75 de milioane de euro cu 300.000 de clienți performanți. Ținta anuală inițială de profit net a fost deja depășită, prin urmare noul indicator de profit net este de 16 milioane de euro”, a declarat Tarmo Sild, CEO al Iute Credit.

 

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: