Preot, de Paștele Blajinilor: Îmbrăcați-vă decent la cimitir, nu dați importanță obiceiurilor băbești
Full Article 2 minutes read

Preot, de Paștele Blajinilor: Îmbrăcați-vă decent la cimitir, nu dați importanță obiceiurilor băbești

Parohul bisericii din satul Ghidighici, Maxim Melinti, a venit cu o serie de recomandări în contextul în care, în aceste zile, în Moldova, este marcat Paștele Blajinilor. Astfel, printre altele, preotul a îndemnat credincioșii care vor merge la cimitire pentru a pomeni rudele decedate să nu facă acolo mese de pomenire și să nu urmeze obiceiurile străvechi. Despre aceste lucruri clericul a scris pe pagina sa de Facebook. 

Preotul a recomandat oamenilor să nu facă schimb de pomeni cu prietenii și rudele, ci să le ofere nevoiașilor.

Totodată, clericul a îndemnat oamenii, în timp ce pleacă de la cimitir, să nu lase gunoi și mâncare pe morminte. „Cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre!”, a menționat el.

Potrivit lui Melinte, la morminte nu trebuie să se consume alcool și mâncare, să se fumeze sau înjure. Masa de pomenire trebuie făcută acasă, nu în cimitir, sau să fie amenajată pentru persoanele din familii defavorizate.

Demonstrați că sunteți oameni civilizați, onești, modești și credincioși! (…) Îmbrăcați-vă decent din respect pentru cei răposați (și bărbați, și femei, și copiii)! (…) Nu dați importanța obiceiurilor băbești, ci mai degrabă ascultați de învățăturile evanghelice și ale sfinților părinți!”, a comunicat preotul.

De asemenea, clericul a declarat că „mormintele luxoase nu este creștinește, iar coroanele de flori aruncate la gunoi – „bani risipiți fără folos”. „În perioada pregătirilor de Blajini, găsim mormane de coroane, care s-au deteriorat, au ruginit și au fost aruncate la gunoi de către rudele celui răposat. Să educăm credincioșii noștri că aceste coroane, scumpe de altfel, nu ajută la mântuirea sufletelor celor adormiți, iar banii pentru achiziționarea lor ar putea fi oferiți familiei ca sprijin pentru nevoile ce decurg din decesul respectivei persoane”, a precizat acesta.

Precizăm că, pe 12 și 13 mai, în Republica Moldova este marcat Paștele Blajinilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: