RISE: Cum era structurată organizația criminală a lui Plahotniuc
Full Article 4 minutes read

RISE: Cum era structurată organizația criminală a lui Plahotniuc

Începând cu anul 2021, am început să acumulăm și să analizăm zeci de decizii de judecată adoptate în cadrul unor ședințe închise, precum și ordonanțe de punere sub învinuite emise de procurori pe numele oligarhului Vladimir Plahotniuc și a anturajului acestuia. Documentele dezvăluie modul în care, potrivit versiunii procurorilor moldoveni, funcționa sistemul datorită căruia Republicii Moldova a ajuns să fie numită „stat capturat”, scrie Rise Moldova.

Drept rezultat, RISE Moldova anunță lansarea unui nou proiect de investigație cu genericul „#Plahostan”. Acesta își propune să înglobeze o serie de articole despre cele mai importante episoade din viața criminalității organizate din Moldova care, pe parcursul ultimului deceniu, s-a consolidat în jurul oligarhului Vladimir Plahotniuc. În ultimii ani, chiar și când nu deținea nicio funcţie în stat, Plahotniuc continua să domine un clan întreg de funcţionari și demnitari, fiind considerat guvernatorul informal al ţării.

Unul din dosarele penale gestionate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) așa și se numește: „Organizația criminală a lui Plahotniuc”. Unii dintre membrii acestei organizații au rămas în funcții-cheie și după fuga lui Plahotniuc din țară, continuând să exercite influență asupra proceselor politice, economice și de justiție.

Potrivit datelor anchetei, o ramură importantă din gruparea Plahotniuc a reprezentat-o Ilan Șor, fostul primar de Orhei condamnat în primă instanță în dosarul „Furtul miliardului”, precum și un șir de companii, de persoane de încredere și interpuși.

În acest prim-episod din seria #Plahostan, relatăm pe scurt despre modul în care era structurată „organizația criminală a lui Plahotniuc” și direcțiile ei de activitate, așa cum reiese din documentele oamenilor legii.

NFRACȚIUNEA

22 mai 2020. Magistrata Elena Costiuc de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, dispune arestarea preventivă a lui Vladimir Plahotniuc. Decizia este luată în lipsa oligarhului, la pronunțare fiind prezent avocatul acestuia, Lucian Rogac.

Din demersul procurorului Dumitru Raileanu reiese că Plahotniuc este învinuit de „de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, căutarea şi angajarea de membri în organizaţia criminală, desfăşurarea adunărilor membrilor acesteia, crearea fondurilor băneşti şi de altă natură pentru susţinerea financiară a membrilor şi a activităţii criminale a organizaţiei, coordonarea planurilor şi acțiunilor criminale cu alte organizaţii și grupuri criminale și infractori din țară și din străinătate, în vederea îmbogățirii personale și realizării intereselor financiare ale organizației criminale.

„Haznaua” grupului criminal organizat era formată din surse provenite în urma mai multor tipuri de infracțiuni, precum:
● sustragerea şi spălarea mijloacelor financiare din sistemul bancar al Republicii Moldova;
● preluarea afacerilor străine;
● crearea monopolurilor economice în diverse domenii de interes;
● escrocherii;
● şantaj.

PALIERELE
Conform datelor anchetei prezentate în instanță, organizaţia criminală creată şi condusă de Plahotniuc era structurată pe două paliere.

Primul palier era cel decizional. El era format din membri de familie sau persoane cu care Plahotniuc stabilise relații de afinitate, precum și persoane de încredere.

Al doilea palier era cel execuțional. El includea subordonați, aderenți și susținători, precum și intermediari și interpuși.

Conform datelor anchetei, începând aproximativ cu anul 2009 și până în 2019, Vladimir Plahotniuc a atras de partea sa mai multe persoane din mediul infracțional și de afaceri și a întemeiat, astfel, o organizație criminală.

Organizația criminală creată și coordonată de Plahotniuc era compusă din mai multe grupări criminale cu o construcţie ierarhică şi concepţie unică de activitate. Funcţiile în cadrul lor aveau o delimitare strictă, lucru care permitea gestionarea efectivă a proceselor de acumulare a veniturilor din surse ilegale.

Investigația integrală pe RISE Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: