Екатерина Дубасова / NewsMaker

RISE: Protestele partidului „ȘOR” din centrul Chișinăului, gestionate de un grup de ofițeri FSB

Protestele din centrul orașului Chișinău, organizate de partidul „ȘOR” sunt gestionate de un grup de ofițeri FSB, conduși de generalul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse, Dmitrii Miliutin. Cel puțin așa arată date prezentate într-o investigație publicată pe 30 octombrie de Rise Moldova.

Mai mulți politicieni, precum și angajați ai Serviciului de Informații și Securitate, au declarat pentru RISE Moldova, fără să probeze, că „mitingurile lui Șor” din centrul Chișinăului sunt o activitate gestionată de un grup de ofițeri FSB conduși de Dmitrii Miliutin.

După cum a explicat pentru IPN coautorul investigației, jurnalistul moldovean Vladimir Thoric, „curatorii din FSB au primit sistematic dările de seamă și planurile grupului de tehnologi politici ruși angajați pentru politicienii moldoveni, care au participat activ în cel puțin 4 campanii electorale din Moldova, cel puțin din anul 2019. Statele Unite i-au inclus pe motiv de ingerință în politica internă a Moldovei, pe trei din acești ruși în listele persoanelor sancționate”.

„Am demarat investigația primăvara devreme a acestui an. Atunci devenise clar că Moldova poate deveni următoarea, după Ucraina, țintă a agresiunii Kremlinului. Cu atât mai mult că în anul 2020, lucrând în proiectul de investigație Kremlinovici, am obținut expertiză în studierea serviciilor speciale și experiență de cooperare cu Centrul „Dosare” în ceea ce privește influența asupra Moldovei din partea ofițerilor din Serviciul de informații externe din secția supranumită „moldovenească” a Kremlinului”, a completat comentariile pentru IPN coautorul investigației, jurnalistul moldovenean Vladimir Thoric.

Conform jurnalistului de investigație, serviciile speciale ale Rusiei examinează și în prezent diverse scenarii de influențare a Moldovei, „inclusiv planuri de ocupare parțială sau totală a țării de forțele armate ruse sau de uzurpare a puterii de către marionetele proruse”.

„Conform unuia dintre aceste planuri, analiștii afiliați FSB examinează variante, precum spargerea [de către armata rusă] unui coridor până în zona transnistreană prin Ucraina de sud și recunoașterea acesteia (în prezent, Rusia nu recunoaște oficial teritoriul dat), acapararea întregii Moldove sau avansarea până la hotarele „Transnistriei” fără recunoașterea independenței acesteia”, a relatat Vladimir Thoric.

***

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul ȘOR desfășoară proteste în centrul capitalei. Formațiunea politică condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. În zilele de duminică, în Chișinău sunt organizate manifestații de amploare.

Pe 26 septembrie, Guvernul SUA a anunțat că a adoptat sancțiuni de ordin financiar față de 22 de persoane și entități implicate în acte de corupție în Republica Moldova și care au reprezentant interesele Kremlinului pentru schimbarea guvernării cu una mai apropiată de Moscova. Printre aceștia se numără și deputatul Ilan Șor, care din 2019 nu a mai fost văzut în Republica Moldova. Momentan, potrivit autorităților americane, acesta se află în Israel, informație confirmată și de către parlamentarul cercetat penal.

Pe 27 octombrie, la ședința plenară a parlamentului, PAS a anunțat că pregătește mai multe proiecte de legi, care vor prevedea că persoanele care plătesc protestatarii cu scopul de a-i determina să comită acte de destabilizare ar putea fi sancționate mai dur. De asemenea, riscă pedepse mai aspre cei care vor manifesta acte de violență față de oamenii legii, dar și oamenii care vor accepta bani pentru participare la manifestații destabilizatoare.

Partidul „ȘOR” a organizat pe 30 octombrie un nou protest în centul capitalei, pentru a șaptea duminică consecutiv. În timp ce partidul „ȘOR” susține că la manifestație au participat 65 de mii de oameni, poliția informează că la întrunire au fost circa 3 800 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: