NewsMaker / Екатерина Дубасова

Rizea spune că va avea pază de stat la Chișinău. MAI reacționează: „Persoanei vizate i-a fost respinsă solicitarea”

Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în Republica Moldova a anunțat, pe 18 aprilie, că Ministerul de Interne moldovean îi va oferi pază de stat. „Mi-au comunicat că întrunesc condițiile”, a spus Rizea. Pe 19 aprilie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) declară că informația prezentată de fostul parlamentar român este eronată. Potrivit oamenilor legii, Rizea ar fi solicitat pază de stat, însă i-a fost respinsă cererea. 

Cei de la Poliție spun că fostul deputat român a fost informat că i-a fost respinsă solicitarea.

„Persoanei vizate i-a fost respinsă solicitarea, pe motiv de neîntrunire a condițiilor specificate în art. 23 a legii menționate. Despre decizia adoptată, persoana a fost înștiințată în scris”, au comunicat reprezentanții Poliției.

Cristina Rizea a anunțat, pe 18 aprilie, că Ministerul de Interne al Republicii Moldova îi va oferi pază de stat. El a adăugat că la domiciliul său din Chișinău au venit doi colaboratori ai Ministerului de Interne, care i-au comunicat despre decizie.

„Mi-au comunicat că întrunesc condițiile pentru a obține pază de stat. Mi-au arătat Legea 105, articolul 23. Doamna Revenco, vă mulțumesc pentru faptul că respectați legea. Aviz mafioților și celor care îmi vor capul! Așadar, cei care nu credeau că Rizea va avea pază de stat – surpriză”, a declarat Rizea, comunică Realitatea din Moldova.

Sursa mai declară că fostul deputat român a solicitat pază de stat pe 11 aprilie „la câteva zile după ce a fost ținta unui atac terorist”.

Solicitarea ar fi fost depusă pe numele ministrei Afacerilor Interne, Ana Revenco, președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, consilierului președintei pe probleme de securitate națională, Dorin Recean, președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și prim-ministrei, Natalia Gavriliță.

***

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019.

Acesta a devenit cunoscut publicului larg datorită informațiilor compromițătoare pe care le publică pe canalul său de YouTube și pe rețelele de socializare, despre politicieni și oameni de afaceri din R. Moldova și România.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: