România a ridicat de la sol patru aeronave de luptă și a instituit alertă aeriană în județul Tulcea: explicație

În noaptea de 28 spre 29 aprilie, România a ridicat de la sol patru aeronave de luptă. Totodată, a instituit alertă aeriană în județul Tulcea, fiind transmis un mesaj de avertizare către populația din nord-estul județului. Ministerul român al Apărării a explicat că forțele ruse au executat o serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina, aflate în apropierea frontierei cu România. Potrivit instituției, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca traiectoria uneia dintre drone să fi intersectat, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, spațiul aerian al țării, pe o adâncime de până la 500 de metri.

Ministerul român al Apărării a declarat că, în noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în apropierea frontierei cu România.

Ca urmare a acestei situații, a precizat Ministerul, în jurul orei 23:30, în data de 28 aprilie, a fost instituită alertă aeriană în județul Tulcea, fiind transmis un mesaj de avertizare către populație prin sistemul RO-ALERT, pentru zona de nord-est a județului. Conform ministerului, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene au fost ridicate de la sol pentru a supraveghea spațiul aerian al României.

Alerta aeriană a fost ridicată pe 29 aprilie, în jurul orei 04:50. Ulterior, aeronavele de luptă s-au întors la bazele aeriene de dislocare.

„Pe parcursul executării atacurilor asupra obiectivelor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca traiectoria uneia dintre dronele implicate în atac să fi intersectat, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, spațiul aerian național, pe o adâncime de până la 500 de metri, într-o zonă aflată la aproximativ 8 km est de localitatea CA Rosetti, jud. Tulcea, ultimul contact cu această țintă aeriană fiind detectat pe teritoriul ucrainean”, au comunicat reprezentații ministerului român.

Instituția a adăugat că, pe 29 aprilie, vor fi efectuate „cercetări în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații”.

Ukrainskaya Pravda a scris, cu referire la Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, că în seara zilei de 28 aprilie rușii au atacat Ucraina cu o sută de drone de atac și drone-imitație de alte tipuri: 37 de drone au fost distruse, iar alte 47 nu au ajuns la țintă. În urma atacului, regiunile Harkov, Donețk, Dnipropetrovsk și Kiev au fost afectate. Conform sursei, rușii au lansat dronele din direcțiile orașelor rusești Kursk, Millerovo, Orel, Briansk și Primorsko-Ahtarsk, precum și din Crimeea ocupată.

***

Amintim că, în septembrie 2024, miniștrii apărării din România, Polonia și Letonia au semnat o declarație comună prin care au cerut conducerii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să întărească apărarea antiaeriană a alianței la granițele sale de est în legătură cu amenințarea sporită din partea Rusiei. Anterior dronele rusești au zburat nu numai pe teritoriul României și Poloniei, vecinii Ucrainei, ci și al Letoniei. Detalii AICI.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS cere reparații urgente la podul Ismail: „Îl îndemnăm pe Ceban să coboare pe pământ și să colaboreze”. Reacția Primăriei

După ce o bucată din podul de pe strada Ismail din Chișinău s-a desprins și a căzut pe carosabil, consilierii municipali ai fracțiunii PAS au susținut joi, 17 iulie, o conferință de presă în care au cerut măsuri urgente din partea autorităților locale pentru reabilitarea construcției.

Aceștia solicită publicarea proiectului tehnic de reabilitare a podului, inițierea discuțiilor cu autoritățile centrale pentru a găsi finanțare, precum și includerea subiectului pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău și în bugetul capitalei.

Grinzile și pilonii acestui pod din beton sunt fisurați și afectați de coroziune, iar elementele marginale – bordurile și parapetele – sunt grav deteriorate. Hidroizolația a expirat acum 25 de ani, permițând infiltrarea apei în structura de rezistență”, a declarat Dumitru Ivanov, vicepreședinte al fracțiunii PAS.

Potrivit acestuia, expertizele tehnice din 2019 arătau deja că podul are nevoie de reconstrucție capitală, dar, spune el, „administrația Ceban nu a întreprins nimic concret și nu a prevăzut niciun leu pentru reparații în bugetele din 2024 și 2025”.

Deputatul PAS Lilian Carp a criticat lipsa de reacție din partea primarului general Ion Ceban, pe care îl acuză că „ignoră riscurile reale” pentru locuitorii orașului.

Ivan Ceban Kremlinovici continuă să ignore pericolul real care amenință zilnic viața chișinăuienilor. Stimabile Kremlinovici, așa arată Chișinăul când nu îl privești de pe dronă. Ca și podul Ismail, unde ai închis ochii intenționat la gravitatea problemei, s-a întâmplat și cu toate întreprinderile municipale aduse la prag de faliment. În ultimul ceas îl îndemnăm pe Ivan Ceban să lase foile și tezele primite de la prietenii săi de la Moskova, să coboare pe pământ, sau pe „plitka” pusă de el să meargă la colaborare, să votăm un buget pentru oameni, care să conțină soluții la problemele reale ale Chișinăului. Să se lepede de toți penalii și profesioniștii în scheme”, a spus Carp.

Primăria Chișinău respinge acuzațiile, catalogând declarațiile PAS drept „minciuni și manipulare“.

A fost anunțat că proiectul se află în faza de expertizare, iar după finalizarea tuturor procedurilor legale, va fi posibilă inițierea achiziției publice pentru lucrările de reparație a podului. În prezent, la podul Ismail au fost efectuate lucrări de conservare a structurii, iar în continuare se desfășoară lucrări de mentenanță pentru asigurarea securității, urmând ca podul să fie reabilitat în același mod”, se arată într-un comunicat emis de Primărie.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban a calificat incidentul drept „izolat” și a sugerat că subiectul este exagerat în scopuri politice.

„A căzut o piatră de pe un pod aflat în conservare. Un incident izolat, dintr-o zonă care oricum este în așteptarea unui proiect de renovare, imediat ce se finalizează lucrările la podul Mihai Viteazul. Dar pentru unii, este suficient pentru a lansa acuzații, a căuta vinovați și a transforma o situație gestionabilă într-o „criză”. Dacă nu sunt știri bombă… nu-i problemă, le inventăm!”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Amintim că miercuri, 16 iulie, o bucată de beton s-a desprins din podul de pe strada Ismail din Chișinău și a căzut pe carosabil, fără a provoca victime. Incidentul, surprins de o cameră de bord și devenit viral pe rețelele sociale, a stârnit îngrijorare în rândul șoferilor. Primăria recunoaște starea precară a podului și anunță că proiectul de reabilitare se află în prezent în faza de expertizare. Momentul în care bucata de beton se desprinde și cade o puteți vedea AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: