România întinde o mână de ajutor Republicii Moldova. Angajați ai MAI vor acorda suport pentru buna desfășurare a summit-ului din 1 iunie
Full Article 3 minutes read

România întinde o mână de ajutor Republicii Moldova. Angajați ai MAI vor acorda suport pentru buna desfășurare a summit-ului din 1 iunie

87 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din România au ajuns în Republica Moldova pentru a oferi suport autorităților naționale în organizarea bunei desfășurări a Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie. În țară urmează să ajungă și 2 elicoptere SMURD. Informațiile au fost confirmate de Ministerul de Interne de la Chișinău pe 30 mai.

MAI a informat că specialiștii români fac parte din Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Aviației, dar și IGSU.

„Forțele și mijloacele antrenate din România țin de acordarea ajutorului medical, protecție CBRN (protecție chimică, biologică, radioactivă și nucleară), evacuare medicală urgență, module de decontaminare, dar și patru puncte medicale avansate. Conform standardelor internaționale în vigoare, pentru evacuare medicală de urgență, în Republica Moldova urmează să ajungă și două elicoptere SMURD, care vor efectua la necesitate misiuni aero-medicale”, se arată în comunicatul instituției.

Potrivit MAI, sprijinul României vine în contextul implementării acordului de colaborare pe domeniul gestionării situațiilor de urgență moldo-române începând cu 2014. Astfel ambele state își pot acorda asistență reciprocă în gestionarea crizelor și prevenirea situațiilor excepționale.

„Un exemplu elocvent în acest sens a fost suportul reciproc în timpul pandemiei, dar și multiplele misiuni aero-medicale SMURD România realizate pentru salvarea vieților omenești în Republica Moldova”, a precizat ministerul.

***

Precizăm că Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va avea loc la Bulboaca, raionul Anenii Noi, și va fi găzduit de complexul vitivinicol Castel Mimi. Cum se desfășoară pregătirile pe traseul Chișinăul – Bulboaca puteți vedea în reportajul NM.

În acest context că Inspectoratul General al Poliției a anunțat o serie de măsuri de securitate pentru Summit-ul din 1 iunie, de la Chișinău. Poliția a precizat că Moldova își va închide spațiul aerian pentru avioanele civile în perioada 1-2 iunie, precum și pentru dronele civile, în perioada 31 mai-2 iunie. Excepție vor face doar aeronavele civile. Totodată, oamenii legii au îndemnat populația să dețină în această perioadă un act de identitate, iar șoferii – să evite străzile principale. Rutele alternative pentru care pot opta cetățenii și șoferii în perioada  31 mai – 1 iunie pot fi consultate AICI.

Pe 30 mai, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a oferit mai multe detalii cu privire la programul summitului din 1 iunie care va avea loc în Republica Moldova. Oficialul a declarat că evenimentul va începe la 10:30, la Castelul Mimi, cu o sesiune plenară „în care liderii vor avea ocazia să exprime poziția statelor pe anumite domenii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: