România: Marile supermarketuri au pus limite de vânzare pentru făină, zahăr, mălai și ulei în anumite zone
Full Article 3 minutes read

România: Marile supermarketuri au pus limite de vânzare pentru făină, zahăr, mălai și ulei în anumite zone

Marile supermarketuri din România au decis limitarea vânzărilor anumitor produse în țară, precum la făină, zahăr, ulei și mălai, informează hotnews.ro pe 14 martie. 

La Târgu Jiu, de exemplu, au început să dispară zahărul și uleiul din magazine, potrivit publicației Gazeta de Sud, care menționează că momentan sunt achiziționate produsele cele mai ieftine, iar în magazine se găsesc în continuare produsele de bază.

La Iași, bzi.ro arăta recent că încep să dispară produsele de bază de pe rafturi, fiind golite cele de ulei, făină și zahăr. Conform sursei citate, unele lanțuri de magazine din Iași au început să limiteze cantitatea de ulei, zahăr sau făină pe care o pot cumpăra ieșenii. În sensul că aceste produse de bază pot fi cumpărate doar în limita a 5 baxuri de persoană. Frica este „să nu crească prețurile”.

La Constanța, Replica Online spune că un lanț de supermarketuri a stopat vânzarea în exces a uleiului, zahărului și făinei.

Dacă au pus rație pe alimentele acestea înseamnă ceva. Eu cred ca este vorba de război, sigur situația este mult mai rea și nu vor să anunțe. O să trăim vremuri grele”, a declarat o pensionară din Constanța.

Sucevenii au golit multe dintre rafturile cu ulei din magazine, astfel că și acolo s-au impus restricții. Un supermarket a limitat, la fel ca cele de mai sus, achiziția de ulei, zahăr, făină dar și orez la 3 baxuri pe client, potrivit monitorulsv.ro

În Argeș, conform ziaruldeargeș.ro, au apărut, la fel, limitări de cantități în supermarketuri de cifră 6: adică maxim 6 kg făină, 6 zahăr, 6 mălai, 6 litri ulei.

Marii retaileri spun că impun restricții de cantitate pentru descurajarea speculei

Reiterăm mesajul către consumatori să abordeze o atitudine responsabilă și să nu achiziționeze mai mult decât cantitățile necesare consumului zilnic, astfel încât să evite să transforme stocurile acumulate individual într-un caz nejustificat de risipă alimentară și pentru a putea ca fiecare cetățean să aibă acces nemijlocit la produsele de bază”, conform unui anunț al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Comparativ cu perioade anterioare, se constată o creștere a cererii pentru unele produse alimentare de bază, cu precădere pentru cele neperisabile.

Conform sursei citate, magazinele pot lua măsuri punctuale și temporare de limitare a cantității comercializate pentru anumite produse, în scopul descurajării speculei precum și asigurării aprovizionării echilibrate a întregii populații.

Cele mai recente date INS, cele pe februarie 2022, arată că aceste produse (ulei, făină, mălai, zahăr și ulei) se află în topul scumpirilor, în România. Panica, în general, are un rol foarte important în creșterea prețurilor.

Oficialii dau asigurări că nu sunt probleme cu stocurile de alimente

Guvernul de la București a dat asigurări că România are suficiente stocuri de alimente şi produse neperisabile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: