Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit, pe 25 februarie, într-o nouă ședință, adoptând mai multe decizii. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că majoritatea subiectelor de pe ordinea de zi au drept obiectiv problemele oamenilor, în special cele legate de criza prețurilor. Pentru a justifica creșterea nejustificată a prețurilor pentru produsele sociale, membrii CSE au extins lista produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial.
„Lista existentă anterior conținea o serie de produse de panificație și a fost completată cu alte alimente, inclusiv carne de porc cu os, carne de pasăre, pește congelat, zahăr de sfeclă, paste, ouă, cartofi, ceapă, varză albă, morcov și varză albă în stare proaspătă. Sunt importante acum cân avem o situație de urgență, o neliniște în societate și când oamenii au nevoie de ajutor și resurse pentru această perioadă”, a precizat prim-ministra.
Potrivit aceleiași decizii, se interzice, începând cu 1 martie, exportul grâului și zahărului din Republica Moldova. Natalia Gavrilița a spus că analizele efectuate arată că suntem la stocurile limită necesare pentru asigurarea securității alimentare.
Totodată, se suspendă procedurile de licitație pentru achiziția energiei electrice , iar contractul actual a fost prelungit cu un an la prețul existent până la 21 martie 2023.
A fost suspendată și procedura de revizuire a tarifului la energie electrică pentru o lună, până când autoritățile vor elabora un program de compensații.
Suplimentar, a fost facilitat introducerea loturilor de ajutoare umanitare în țară, iar instituțiile medicale vor acorda asistență medicală, refugiaților ucraineni.
„Puterea de mobilizare de care a-ți dat dovadă, vorbește despre unitate și solidaritate față de oamenii care au nevoie”, a mai spus Natalia Gavriliță.
În același timp, premierul a dat asigurări că există suficiente unități de transport ca fiecare persoană care a ajuns la frontieră să fie transport în capitală