Deputata Irina Lozovanu și soțul ei vor compărea în fața judecătorilor. Sunt învinuiți că au primit bani de la Șor ca să mituiască primari
Full Article 3 minutes read

Deputata Irina Lozovanu și soțul ei vor compărea în fața judecătorilor. Sunt învinuiți că au primit bani de la Șor ca să mituiască primari

Procuratura Anticorupție informează despre terminarea urmăririi penale în privința deputatei Irinei Lozovan și a soțului acesteia, Pavel Gârleanu. Cei doi sunt învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și respectiv complicitate la infracțiunea menționată (art.42 alin.(2), art.42 alin.(5), art.1812 alin.(5) din Codul penal).

Procurorii au constatat că, Irina Lozovan, fiind deputat în Parlament și membră a Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, acționând în mod intenționat şi prin înțelegere prealabilă cu soțul ei și alte persoane nestabilite la moment de organul de urmărire penală, care fac parte din conducerea Partidului „RENAȘTERE” și care au dreptul de gestionare a surselor financiare a acestuia, ignorând normele ce reglementează modul de finanțare a partidelor politice, a acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „RENAȘTERE”, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

Din motiv că Partidului Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale din data de 19 iunie 2023, Ilan Șor, având scopul menținerii controlului asupra unor procese politice, electorale, sociale din Republica Moldova, a oferit membrului Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, Lozovan Irina, mijloace bănești pentru identificarea cât mai multor primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”.

În scopul indicat, învinuita a încercat să recruteze primarul orașului Ocnița, promițând-ui 1 milion lei MDL personal și alți 1 milion lei MDL, alocați primăriei pentru a fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „RENAȘTERE””, se arată în comunicatul Procuraturii.

Deși primarul orașului Ocnița a refuzat propunerea, Irina Lozovan și soțul acesteia ar fi continuat acțiunile de convingere, transmițându-i suma de $30 000 dolari, bani ridicați de către soțul Irinei Lozovan, de la sediul Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, care proveneau de la grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor.

***

Pe 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat cererea Procurorului General interimar privind ridicarea imunității Irinei Lozovan, lipsind-o de imunitate parlamentară.

La această etapă, urmează să fie prezentate materialele cauzei penale învinuiților și avocaților acestora, să fie soluționate cererile și demersurile acestora, iar ulterior cauza penală să fie expediată în instanța de judecată.

Menționăm că, la 18 octombrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a prelungit măsura preventivă arest la domiciliu pe un termen de 30 zile în privința Irinei Lozovan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: