FOTO/VIDEO Zece căprioare din Ucraina nu sunt lăsate să intre Moldova: sunt ținute în microbuz, la frontieră. Reacția ANSA
Full Article 4 minutes read

FOTO/VIDEO Zece căprioare din Ucraina nu sunt lăsate să intre Moldova: sunt ținute în microbuz, la frontieră. Reacția ANSA

Zece căprioare din Ucraina nu sunt lăsate să intre în Republica Moldova. Acestea ar urma să ajungă la o fermă locală de fructe. Fondatoarea fermei, Donami, a spus că a fost nevoită să petreacă o noapte cu animalele într-un microbuz. Potrivit ei, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) refuză intrarea acestora în țară. În replică, reprezentanții Agenției au declarat pentru NewsMaker că antreprenorul a prezentat un alt model de certificat, diferit de cel care a fost parafat în 2022 de Moldova și Ucraina pentru importul de animale. Potrivit instituției, antreprenorul trebuie să obțină acest certificat și ulterior va fi analizat de ANSA. 

Despre problema intrării în Moldova a căprioarelor, care ar urma să ajungă la o fermă locală – o afacere care se ocupă de creșterea căpșunilor, a anunțat fondatoarea fermei Maria Dolghii. Ea a scris pe rețelele de socializare că, în seara zilei de 22 aprilie, împreună cu cele 10 căprioare a ajuns cu un microbuz la frontiera moldo-ucraineană „Criva-Mămăliga”. Potrivit ei, au trecut cu succes vama ucraineană și de toate etapele vămii moldovenești, cu excepția ultimului post al ANSA. 

Dolghii a spus că, pentru a transporta căprioarele, au fost adunate toate actele necesare: două autorizații veterinare și sanitare de la ANSA (pentru ținerea animalelor în fermă și pentru transportul lor în microbuz), un permis de import de la Ministerul Mediului. Totuși, potrivit ei, ANSA a avut întrebări cu privire la certificatul veterinar internațional eliberat de Ucraina. După cum a spus Dolghii, ANSA a solicitat un certificat de alt tip, care nu mai este eliberat în Ucraina. 

FOTO/VIDEO Zece căprioare din Ucraina nu sunt lăsate să intre Moldova: sunt ținute în microbuz, la frontieră. Reacția ANSA

FOTO/VIDEO Zece căprioare din Ucraina nu sunt lăsate să intre Moldova: sunt ținute în microbuz, la frontieră. Reacția ANSA

Într-un final, potrivit ei, reprezentanții ANSA au propus în seara zilei de 22 aprilie amânarea procedurilor de import până în dimineața zilei de 23 aprilie. Astfel, reprezentanții fermei și animalele au fost nevoiți să petreacă noaptea în microbuz. „Eram la vamă la ora 6 seara. La început totul părea să fie în regulă și ni s-a spus că trebuie să verificăm (la autorități – NM) pentru orice eventualitate, pentru că nimeni nu a importat astfel de căprioare. Până la urmă au spus: nu, refuz, certificatul nu se potrivește cu certificatul lor. Noi am spus: „așteptați, ce fel de certificat trebuie?”. Ni s-a spus: „Haideți mâine dimineața vom examina”. (…) Am așteptat”, a declarat Dolghii pentru NewsMaker.  

În dimineața zilei de 23 aprilie, într-o discuție cu NM, Dolghii a spus că ANSA a promis că va elibera documentele permisive în timpul apropiat și că va permite trecerea microbuzului. „Au sunat la Kiev. Ni s-a spus că în câteva minute vom fi eliberați”, a menționat Dolghii.

Reprezentanții fermei, situată în raionul Criuleni, planifică să aducă pentru vizitatorii săi 10 căprioare. „Am vrut să arătăm că în Moldova mai poate fi și altceva în afară de struți și capre. Sunt căprioare deosebite pe care nimeni nu le-a mai importat în țară până acum (specie de cerb din Europa – Dama dama)”, a declarat antreprenoarea. 

Directorul adjunct al ANSA Alexandr Manciu a declarat pentru NewsMaker că în 2022, între Moldova și Ucraina, a fost parafat un acord care indică tipurile de certificate necesare pentru importul de animale.„Inclusiv cele importate de acest agent economic. Pe 22 aprilie, la postul vamal Mămăliga-Kriva a sosit un transport cu animale. Exista un alt model de certificat, diferit de cel care a fost parafat. Inspectorul nu avea niciun motiv să le permită”, a comunicat Manciu. 

Acum, a adăugat reprezentantul ANSA, antreprenorul trebuie să găsească un nou certificat în forma parafată în acordul dintre cele două țări, după care ANSA va analiza noile documente. Potrivit lui Manciu, procesul de obținere a noilor documente deja a început.

La precizarea NM că animalele au fost nevoite să stea o noaptea într-un microbuz la vamă, Manciu a declarat că potrivit decretului guvernamental nr. 739 din 2016, transportatorii sunt obligați să asigure condiții adecvate pentru transportul animalelor, inclusiv ținând cont de faptul că pe parcurs pot apărea circumstanțe de urgență. La o nouă precizare a corespondentului NM că reprezentanții fermei au arătat un certificat eliberat de ANSA pentru transportul animalelor în acest microbuz, Manciu repetat s-a referit la decretul guvernului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: