Începând cu 18 iunie, șoferii achită tot mai mult pentru carburanți: ANRE a explicat motivul și a anunțat noi scumpiri 
Full Article 3 minutes read

Începând cu 18 iunie, șoferii achită tot mai mult pentru carburanți: ANRE a explicat motivul și a anunțat noi scumpiri 

Începând cu 18 iunie, șoferii din Republica Moldova achită tot mai mult pentru benzină și motorină. Dacă pe 17 iunie un litru de benzină costa 24 lei și 12 bani, atunci pe 2 iulie va fi 25 lei. În cazul motorinei, pe 17 iunie, aceasta valora 20 lei și 42 bani/litru iar mâine va fi 21,77 lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a explicat că scumpirile sunt din cauza deprecierii monedei naționale dar și a creșterii cotațiilor Brent și Platts. 

Benzina și motorina înregistrează scumpiri în Republica Moldova începând cu 18 iunie. Benzina s-a scumpit de la 24 lei și 12 bani la 24 lei și 14 bani, +2 bani. Iar motorina s-a scumpit de la 20 lei și 42 bani la 20 lei și 51 bani, +9 bani.

Pe 19 iunie, benzina a devenit și mai scumpă – cu 5 bani, iar motorina cu 12 bani. Pe 20 iunie, benzina s-a scumpit cu 8 bani și motorina – cu 16. Pe 21 iunie, prețul benzinei a crescut cu 10 bani și cel al motorinei cu 17. În perioada 22-24 iunie, prețul benzinei a crescut cu 7 bani, cel al motorinei – cu 14.  Pe 25 iunie, benzina a devenit mai scumpă cu 10 bani și motorina cu 15. Și pe 26 iunie carburanții s-au scumpit, benzina – cu 7 bani, motorina – cu 10. Pe 27 iunie, prețul unui litru de benzină a crescut cu 6 bani iar iar litrul de motorină – cu 9 bani. Pe 28 iunie, benzina s-a scumpit cu 7 bani și motorina – cu 8. În perioada 29 iunie – 1 iulie, prețul unui litru de benzină este 24 lei și 81 de bani, mai mult cu 7 bani, iar al unui litru de motorină – 21 lei și 58 bani, mai mult cu 6 bani.

Pe 1 iulie, ANRE a explicat factorii care ar fi influențat scumpirea carburanților din ultima perioadă.

Începând cu a doua jumătate a lunii iunie, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată. (…) Factorii care au influențat nivelul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în luna precedentă au fost: creșterea cotațiilor Brent (+10%) și Platts (+8% la benzină și +13% la motorină) în rezultatul unui consum tot mai mare dictat de perioada vacanțelor de vară; deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA (+1,8%); ajustarea, începând cu 01.07.2024, a marjei comerciale specifice în mărimea ratei inflației (+3,5%)”, a menționat Agenția.

În aceste condiții, ANRE a anunțat că pe 2 iulie un litru de benzină COR 95 va fi 25 lei, cu 19 bani mai mult decât astăzi. Iar un litru de motorină standard va costa 21,77 lei, la fel cu 19 bani mai mult decât astăzi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: