Săptămâna începe cu noi scumpiri la benzină
Full Article 2 minutes read

Săptămâna începe cu noi scumpiri la benzină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri la carburanți. Mâine, benzina va fi cu 17 bani mai scumpă, iar motorina – cu câțiva bani mai ieftină decât astăzi. 

Potrivit ANRE, pe 24 mai, prețul maxim de referință pentru un litru de benzină va fi 30,47 lei.

De cealaltă parte, pentru un litru de motorină șoferii vor scoate din buzunar 27,09 lei.

Săptămâna începe cu noi scumpiri la benzină

anre.md

Pe 18 mai, ANRE, într-o declarație, a argumentat scumpirile la benzină din ultima perioadă. Agenția a declarat că se atestă o creștere considerabilă a cotațiilor internaționale la benzină și o repoziționare a prețului acesteia în raport cu cel al motorinei, care urmează o ușoară descreștere.

„Astfel, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie a fost înregistrat un fenomen atipic de creștere mai pronunțată a cotațiilor Platts la motorină, fapt care a condus la o depășire temporară a prețului de comercializare a acesteia în raport cu benzina, atunci de la începutul lunii curente are loc repoziționarea parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți”, a comunicat ANRE.

Un alt factor care contribuie la majorarea prețului final, potrivit Agenției, este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

„În același timp, cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă”, a menționat Agenția.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: