Președinta țării Maia Sandu nu a studiat deocamdată raportul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cu privire la activitatea procurorului general interimar Alexandr Stoianoglo. În cadrul ediției din 30 mai a emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV, șefa statului a precizat că va lua decizia privind demiterea lui Stoianoglo după ce va studia cu atenție documentele.
„Eu nu am reușit să citesc, nu a ajuns la mine scrisoarea CSP-ului. Vreau să văd și raportul. Eu am părerea mea subiectivă și am spus-o de mai multe ori, în raport cu activitatea domnului Stoianoglo”, a declarat Sandu.
Șefa statului a precizat că, în opinia sa, Stoianoglo ar fi trebuit să oprească persoane controversate, precum Veaceslav Platon, să plece din țară.
„Cred că ar fi putut să facă mai mult pentru a opri hoții mari să fugă din R. Moldova, pentru că acum este mult mai greu ca ei să fie aduși în fața justiției, să fie sancționați. Lucrurile sunt foarte complicate, se lucrează cu mai multe țări. Din partea unora există deschidere, din partea altora – nu există. Mă refer la Platon, dar și alte personaje care au fugit din țară în perioada în care dl Stoianoglo era în această funcție”, a declarat președina țării.
Maia Sandu a subliniat că va lua decizia privind demiterea lui Stoianoglo după ce va studia recomandările CSP. Despre un eventual candidat la funcția de procuror general, Maia Sandu a menționat: „Nu am purtat discuții pe acest subiect”.
***
În august 2021, majoritatea parlamentară a adoptat modificările la Legea procuraturii. Legea prevede posibilitatea demiterii procurorului general, la solicitarea președintelui țării sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Concedierea ar putea fi decisă în două cazuri: dacă șeful Procuraturii Generale va obține calificativul „eșuat” în urma evaluării performanțelor sau dacă se vor constata abateri disciplinare.
Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. Procurorul general interimar a fost reținut la începutul lunii octombrie a anului trecut. El este învinuit de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și exces de putere, acuzaţii pe care acesta le respinge. Acum Alexandr Stoianoglo este cercetat în stare de libertate.
La mijlocul lunii mai, Comisia specială, care a evaluat activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general, a publicat raportul. Conform rezultatelor evaluării, Stoianoglo a obținut 2,19 puncte. Rezultatul este considerat „nesatisfăcător”. Potrivit legii „Cu privire la Procuratură”, o astfel de evaluare poate fi un motiv de revocare. Alexandr Stoianoglo nu este de acord cu evaluarea şi a anunțat că o ataca la Curtea de Apel.