Limba română i-a jucat festa? CSP nu a aprobat candidatura lui Cîlcic la funcția de procuror-șef al Găgăuziei
Full Article 2 minutes read

Limba română i-a jucat festa? CSP nu a aprobat candidatura lui Cîlcic la funcția de procuror-șef al Găgăuziei

Candidatura lui Victor Cîlcic la funcția de procuror-șef al Găgăguziei nu a fost aprobată. Anunțul a fost făcut de către vicespeakerul Adunării Populare a Găgăuziei Gheorghe Leiciu în cadrul ședinței legislativului local din 24 ianuarie, informează Nokta.md. Leiciu susține că Cîlcic nu a fost susținut de autoritățile centrale din cauza că „nu cunoaște limba de stat”.

Vicereședintele Adunării Populare a Găgăuziei consideră că decizia este nedreaptă, întrucât demnitarii de stat numiți în funcții în Găgăuzia de autoritățile centrale nu cunosc limba găgăuză.

„În continuare nu putem numi în funcție procurorul-șef al Găgăuziei. Propunerea noastră privind numirea lui Cîlcic a fost respinsă din cauza necunoașterii limbii de stat. Asta cere legea. În același timp, legea spune că toți procurorii, judecătorii, demnitarii de stat din organele de drept și alte organe, care își exercită activitatea pe teritoriul Găgăuziei, trebuie să cunoască limba găgăuză. Niciun oficial numit de centru nu cunoaște limba găgăuză, contrar legii”, a spus Leiciu.

NM a solicitat un comentariu din partea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cu privire la motivul respingerii candidaturii lui Cîlcic.

Amintim că, pe 6 decembrie 2022, deputații Adunării Populare a Găgăuziei au anunțat rezultatele concursului pentru funcția de procuror-șef al Autonomiei. Învingător a fost numit Victor Cîlcic, singurul candidat. Cîlcic a deținut funcția de procuror-șef al Vulcăneștiului în perioada 2004-2014. După plecarea din sistem, acesta a activat în calitate de avocat.

În iunie 2020, Cîlcic a fost numit în funcția de procuror-șef interimar al Găgăuziei, funcție pe care a exercitat-o până în noiembrie 2021. Cîlcic a decis examinarea suplimentară a materialelor dosarului cu privire la grâul din fondul de rezervă a Găgăuziei. Dosarul a fost deschis la inițiativa unui grup de deputați ai Adunării Populare din legislatura trecută, care au început să suspecteze că un volum semnificativ din rezerva de grâu a autonomiei a fost scoasă din depozite. Potrivit acuzațiilor acestora, grâul fusese scos de către fratele bașcanului Irina Vlah, care are afaceri cu cereale. În martie 2021 a fost inițiat un dosar penal pe acest caz. Acesta însă deocamdată nu a ajuns la finalitate.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: