Tudor Mardei | NewsMaker

Rusia – element de insecuritate, România – principalul avocat. Maia Sandu le-a vorbit ambasadorilor despre provocări și direcții de acțiune

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează, în aceste zile, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova. Președinta Maia Sandu a vorbit la începutul evenimentului despre 4 direcții „esențiale de acțiune diplomatică”. Potrivit Maiei Sandu, acestea sunt „direcțiile de acțiune pentru viitorul imediat și pe termen mediu”. Printre acestea sunt procesul de aderarea la UE, dar și promovarea rolului Republicii Moldova ca furnizor de securitate. În cadrul reuniunii, Sandu le-a spus ambasadorilor că „trăim timpuri decisive” și că de rezultatele pe care le vom obține în următoarea perioadă depinde cât de repede țara noastră va reuși să se dezvolte. „Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru noi”, a menționat șefa statului. 

Șefa statului a spus că Republica Moldova a reușit să facă „un salt semnificativ în relația cu Uniunea Europeană”.

Acest lucru este o dovadă a încrederii instituțiilor europene și a statelor membre în autoritățile de la Chișinău, în raporturile pe care le facem. (…) Politica noastră externă activă, echilibrată și consecventă ne-a permis în ciuda războiului de la hotare să menținem pacea și stabilitatea în Republica Moldova, să trecem peste o iarnă grea, să susținem economia și să continuăm reformele importante ca să putem avansa ferm pe parcursul nostru european”, a comunicat Maia Sandu, la reuniunea ambasadorilor țării noastre.

Președinta a menționat că ambasadorii trebuie să înțeleagă „că trăim timpuri decisive pentru viitorul Republicii Moldova”.

De rezultatele pe care le vom obține în următoarea perioadă depinde cât de repede țara noastră va reuși să se dezvolte. (…) Știm cu toții cât de mari sunt provocările geopolitice, din păcate aceste provocări geopolitice vor persista pentru că războiul continuă din păcate și nu vedem semne că acest război s-ar finaliza în curând”, a precizat Sandu.

Ea a mai spus că Moldova trebuie să facă tot ce îi să în puteri „pentru a ajuta Ucraina prin menținerea acestor căi de solidaritate, prin susținerea refugiaților care au venit și care pot să mai vină în Republica Moldova”.

Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru noi. Ați văzut în acest an eforturi prin care forțe din Federația Rusă au încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova. A existat și o încercare de răsturnare a puterii constituționale din țara noastră. (…) Pe de altă parte suntem norocoși pentru că România rămâne alături de Republica Moldova, România ne susține și în abordarea problemelor și provocărilor interne dar este și un foarte important avocat al Republicii Moldova în politica noastră externă”, a declarat Sandu.

Șefa statului a vorbit despre 4 direcții „esențiale de acțiune diplomatică”. Potrivit Maia Sandu, acestea sunt „direcțiile de acțiune pentru viitorul imediat și pe termen mediu”.

Prima direcție este procesul de aderarea la UE.

Ne propunem să inițiem negocierile de aderare cât de curând posibil. (…) Sarcina dumneavoastră este să vorbiți statelor membre și nu doar despre toate eforturile noastre și despre realizări. La fel să vorbim și despre probleme”, a menționat Sandu.

Revigorarea economiei este a doua direcție.

Problemele economice erau serioase și înainte de pandemie, și înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Acum aceste probleme au devenit și mai complicate și de aceea vă solicit respectuos să vă concentrați pe acest domeniu de activitate foarte importantă pentru țara noastră. (…) Rolul dumneavoastră este să promovați țara noastră ca o destinație sigură pentru investiții străine de calitate”, a comunicat șefa statului.

Promovarea intereselor diasporei este cea de-a treia direcție.

Noi trebuie să facem totul pentru ca să îi ajutăm atunci când au nevoie”, a spus Maia Sandu.

Promovarea rolului Republicii Moldova ca furnizor de securitate este a patra direcție.

Este crucial să consolidăm poziția Republicii Moldova ca furnizor de securitate în regiune și pe continent, așa încât toată lumea să aibă încredere în țara noastră”, a menționat șefa statului.

***

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează, la Chișinău în perioada 16 – 17 august 2023, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului, evenimentul are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe a Republicii Moldova și stabilirea unor noi sarcini şi priorități pe termen scurt și mediu, aprecierea activității misiunilor diplomatice şi sporirii eficienței acestora. În cadrul reuniunii vor fi examinate chestiuni legate de evoluția relațiilor internaționale din ultima perioadă, inclusiv progresul Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: