Scrisoarea lui Krasnoselski a ajuns la Moscova? Duma de Stat se implică pentru ca transnistrenii să primească mai ușor pașapoarte rusești
Full Article 2 minutes read

Scrisoarea lui Krasnoselski a ajuns la Moscova? Duma de Stat se implică pentru ca transnistrenii să primească mai ușor pașapoarte rusești

Duma de Stat a Federației Ruse îi cere Ministerului de Externe rus informații cu privire la măsurile luate pentru rezolvarea problemelor locuitorilor din regiunea transnistreană în obținerea cetățeniei ruse și reînnoirea pașapoartelor rusești. Se întâmplă după ce așa-zisele autorități ale regiunii au semnalat, în repetate rânduri, problemele cu care s-ar confrunta cetățenii de pe malul stâng al Nistrului atunci când doresc să-și reînnoiască pașapoartele rusești sau să dobândească cetățenia Federației Ruse.

Potrivit ziarului parlamentului rus, subiectul a fost dezbătut în cadrul unei ședințe plenare extraordinare a Dumei de Stat. Sursa citată menționează că deputații au încredințat comisiei de profil să solicite informații de la Ministerul de Externe rus cu privire la măsurile luate pentru rezolvarea problemelor locuitorilor din regiunea transnistreană, care s-ar fi „agravat” în ultimii ani.

„Din păcate, partea moldovenească se amestecă în orice mod posibil în activitatea oficiului consular al Ambasadei Rusiei în Moldova, aflat la Tiraspol. Sunt 20.000 de persoane la rând pentru a-și reînnoi pașapoartele și 60.000 de persoane pentru a solicita cetățenia”, a spus deputatul rus Constantin Zatulin, potrivit sursei citate.

De menționat că pe 8 iulie, primii deputați din așa numitul legislativ al regiunii transnistrene i-au trimis o scrisoare președintelui Rusiei Vladimir Putin. Cel din urmă a fost rugat să contribuie la rezolvarea problemei privind activitatea consulatului rus de la Tiraspol, după ce oamenii din regiune, potrivit semnatarilor scrisorii, nu își pot reînnoi pașapoartele din cauza rândului mare la consulat.

Nemulțumit de situație s-a arătat și liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Acesta afirma recent că problema nu ar fi în președinta Maia Sandu și declara că așteaptă explicații de la partea rusă. Subiectul a fost discutat de Krasnoselski, împreună cu așa zisul ministru de Externe Vitalii Ignatiev, în cadrul unei întrevederi, de pe 13 iulie, cu ambasadorul Rusiei în Moldova Oleg Vasnețov.

Anterior, președintele autoproclamat al regiunii transnistrene a declarat că la oficiul consular al Ambasadei Rusiei la Tiraspol, din trei angajaţi, doar unul lucrează.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: