Rusia – obligată de CtEDO să achite despăgubiri pentru doi bărbați din regiunea transnistreană
Full Article 3 minutes read

Rusia – obligată de CtEDO să achite despăgubiri pentru doi bărbați din regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturile Omului (CtEDO) a obligat Rusia să achite despăgubiri pentru doi bărbați din regiunea transnistreană. Unul a invocat violarea drepturilor sale – dreptul de a nu fi supus torturii, dreptul la libertate, inclusiv dreptul de a sesiza Curtea. CtEDO a recunoscut violarea și a dispus ca Rusia să-i plătească 26 000 euro drept prejudiciu moral și 4 000 euro, drept costuri și cheltuieli legate de reprezentare și asistență juridică. Al doilea bărbat s-a plâns de violarea dreptului la libertate, inclusiv la o justiție echitabilă. Rusia a fost obligată să achite reclamantului 6 500 euro, în calitate de prejudiciu moral. Precizările au fost făcute de reprezentanții Asociației Promo-LEX, pe 21 februarie. 

Potrivit sursei, în fața CtEDO, primul reclamant – Lipovcenko – a invocat violarea drepturilor sale prevăzute de Articolul 3 (dreptul de a nu fi supus torturii), 5 § 1 (dreptul la libertate), 6 § 1 (dreptul la o justiție echitabilă), 13 (dreptul la un remediu efectiv) și 34 din Convenție (dreptul de a sesiza Curtea).

Curtea a recunoscut violarea prevederilor sus nominalizate și dispus ca Guvernul Federației Rusă să plătească reclamantului suma de 26.000 Euro, în calitate de prejudiciu moral și suma de 4.000 Euro, în calitate de costuri și cheltuieli legate de reprezentare și asistență juridică furnizate de avocații Asociației Promo-LEX în procedura din fața Curții”, a relatat sursa.

Plângerile celui de-al doilea reclamant – Oleg Halabudenco – au fost legate de interferența cu activitățile sale profesionale, confiscarea proprietății și restricțiile impuse asupra libertății sale de circulație, precum și de lipsa unui remediu efectiv pentru aceste încălcări. În fața Curții, reclamantul a invocat violarea drepturilor sale prevăzute de: Articolul 5 (dreptul la libertate), Articolul 6 (dreptul la o justiție echitabilă), Articolul 8 (dreptul la viața privată), Articolul 1 Protocolul 1 (dreptul la proprietate), Articolul 2 of Protocol No. 4 (dreptul la libertatea de circulație), Articolul 13 (dreptul la un remediu efectiv).

Curtea a recunoscut violarea acestor drepturi și dispus ca Guvernul Federației Rusă să plătească reclamantului suma de 6.500 Euro, în calitate de prejudiciu moral”, a menționat sursa.

Potrivit sursei, Curtea a subliniat că Federația Rusă, prin exercitarea constantă a controlului efectiv asupra regiunii transnistrene prin sprijinul politic, economic și militar oferit autorităților separatiste, își asumă responsabilitatea pentru abuzurile grave ale drepturilor omului comise în regiune.

Potrivit avocatei Promo-LEX implicată în acest caz, Nicoleta Hriplivîi, „această victorie ne dă o speranță, fiind încă un pas în demersul nostru de a trage la răspundere Federația Rusă pentru gravele abuzuri comise în regiunea transnistreană prin intermediul regimului de la Tiraspol”.

Sursa a menționat că aceasta este prima hotărâre a CtEDO referitor la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană după începutul războiului din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: