Rusia raportează atacuri cu drone asupra a 5 regiuni din Rusia și Sevastopol: Avioane în flăcări și trafic aerian perturbat

Ministerul rus al Apărării raportează cinci atacuri cu drone asupra orașelor Pskov, Breansk, Oriol, Kaluga și Reazan din Federația Rusă, precum și atacuri asupra orașului Sevastopol din peninsula Crimeea, aflată sub controlul ilegal al Rusiei, din 2014. Moscova acuză Kievul că ar fi lansat atacurile cu drone. Ucraina nu a comentat, până la această oră, acuzațiile, însă a raportat, la rândul său, atacuri cu rachete asupra capitalei Kiev, soldate cu două decese și răniți.

Potrivit BBC, atacul cu dronă asupra orașului Pskov a fost raportat în jurul orei 00:30 de guvernatorul regiunii. Drona ar fi încercat să lovească aeroportul militar din  regiune, însă atacul ar fi fost respins. După atac, pe aeroport a izbucnit un incendiu, focarele au fost localizate și lichidate la scurt timp. Cel puțin patru aeronave il-76 au fost avariate în urma atacului, a informat TASS, citând surse din serviciile de urgență. Aceasta este una dintre cele mai mari pierderi suferite de armata rusă în  timpul acestui război. BBC scrie că, urmare a incidentului, zborurile pe aeroport au fost anulate până joi pentru verificarea și refacerea pistei. Din fericire, nu au fost raportate victime sau răniți, potrivit sursei citate.

La puțin peste o oră de la incidentul din Pskov, ora 01.45, Ministerul rus al Apărării a anunțat distrugerea a trei drone care ar fi ucrainene în regiunea Breansk și a uneia în regiunea Oriol. Mai târziu, guvernatorii din cele două regiuni au raportat că nu au existat victime în urma atacurilor.

Aproape de ora 02.00, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că aviația Flotei Mării Negre a distrus patru ambarcațiuni cu grupuri de debarcare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, cu până la 50 de persoane.

O jumătate de oră mai târziu, Ministerul Apărării a raportat că în jurul orei 02:00, o altă dronă a fost distrusă deasupra orașului Kaluga.

La ora 03:10, guvernatorul Sevastopolului a anunțat respingerea unui atac al dronelor dinspre mare în zona Golfului Sevastopol. Aproape simultan, Ministerul rus al Apărării a raportat că o dronă ucraineană a fost doborâtă și peste regiunea Reazan.

Cele mai grave atacuri asupra aerodromurilor militare rusești de la începutul războiului, potrivit Agenstvo.

  • 19 august – o dronă a atacat baza aeriană Soltsy din regiunea Novgorod. Cel puțin un bombardier cu rachete Tu-22M3 a ars, potrivit unei fotografii a unui martor ocular la incendiu și a unei imagini din satelit care a înregistrat traseul incendiului.
  • 26 decembrie – potrivit Ministerului rus al Apărării, trei militari au fost uciși într-un atac al unei drone ucrainene pe aerodromul Engels din regiunea Saratov.
  • 5 decembrie – atacuri asupra aerodromurilor militare din regiunile Saratov și Reazan. În regiunea Saratov, o dronă a căzut pe pista unui aerodrom din orașul Engels. S-a raportat că a rănit două persoane și a avariat două avioane. Potrivit unor rapoarte, două bombardiere Tu-95 au fost avariate. Pe aerodromul de lângă Reazan, după cum a raportat RIA Novosti, în urma exploziei unui camion cu combustibil, trei persoane au murit, șase au fost rănite și o aeronavă a fost avariată.
  • 9 august – atac asupra aerodromului Saki din Crimeea. Potrivit informațiilor britanice, armata rusă a pierdut opt ​​avioane deodată.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: