gov.md

Rusia reiterează disponibilitatea de a oferi Moldovei un lot de vaccinuri anti-Covid

Rusia a reiterat disponibilitatea de a oferi Moldovei, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva Covid-19. Subiectul a fost discutat, pe 1 aprilie, de către secretarul de stat Dumitru Socolan cu Andrei Rudenko, viceministru al afacerilor externe al Federației Ruse.

Dumitru Socolan și Andrei Rudenko au reiterat necesitatea organizării, în viitorul apropiat, a consultărilor politice interministeriale și a continuării dialogului la nivelul ministerelor de externe pe subiecte, precum inventarierea cadrului juridic bilateral, dinamizarea procesului de semnare al acordurilor bilaterale privind securitatea socială, migrația forței de muncă, combaterea migrației ilegale și readmisia.

Reieșind din situația epidemiologică complicată și adresările anterioare ale oficialilor moldoveni, partea rusă a comunicat despre disponibilitatea de a oferi Moldovei, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva Covid-19.

De asemenea, interlocutorii au avut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a diferendului transnistrean, fiind evidențiată importanța reluării negocierilor, inclusiv în formatul 5+2, în vederea identificării unei soluții politice viabile, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

***

Amintim că liderul PSRM Igor Dodon se află la Moscova. Acesta a anunțat anterior că va întreprinde o vizită de lucru, pentru a negocia livrarea vaccinului Sputnik V în Moldova.

Pe 29 martie, ambasadorul Rusiei a avut o întrevedere cu președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului a precizat că a discutat cu Oleg Vasnețov inclusiv despre asigurarea accesului la vaccin eficient de cât mai multe tipuri pentru cetățenii noștri. De asemenea, anterior,  președinta Maia Sandu a anunțat că a trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, prin care a solicitat un lot de vaccinuri împotriva coronavirusului.

O vizită la Moscova întreprinde în această săptămână și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, pentru a discuta despre livrarea vaccinului rusesc Sputnik V în regiunea transnistreană.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Foto: Elena Covalenco

Recean avertizează, înainte de alegeri: „Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari”

Forțe străine încearcă să influențeze votul din Republica Moldova, prin bani murdari, propagandă și manipulare digitală, avertizează premierul Dorin Recean, în ajunul alegerilor parlamentare. Șeful cabinetului de miniștri a făcut apel, în cadrul unei conferințe organizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), pe 8 iulie, la protejarea alegerilor libere în Moldova.

Premierul a declarat că, în ultimii ani, Moldova a fost ținta unor campanii sofisticate de influență finanțate din Rusia, menite să destabilizeze situația din țară și să corupă alegătorii. Prim-ministrul a avertizat că, în trecut, grupări criminale au cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei sau circa 3 miliarde de euro pentru a influența alegerile.

Premierul a reamintit că, după alegerile precedente, autoritățile au adoptat un nou cod electoral, au redus plafoanele donațiilor, au interzis finanțarea din străinătate și au limitat contribuțiile în numerar. În ciuda progreselor, Recean a avertizat că „următorul test major” sunt alegerile parlamentare din septembrie.

„Pe lângă banii virați prin conturi false, există rețele care folosesc criptomonede pentru a finanța interpuși, iar experți ruși testează limitele instituțiilor noastre. (…) Și, mai îngrijorător, se creează partide fantomă, care par pro-europene, dar sunt finanțate din Rusia, pentru a forța o majoritate pro-Kremlin în Parlament”, a declarat premierul.

Dorin Recean a avertizat că „Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile din exterior”. Premierul a asigurat că autoritățile din țară vor folosi „toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării”.

„Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut, iar Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului. Și, mai presus de toate, avem o țintă absolut clară: Republica Moldova, parte a Uniunii Europene. Drumul nostru spre Uniunea Europeană presupune standarde, reguli și integritate, iar noi suntem hotărâți să ne ridicăm la înălțimea acestor așteptări — așteptările cetățenilor Republicii Moldova”, a mai declarat șeful Cabinetului de miniștri.

Amintim că cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pe data de 28 septembrie, pentru a alege viitorul legislativ al țării. Autoritățile au avertizat deja că Kremlinul și politicieni afiliați Moscovei vor încerca să cumpere votul cetățenilor, pentru a stabili o guvernare pro-rusă la Chișinău. Recent, oamenii legii au descins cu percheziții la persoane din anturajul fugarului condamnat Ilan Șor, într-un dosar legat de tentativă de corupere a alegătorilor și influențare ilegală a scrutinului din septembrie. Aceastea ar folosi bani de proveniență incertă, transferați prin aplicația mobilă PSB, a băncii ruse „Promsveazibank” – aflată sub sancțiuni internaționale. Banii ar fi fost convertiți ilegal în lei moldovenești și utilizați pentru influențarea alegătorilor și susținerea financiară a partidelor, inclusiv prin metode ce intră sub incidența legii privind spălarea banilor.

Aflată recent la Chișinău pentru primul summit UE-Moldova, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că Uniunea Europeană este pregătită să sprijine și să apere Republica Moldova în cazul în care Kremlinul sau politicieni locali afiliați acestuia vor încerca să destabilizeze țara în contextul alegerilor parlamentare din toamnă.

La sfârșitul lunii iunie, liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au reiterat disponibilitatea UE de a continua să colaboreze îndeaproape cu Republica Moldova pentru a consolida reziliența și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare persistente din partea Rusiei, inclusiv atacuri hibride, menite să submineze instituțiile democratice ale țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: