Rusia reiterează disponibilitatea de a oferi Moldovei un lot de vaccinuri anti-Covid
Full Article 2 minutes read

Rusia reiterează disponibilitatea de a oferi Moldovei un lot de vaccinuri anti-Covid

Rusia a reiterat disponibilitatea de a oferi Moldovei, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva Covid-19. Subiectul a fost discutat, pe 1 aprilie, de către secretarul de stat Dumitru Socolan cu Andrei Rudenko, viceministru al afacerilor externe al Federației Ruse.

Dumitru Socolan și Andrei Rudenko au reiterat necesitatea organizării, în viitorul apropiat, a consultărilor politice interministeriale și a continuării dialogului la nivelul ministerelor de externe pe subiecte, precum inventarierea cadrului juridic bilateral, dinamizarea procesului de semnare al acordurilor bilaterale privind securitatea socială, migrația forței de muncă, combaterea migrației ilegale și readmisia.

Reieșind din situația epidemiologică complicată și adresările anterioare ale oficialilor moldoveni, partea rusă a comunicat despre disponibilitatea de a oferi Moldovei, în timpul apropiat, un lot de vaccin împotriva Covid-19.

De asemenea, interlocutorii au avut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a diferendului transnistrean, fiind evidențiată importanța reluării negocierilor, inclusiv în formatul 5+2, în vederea identificării unei soluții politice viabile, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

***

Amintim că liderul PSRM Igor Dodon se află la Moscova. Acesta a anunțat anterior că va întreprinde o vizită de lucru, pentru a negocia livrarea vaccinului Sputnik V în Moldova.

Pe 29 martie, ambasadorul Rusiei a avut o întrevedere cu președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului a precizat că a discutat cu Oleg Vasnețov inclusiv despre asigurarea accesului la vaccin eficient de cât mai multe tipuri pentru cetățenii noștri. De asemenea, anterior,  președinta Maia Sandu a anunțat că a trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, prin care a solicitat un lot de vaccinuri împotriva coronavirusului.

O vizită la Moscova întreprinde în această săptămână și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, pentru a discuta despre livrarea vaccinului rusesc Sputnik V în regiunea transnistreană.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: