Rușii se grăbesc să obțină vize europene, în timp ce UE analizează posibile restricții de călătorie
Full Article 3 minutes read

Rușii se grăbesc să obțină vize europene, în timp ce UE analizează posibile restricții de călătorie

Rușii se grăbesc să obțină vize europene, în timp ce Uniunea Europeană analizează posibile restricții de călătorie. Temerile că UE ar putea interzice accesul turiștilor ruși în Europa, drept răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, cresc după ce unele țări membre ale UE deja au impus restricții de călătorie pentru cetățenii ruși, scrie The Moscow Times.

Potrivit sursei citate, numărul de cereri de vize Schengen, care oferă acces în majoritatea țărilor UE, depuse de ruși, a crescut rapid în ultimele săptămâni, potrivit agențiilor de turism contactate de The Moscow Times.

„Nu cred că UE va înceta să elibereze toate vizele rușilor. Cu toate acestea, mă voi simți mai confortabil cu o viză Schengen, chiar dacă nu mă duc nicăieri în acest moment”, a spus un rezident al Moscovei care a solicitat o viză UE după începerea discuțiilor privind interzicerea.

Ideea unei interdicții europene asupra turiștilor ruși a stârnit dezbateri aprinse de când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat-o la începutul acestei luni. În timp ce susținătorii conceptului spun că rușii trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile guvernului lor, oponenții pun la îndoială validitatea politicilor bazate pe ideea de colectiv.

Finlanda a anunțat marți că va reduce numărul vizelor eliberate rușilor cu 90% începând de luna viitoare, iar Lituania, Estonia și Letonia au anunțat recent și restricții privind vizele turistice pentru ruși.

Cele trei state baltice și Finlanda, care împart granițele terestre cu Rusia, au raportat o creștere a numărului de ruși care își folosesc aeroporturile pentru a tranzita în continuare UE, ca o soluție la interdicția blocului asupra companiilor aeriene ruse.

Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, a declarat săptămâna trecută că sprijină ideea interzicerii la nivelul UE a vizelor de turism pentru ruși.

Amintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetățenii ruși. Potrivit șefului statului ucrainean, Europa nu se poate transforma într-un „supermarket”, unde intră oricine. Zelenski spune că ar trebui să existe o garanție că „ucigașii ruși” și „complicii terorii” nu vor folosi spațiul Schengen.

Între timp, ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a cărui țară deține semestrul acesta președinția Consiliului Uniunii Europene, a declarat că UE va discuta la sfârșitul lui august interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: