„Să fie pieton sau pasager pe viață”: Grosu le cere colegilor să se gândească la legi mai aspre pentru vitezomani
Full Article 4 minutes read

„Să fie pieton sau pasager pe viață”: Grosu le cere colegilor să se gândească la legi mai aspre pentru vitezomani

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut, din nou, sancțiuni mai dure pentru vitezomani, dar și șoferii care urcă la volan deși sunt în stare de ebrietate. Solicitarea a fost făcută în debutul ședinței plenare din 7 septembrie, urmare a accidentelor rutiere din ultima vreme, soldate cu morți și răniți.   

Grosu a cerut Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică să organizeze, în timpul apropiat, audieri la care să fie invitate toate instituțiile statutului responsabile de securitatea publică și siguranța în trafic. Parlamentarul le-a cerut colegilor săi să analizeze posibilitățile de înăsprire a legislației, inclusiv cu ridicarea permisului de conducere pe viață.

„Am văzut din analizele jurnaliștilor că unii nu sunt la prima ispravă, dar cumva trec prin justiție ca în unt și n-au nicio treabă și apoi repetă. Haideți să ne gândim la niște sancțiuni mai drastice. Lasă-l să fie pieton sau pasager pe viață. Nu se poate abține, nu se poate controla, nu înțelege cât este de grav să te urci beat la volan, să rămână fără permis pe viață. De făcut așa ca domnii judecători să nu poată interveni. Am văzut că și în România este o discuție foarte activă la acest subiect, Legea „Anastasia”. Haide-ți să vedem ce putem face, dar noi putem, slavă Domnului, și de introdus reguli dure. Pe viață să devină pasager. O să fie mai bine și pentru el, și pentru cei din jur”, a declarat Igor Grosu.

În replică, președintele comisiei parlamentare de profil, Lilian Carp, a declarat că subiectul urmează a fi dezbătut pe 8 septembrie, cu începere de la ora 10:00, în Parlament. Deputatul susține că urmare a audierilor, în plen va fi propus spre dezbatere și aprobare un proiect de lege care să prevadă sancțiuni mai dure pentru șoferii care încalcă Regulamentul Circulației Rutiere.

„Organizăm audieri publice privind siguranța rutieră pentru perioada 2020-2023, pentru a face o comparație cu anii precedenți dacă sunt mai multe sau mai puține accidente. Avem o situație în care și unii angajați ai structurilor de forță sunt implicați. Să vedem dacă în raport cu anii precedenți acest lucru este în creștere sau descreștere. Dar cel mai important este că subiectul dat este mult mai complex. El începe cu cei de la școala auto, care sunt implicați în acte de corupție. Nu toți, desigur. Vrem să facem o analiză și aici. Mâine vom face aceste dezbateri pentru a scoate în evidență aceste probleme și lacune care sunt și în legislație și o să venim cu un proiect de lege în urma dezbaterilor și consultărilor pe care le vom avea mâine”, a declarat Lilian Carp.

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut sancțiuni mai dure pentru vitezomani și în februarie, curent, după accidentul de pe Viaduct, în urma căruia o tânără, Marcel Paladi, a rămas fără picioare.

Recent, un grav accident produs la Sângera a scandalizat opinia publică. O tânără de 30 de ani a decedat pe loc, în timp ce sora sa de 17 ani și fiica de 6 ani au ajuns la spital în stare gravă, după ce o mașină, condusă de o polițistă de 22 ani, care a urcat beată la volan, le-a spulberat pe trotuar. Timp de o săptămână de la accidentul de la Sângera, alți doi polițiști au fost implicați în accidente rutiere, soldate cu victime. Un caz a avut loc la Fălești, iar altul la Ceadîr-Lunga, Găgăuzia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: