„Să meargă la protest la Putin”. Deputat PAS, despre manifestațiile opoziției 
Full Article 3 minutes read

„Să meargă la protest la Putin”. Deputat PAS, despre manifestațiile opoziției 

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, propune opoziției care protestează pe seama majorării prețurilor „să meargă la protest la Putin”. „De când Putin a început acest război sângeros împotriva Ucrainei, prețul de import al benzinei și motorinei s-a scumpit cu 40%, cel al grâului – cu 60%, cel al gazului natural european ajuns să coste la un moment și de 3 ori mai mult, afectând și prețul nostru de achiziții”, a scris parlamentarul, pe Telegram. 

Marian spune că a menționat doar câteva „din efectele nefaste ale acestei invazii”.

„Văd că socialiștii și comuniștii dau toată vina pe guvernare când vine vorba de creșterea prețurilor. Eu le propun să meargă la protest la Putin”, a adăugat parlamentarul.

Radu Marian mai declară că țări din toată lumea au fost afectate de creșterea prețurilor.

„Șocul însă a fost o mai mare la noi din cauza că suntem în imediata vecinătate a războiului și am fost printre cei mai afectați de întreruperea lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, suntem unica țară din regiune care este aproape în totalitate dependentă importurile de energie din Rusia și nu producem aici carburanți sau gaze naturale”, a comunicat el.

Dincolo de impactul care vine din afară, parlamentarul spune că BNM, instituția direct responsabilă de stabilitatea prețurilor, putea face anumite lucruri altfel.

Cu referire la acțiunile Guvernului pe seama majorării prețurilor, Marian a declarat: „Guvernul a contribuit la majorarea veniturilor oamenilor, în special a păturilor social-vulnerabile, fie încurajând economia, susținând investițiile, astfel încât companiile private să poată majora salariile. De aceea, guvernul a realizat mai multe acțiuni de susținere pentru populație și business”.

De asemenea, Marian a spus că reprezentanții Consiliului Concurenței trebuie să accelereze investigațiile în domeniile în care există suspiciuni de majorări nejustificate de preț. „Totul va fi bine! Important e să se oprească războiul”, a conchis deputatul.

***

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a anunțat pe 17 mai că dă start unei serii de proteste față de actuala guvernare. Prima manifestație a avut loc pe 18 mai, în fața Guvernului. Cu puțin timp înainte de începerea manifestației, colegii de Bloc electoral, Partidul Socialiștilor, au anunțat că „au intervenit schimbări în agendă” și nu vor participa. În schimb, și-au anunțat prezența reprezentanții Partidului „ȘOR”.

Pe 19 mai, mai mulți deputați, consilieri municipali, membri și susținători ai PSRM au organizat o acțiune de protest. La acea dată manifestația a avut loc în fața Guvernului. Aceștia au solicitat demisia cabinetului de miniștri. În aceeași zi, și reprezentanții Partidului Comuniștilor cu Partidul „ȘOR” au protestat, doar că în fața Parlamentului.

Pe 20 mai, reprezentanții PSRM au organizat o altă acțiune de protest în fața sediului central al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Manifestanții și-au arătat dezacordul cu privire la majorarea prețurilor la produsele alimentare. Și PCRM împreună cu Partidul „ȘOR” au desfășurat o manifestație, doar că în fața ANRE.

„Vrem ca Maia Sandu și toți ceilalți care au adus vremurilor rele să-și dea demisia și, în genere, să părăsească țara noastră. Aceasta este cea mai rușinoasă clădire din țara noastră. Am venit aici ca oamenii aceștia să părăsească fotoliile lor”, a spus deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, în fața ANRE.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: