Ministerul Educației a declarat, pe 22 noiembrie, că profesorii din municipiul Chișinău își vor primi salariile și premiile la timp. Instituția a adăugat că, în comun cu Ministerul Finanțelor și Primăria Chișinău, a identificat soluții pentru achitarea salariilor. „Ministerul Finanțelor a acceptat alocarea a 123 de milioane de lei din cele 209 de milioane solicitate de Primăria Chișinău”, a comunicat Ministerul Educației. Autoritățile capitalei nu au venit deocamdată cu un comentariu la acest subiect.
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat, pe 22 noiembrie, că „în comun cu Ministerul Finanțelor și Primăria municipiului Chișinău, a identificat soluții concrete pentru achitarea salariilor cadrelor didactice din capitală până la sfârșitul anului 2024”. „Cadrele didactice din municipiul Chișinău vor primi salariile și primele la timp”, a adăugat Ministerul Educației.
„Problema a fost discutată în cadrul a două runde de negocieri”, a precizat Ministerul. Potrivit instituției, „Ministerul Finanțelor a acceptat alocarea a 123 de milioane de lei din cele 209 de milioane solicitate de Primăria Chișinău”: „S-a decis alocarea adițională a 86 de milioane din bugetul de stat, suplimentar celor 37 de milioane de lei deja incluse în proiectul de rectificare bugetară”.
„Totodată, în rezultatul discuțiilor, Primăria a reușit să identifice 86 de milioane de lei din economii la alte articole bugetare care pot fi realocate rapid pentru plata salariilor. Aceste sume vor acoperi integral necesitățile salariale și primele cadrelor didactice până la finalul anului curent”, a adăugat Ministerul.
Instituția a adăugat că „decizia de alocare adițională a 86 de milioane de lei din bugetul de stat a fost luată cu toate că primăria are posibilitatea de a realoca, pentru salarii, mai mult decât suma identificată”.
„Însă, luând în considerare constrângerile administrative și de personal cu care se confruntă primăria, care fac în acest moment dificilă redistribuirea unor sume mai mari, din punct de vedere tehnic, s-a acceptat alocarea resurselor suplimentare din bugetul de stat. Ținând cont și de experiența anilor precedenți, solicităm autorităților locale să asigure o planificare eficientă a resurselor alocate de Guvern pentru a preveni astfel de dificultăți bugetare în viitor. Autoritățile publice locale trebuie să-și îmbunătățească capacitatea de executare a fondurilor alocate din bugetul de stat”, se mai arată în declarația Ministerului Educației.
Autoritățile capitalei nu au venit deocamdată cu un comentariu la acest subiect.
***
Pe 15 noiembrie 2024, primarul Ion Ceban declara că profesorii din municipiul Chișinău ar putea rămâne fără salarii și premii pentru luna decembrie. Edilul a venit cu acuzații către guvernare, adăugând că aceasta este responsabilă de plata salariilor. Ceban menționa că din 201 milioane de lei, care trebuiau alocate din bugetul de stat către municipiu, au fost acordate doar 36 de milioane. Respectiv, comunica primarul, „pedagogii din 167 de instituții din municipiu ar putea rămâne fără salarii”. Detalii AICI.
În aceeași zi, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a declarat că „primarul de Chișinău face declarații speculative”. Oficialul adăuga că „toate obligațiile salariale față de angajații din sistemul educațional vor fi respectate” și că „în următoarea ședință de Guvern va fi aprobată rectificarea bugetului de stat, care prevede alocarea resurselor financiare suplimentare pentru toate autoritățile publice locale”. Perciun mai declara că „municipiul Chișinău va primi suma de 39 de milioane de lei, resurse suficiente pentru onorarea tuturor obligațiilor financiare până la sfârșitul anului curent”.
Pe 19 noiembrie, Perciun declara că angajații sistemului educațional din Chișinău vor primi salariile la timp și că Guvernul va aloca încă 37 de milioane de lei la rectificarea bugetară, iar deficitul de 115 milioane de lei poate fi acoperit de primărie prin redistribuire de la articolele unde există economii (energie și utilități, alimentație, alte servicii) către salarizare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!