Moldova 1

Salome Zurabișvili, decorată cu „Ordinul Republicii”. Maia Sandu: „Moldova este alături de toți cei care cred într-un viitor european”

Președinta Maia Sandu i-a conferit fostei președinte a Georgiei, Salome Zurabișvili, „Ordinul Republicii” – cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova. Distincția vine în semn de recunoaștere a angajamentului său ferm față de valorile democratice și a sprijinului consecvent oferit parcursului european al Georgiei. Decretul prezidențial a fost semnat pe 26 mai, zi în care Georgia aniversează 107 ani de la proclamarea independenței.

Salome Zurabișvili – prima femeie președintă a Georgiei, care s-a remarcat printr-o poziție constantă și vocală în favoarea integrării europene și împotriva influenței rusești în regiune – a fost decorată „pentru apărarea valorilor democratice, păstrarea și promovarea demnității cetățeanului, a drepturilor omului și a păcii, precum și pentru lupta consecventă pentru viitorul european al Georgiei”.

Într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter), președinta Maia Sandu a anunțat că a semnat decretul pentru a onora forța și curajul poporului georgian. Șefa statului a elogiat conducerea și angajamentul ferm al fostei președinte Salome Zurabișvili față de valorile democratice, menționând că „devotamentul ei ne inspiră pe toți”.

Președinta Maia Sandu a transmis, totodată, un mesaj de solidaritate poporului georgian, care marchează astăzi 107 ani de independență.

„Moldova este alături de toți cei care cred în libertate, demnitate și un viitor european. Drumurile noastre nu sunt întotdeauna ușoare – dar merită parcurse, împreună”, a mai scris șefa statului pe X.

Salome by EcaterinaNaconecinîi

***

Salome Zurabișvili a deținut funcția de președinte al Georgiei între 2018 și 2024, devenind una dintre cele mai influente figuri ale mișcării pro-democratice din țară, în ciuda atribuțiilor limitate conferite de Constituție.

Pe parcursul mandatului, s-a aflat într-un conflict deschis cu partidul de guvernământ, Visul Georgian, care a încercat fără succes să o demită prin două proceduri de impeachment. Zurabișvili a criticat dur măsurile considerate antidemocratice, precum legea „agenților străini”, inspirată de legislația rusă, suspendarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană până în 2028 și rezultatul alegerilor parlamentare din 2024, pe care a refuzat să îl recunoască. După învestirea succesorului său, Mikheil Kavelașvili, pe 29 decembrie 2024, Zurabișvili a declarat că se consideră în continuare liderul legitim al țării și a cerut organizarea de alegeri libere.

În mai multe declarații, ea a făcut paralele între situația politică din Georgia și cea din Republica Moldova. Zurabișvili a lăudat mobilizarea diasporei moldovenești în alegerile din 2024 și a vorbit despre importanța unui front comun pro-european format din Georgia, Moldova și Ucraina.

La rândul său, președinta Maia Sandu și-a exprimat în repetate rânduri solidaritatea cu cetățenii georgieni și cu Salome Zurabișvili, în special în timpul protestelor pro-europene reprimate violent de autoritățile de la Tbilisi. Sandu a condamnat public intervențiile împotriva demonstranților și a susținut lupta pentru democrație a poporului georgian.

Amintim că, în 2022, Salome Zurabișvili a efectuat o vizită oficială la Chișinău, unde a discutat cu Maia Sandu despre aspirațiile europene comune și provocările de securitate din regiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: