Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo, „așa ca între doi români”, dacă Bucureștiul îl va sprijini în caz de câștig la prezidențiale. Precizările candidatului

La dezbaterile din 27 octombrie, candidata la un nou mandat prezidențial Maia Sandu l-a întrebat pe contracandidatul ei Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, cum va construi „o relație bună cu vecinul nostru cel mai important – România”. Stoianoglo a spus că dacă ajunge președinte „relațiile cu România nu numai că se vor îmbunătăți dar se vor întări în toate domeniile de activitate”. „Așa, ca între doi români, dumneavoastră chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei?”, a reacționat Sandu. Stoianoglo nu a fost de acord cu afirmația Maiei Sandu că ar fi „omul Kremlinului”. Precizăm că ambii candidați dețin și cetățenia României. 

„Dumneavoastră sunteți cetățean român, dar sunteți susținut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeți dumneavoastră că puteți să construiți o relație bună cu vecinul nostru cel mai important – România?”, a fost întrebarea Maiei Sandu pentru Alexandr Stoianoglo.

„Aveți dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova și din punct de vedere al relațiilor bilaterale și din punct de vedere al promovării vectorului al aspirațiilor noastre proeuropene. Vă garantez că relațiile cu România nu numai că se vor îmbunătăți dar se vor întări în toate domeniile de activitate. (…) Într-adevăr statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situații pentru țara noastră. În același timp, practic, cu România nu am realizat nici un proiect investițional regional care ar putea apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană. Mai mult decât 20 de ani vorbim de relațiile bune cu România și până acum nu am construit un drum direct, un tren, până la Chișinău, până la București”, a răspuns Stoianoglo.

În replică, Maia Sandu a menționat: „Eu cred că este o ofensă adusă în adresa oamenilor din România, la adresa României, să spuneți că nu avem proiecte importante. Dumneavoastră nu vreți să cunoașteți despre toate proiectele importante pe care le avem: construcția de poduri, reparație de grădinițe, finanțarea unor proiecte din cadrul „Satul european”, obiecte culturale, cumpărare de autobuze și multe multe alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a șantajat cu livrarea de gaze. Dar așa, ca între doi români, dumneavoastră chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei și o să continue să facă asemenea investiții așa cum a făcut până acum? Chiar credeți în asta? Eu zic să fiți sincer cu cetățenii și să nu le spuneți povești cu zmei”.

Stoianoglo nu a fost de acord cu afirmația Maiei Sandu că ar fi „omul Kremlinului”. Totodată el nu a oferit un răspuns în cazul unui sprijin sau nu al României.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Restricții de circulație în Chișinău, în ziua summitului Moldova-UE: lista străzilor vizate

Pe 4 iulie, circulația și accesul publicului vor fi restricționate temporar în centrul Chișinăului și pe arterele către Aeroport, ca măsură de securitate pentru vizitele oficiale din cadrul primului summit Moldova – Uniunea Europeană. Primăria a publicat lista străzilor vizate.

Poliția a anunțat că restricțiile vor fi în vigoare pe 4 iulie, între orele 08:00 și 22:00.

„În legătură cu vizitele oficiale participante la Summit-ul Republica Moldova-Uniunea Europeană, au fost instituite restricții temporare de circulație pe anumite străzi, precum și limitări de acces în unele zone publice din centrul capitalei și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău”, au comunicat reprezentanții poliției.

Oamenii legii au îndemnat locuitorii și oaspeții capitalei să respecte indicațiile polițiștilor aflați în teren. „Aceste măsuri sunt necesare pentru asigurarea ordinii publice, protejarea participanților și buna desfășurare a evenimentului”, se mai arată în declarația poliției.

Primăria Chișinău a publicat lista străzilor unde va fi temporar limitat accesul publicului.

Menționăm că, pe 4 iulie, începând cu ora 17:00, la Reședința de Stat va avea loc primul summit Moldova – Uniunea Europeană. În acest sens, la Chișinău vor ajunge președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Summitul va fi găzduit de președinta Maia Sandu. Împreună cu șefa statului, la eveniment vor participa președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul, Dorin Recean.

Conform instituției prezidențiale, în timpul summitului vor fi abordate subiecte legate de procesul de aderare, atât în ceea ce privește evoluțiile de până acum, cât și etapele următoare ale acestui proces. Totodată, liderii vor discuta despre extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un alt punct pe agenda summitului va fi Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: