Șapte angajați ai Biroului Interpol Moldova, suspendați din funcții. Precizările șefului IGP
Full Article 4 minutes read

Șapte angajați ai Biroului Interpol Moldova, suspendați din funcții. Precizările șefului IGP

Şapte angajaţi ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendaţi din funcţii. Anunţul a fost făcut de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuţeanu, care a semnat ordinele, scrie tvrmoldova.md. Ei sunt bănuiţi că ar fi ajutat persoane date în urmărire internaţională să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, contra unor sume impunătoare de bani.

Cernăuțeanu a declarat că „au fost inițiate anchete de serviciu în cadrul SPIA (Serviciului protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne)”.

„Deoarece o parte din angajaţi sunt în subordinea ministrului. Cei care sunt vizaţi cu subordonare a Inspectoratului General al Poliţiei, la fel a fost inițiată o anchetă de serviciu şi toate persoanele, chiar dacă în privinţa lor nu a fost aplicată o măsură preventivă, a fost instituit mecanismul de suspendare din funcţie. Prin ordinul şefului IGP-ului au fost suspendate şapte persoane”, a menționat Cernăuțeanu, precizând că persoanele suspendate din funcție sunt angajate la Interpol Moldova.

Șeful IGP a mai spus că, în această săptămână, va avea o întrevedere cu secretarul general al Interpol Jurgen Stock. Iar un grup de experţi ai Organizației Internaționale a Poliției Criminale va veni în Republica Moldova pentru a evalua activitatea biroului Interpol.

Întrebat de sursa citată câți angajați ai Ministerului de Interne sunt vizați în cauza penală, ministrul Adrian Efros a spus că, în prezent, doar şeful Biroului Interpol Moldova are statut de învinuit în dosar.

***

Pe 4 iunie curent, Veronica Dragalin anunța că Procuratura Anticorupție și Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a așa-numitelor Notificări Roșii, care se referă la infractorii dați în căutare internațională. Sumele s-ar ridica la câteva milioane de dolari. Astfel, pe 4 iunie, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție și colegii lor din PNF, asistați de Biroul Federal de Investigații al SUA, au efectuat percheziții la doisprezece persoane, pe marginea cazului, fiind reținute patru persoane. Detalii AICI.

Pe 6 iunie, șeful Biroului Interpol Moldova Viorel Țentiu a fost adus de mascații Centrului Național Anticorupție la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a spus că lui Țentiu i se incriminează două capete de acuzare din Codul penal. „Este vorba despre corupere pasivă”, a comunicat Dragalin jurnaliștilor. Detalii AICI.

În aceeași zi, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis că șeful Biroului Interpol Moldova va sta 30 de zile în arest preventiv. Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat că va ataca hotărârea la Curtea de Apel. Detalii AICI.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a venit cu detalii cu privire la cauza penală denumită generic „Interpol”. Instituția a spus că cinci persoane, în total, au fost reținute pentru obstrucționarea activității Interpol. Totuși, patru dintre acestea au fost ulterior eliberate de către procuror. Cel din urmă ar fi constatat că nu există temei pentru aplicarea măsurii preventive. Totodată, Procuratura a confirmat oficial că Viorel Țentiu are calitate de învinuit în cauza penală. Detalii AICI.

Traficanți de droguri, contrabandă, crimă organizată au dat mită pentru a nu apărea în bazele de date Interpol, ca ulterior să nu fie reținuți și plasați în arest. Vladimir Plahotiuc nu se află în această listă, oferită de autoritățile franceze celor din Moldova. Precizările au fost făcute de procurorul general Ion Munteanu. Detalii AICI. Procurorul general Ion Munteanu a mai spus că omul de afaceri fugar Veaceslav Platon, care este cercetat în trei dosare penale, a fost radiat din bazele de date ale Organizației Internaționale a Poliției Criminale (Interpol). Munteanu a refuzat însă să spună dacă acest lucru are legătură cu faptul că Platon se numără printre persoanele care au dat mită pentru a nu apărea în bazele de date Interpol. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: