PCCOCS

Șase copii – victime ale abuzului sexual au fost identificate datorită unui grup de lucru organizat de Europol

Șase copii – victime ale abuzului sexual au fost identificate în urma celui de-al 9-lea grup de lucru pentru identificarea victimelor, organizat de Centrul european de criminalitate cibernetică (EC3) al Europol, informează Poliția Republicii Moldova pe 2 iulie.

41 de specialiști în identificarea victimelor din întreaga lume, în perioada 14-25 iunie 2021,  și-au unit eforturile pentru a identifica cât mai multe victime ale abuzului sexual asupra copiilor, reprezentați în imagini foto și video.

Întrucât Europol gestionează peste 59 de milioane de imagini și fișiere video unice, pentru a se pregăti pentru acțiune, specialiștii au selectat imagini ale victimelor a căror locație și identitate nu erau încă stabilite.

Astfel, participanții au evaluat peste 300 de serii de fișiere. Pentru 47 dintre acestea, a fost identificată țara unde au fost produse.

În urma acțiunilor efectuate de către grupul de lucru, au fost depistate semne/obiecte specifice unei anumite țări, ceea ce a urmat notificarea imediată a statului respectiv, astfel încât să fie posibilă inițierea unei investigații la nivel național.

În prezent, Europol oferă sprijin acestor țări pentru a ajuta la protejarea copiilor și reținerea infractorilor.

În cadrul grupului de lucru au participat organele de drept din: Australia, Belgia, Bosnia-Herțegovina, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Ungaria, INTERPOL, Letonia, Republica Moldova, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia Spania, Elveția, Ucraina și SUA.

CUM PUTEȚI AJUTA STOPAREA ABUZULUI COPILULUI

În iunie 2017, Europol și-a lansat inițiativa „Stop Child Abuse – Trace An Object”, care a rezultat din activitatea acestui grup de lucru.

Ca parte a acestei inițiative, detaliile depersonalizate ale imaginilor extrase din cazurile de abuz sexual asupra copiilor sunt publicate în mod regulat în speranța că cineva ar putea recunoaște un detaliu care ar putea ajuta la restrângerea cercului privind locația victimei.

Până în prezent, această inițiativă a dat următoarele rezultate:

  • Peste 26 800 de sugestii privind locație au fost recepționate de la publicul larg.
  • Polițiștii au reușit să identifice țara unde au fost produse imaginile foto/video în 105 cazuri.
  • 12 copii victime ale abuzului sexual au fost identificați și salvați.
  • 4 infractori au fost identificați și urmăriți penal.

Orice informație sau indiciu poate fi de ajutor. Imaginile pot fi vizualizate AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: